loader image
Home » Un mecanism necunoscut anterior, prin care cancerul de sân în stadiu incipient poate duce la deces, descoperit de cercetători

Un mecanism necunoscut anterior, prin care cancerul de sân în stadiu incipient poate duce la deces, descoperit de cercetători

Cercetători de la Mount Sinai, Statele Unite, au descoperit un mecanism necunoscut până acum în care celulele precanceroase din tumorile timpurii ale cancerului de sân migrează la alte organe unde se activează la un anumit moment și provoacă metastaze.

Un procent mic, dar semnificativ de femei cu cancer de sân în stadiu incipient care nu progresează niciodată într-o tumoră mamară invazivă, cursul așteptat al cancerului de sân metastatic, pot deceda după ce leziunea lor pre-malignă apare în alte organe, celulele precanceroase devenind astfel în esență „un ucigaș neașteptat și tăcut“, spun specialiștii.

Până la acest studiu, mecanismul prin care celulele canceroase pre-maligne dobândesc caracteristici migratoare și invazive, care permit răspândirea rapidă și colonizarea altor organe nu a fost înțeles în mod clar.

“Provocarea actuală în gestionarea tratamentului pacienților cu cancer de sân în stadiu incipient, cum ar fi cei cu leziuni non-invazive de tipul carcinomului ductal in situ, o reprezintă faptul că, deși o recidivă locală este redusă după o intervenție chirurgicală și radioterapie, riscul de a muri din cauza cancerului de sân rămâne același“, a declarat autorul principal al studiului, dr. Maria Soledad Sosa de la Institutul de Cancer Tisch din cadrul Mount Sinai.

Acest lucru sugerează că, înainte de detectarea și îndepărtarea masei tumorale invazive, unele celule pre-maligne s-au răspândit în alte zone din corp, unde așteaptă reactivarea. Identificarea unei semnături de răspândire timpurie în țesutul sânului la acești pacienți este esențială pentru reducerea mortalității, totodată putându-se stabili cazurile care prezintă un risc ulterior de recidivă și determina necesitatea terapiilor sistemice“, a completat medicul.

În același studiu publicat luna aceasta în Cancer Research, cercetătorii au reușit să demonstreze că factorul de transcriere NR2F1 are capacitatea de a împiedica răspândirea celulelor premaligne, ceea ce ar putea deveni un instrument cheie de diagnosticare pentru a anticipa recidivele, spun cercetătorii.

Echipa a folosit modele animale și celule pre-maligne de cancer de sân de la pacienți, culturi 3D și imagistică de înaltă rezoluție pentru a investiga modul în care aceste celule pre-maligne se răspândesc.

Autorii au descoperit că celulele precanceroase au determinat atât reducerea nivelurilor de NR2F1, fapt ce a ajutat la răspândirea rapidă a celulelor pre-maligne, cât și creșterea valorii de PRRX1, un reglator principal al fenotipului invaziv.

Autorii studiului au reușit să identifice celule pre-maligne care au exprimat simultan niveluri scăzute de NR2F1 și niveluri ridicate de PRRX1 în țesuturile in situ ale carcinomului ductal al pacientelor, descoperind astfel o subpopulație specifică de celule pre-maligne cu potențial migrator invaziv.

Cercetătorii au mai precizat că semnificația clinică a acestui raport între NR2F1 și PRRX1 trebuie determinată pe un număr mai mare de probe umane în studii clinice ulterioare privind supraviețuirea generală și supraviețuirea fără metastaze.

Articolul Un mecanism necunoscut anterior, prin care cancerul de sân în stadiu incipient poate duce la deces, descoperit de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top