loader image
Home » Un medicament autorizat pentru o formă de cancer ar putea opri recidivarea tumorilor cerebrale

Un medicament autorizat pentru o formă de cancer ar putea opri recidivarea tumorilor cerebrale

O echipă internațională de cercetători a identificat un medicament deja autorizat pentru cancer mamar care ar putea inhiba creșterea celor mai agresive tumori cerebrale.

Medicamentul abemaciclib este autorizat pentru punere pe piață în Uniunea Europeană pentru tratamentul cancerului mamar incipient, avansat sau metastatic. 

Meningiomul este cel mai frecvent tip de tumoră primară, fără metastaze, din sistemul nervos central. În jur de 31.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an numai în SUA.

Printre simptome se numără, dureri de cap, convulsii sau alte deficite neurologice (slăbiciune, pierderea vederii, vedere dublă sau modificări senzoriale).

Când un meningiom recidivează după o intervenție chirurgicală și radioterapie, pacienții rămân fără opțiuni. Pentru aceste tumori recidivante agresive, care apar în 20% din cazuri și pot duce la invaliditatea pacientului sau chiar la deces, nu există medicamente aprobate.

Recent, oamenii de știință de la Northwestern Medicine, într-o colaborare internațională cu cercetători de la universitățile din California, San Francisco și Hong Kong, au demonstrat eficacitatea medicamentului abemaciclib la pacienți selectați în studii preclinice realizate în modele umane realizate la șoarece, folosind un organoid 3D de țesut viu cu o tumoră cerebrală și în culturi celulare.

Cercetătorii au descoperit că meningioamele pot fi împărțite în subgrupe moleculare cu rezultate clinice și rate de recurență diferite.

Această nouă metodă de clasificare a tumorilor permite oamenilor de știință să anticipeze recidivele mai precis decât metoda actuală de clasificare a tumorilor. 

În mod curent, după o intervenție chirurgicală, medicii examinează la microscop probele recoltate din tumoră și o clasifică în funcție de agresivitatea sa, în tumori de gradul I, II sau III.

Această clasificare se potrivește doar în 70% din cazuri, asta însemnând că unele tumori se vor comporta într-un mod diferit față de modul anticipat.

În noul studiu, cercetătorii au reușit să identifice cu o rată mare de precizie care meningioame vor răspunde la abemaciclib.

Oamenii de știință și-au validat descoperirile într-o cohortă independentă, colaborând cu cercetători din Hong Kong.

„Studiul nostru identifică pacienții pe care ar trebui să-i tratăm cu acest medicament, întrucât, cel mai probabil, tumora lor va răspunde la tratament. Avem acum posibilitatea de a le oferi pacienților opțiuni și speranță pentru o viață mai lungă, fără simptome“, a declarat liderul studiului, medicul Stephen Magill, profesor asistent de chirurgie neurologică la Northwestern University.

Lucrarea a fost publicată în Nature Genetics.

Medicamentul abemaciclib este un inhibitor al ciclului celular. Blocând ciclul de diviziune celulară medicamentul inhibă creșterea tumorii.

„În cele din urmă sperăm să adaptăm terapia medicală la schimbările genetice din meningiomul fiecărei persoane în parte“, a mai spus doctorul Magill.

Cercetătorii au studiat modificările moleculare ale tumorii pentru a înțelege ce anume îi determină creșterea și pentru a proiecta terapii care să țintească eventualele vulnerabilități ale acesteia.

„Putem să găsim o slăbiciune a tumorii, să-i punem un băț între spițe ca s-o oprim să crească“, a mai spus medicul.

În recentul studiu, efectuat pe 565 de meningioame, cercetătorii au realizat profilul de metilare al ADN-ului și au folosit secvențierea ARN, pentru a vedea ce gene sunt exprimate de tumoră și nivelul de expresie al acestora, în căutarea unei semnături ADN.

„Am găsit trei grupuri separate de meningioame în funcție de biologia lor. Pentru fiecare grup, am identificat un mecanism biologic diferit care promovează creșterea tumorilor, și am observat că fiecare grup a avut un rezultat clinic diferit“, a explicat medicul.

Aceste grupuri nu se înscriu în sistemul existent de clasificare al tumorilor și „pot prognoza mai precis comportamentul clinic al tumorii“, a mai spus doctorul Magill.

Oamenii de știință au descoperit că tumorile agresive prezintă mai multe modificări moleculare într-o cale de diviziune celulară care permite celulelor să se dividă în continuare după operație provocând recidivele.

„Ne-am întrebat dacă prin inhibarea acestei căi am putea să oprim creșterea tumorilor. Am testat acest lucru pe mai multe modele și am constatat că este posibil atât la pacienți, cât și pe modele de șoarece și în culturile celulare“, a precizat dr. Magill.

Șoarecii cu meningioame tratați cu abemaciclib au trăit mai mult și tumorile nu au crescut la fel de rapid. Medicamentul, care nu este încă aprobat pentru acet tip de cancer, a fost utilizat experimental la mai mulți pacienți.

Tumorile acestora au scăzut în dimensiune și simptomele s-au îmbunătățit, sugerând că medicamentul ar trebui luat în considerare pentru studiile clinice, a precizat dr. Magill.

În continuare, cercetătorii își propun să valideze aceste constatări pe populații suplimentare pentru a determina dacă pot folosi caracteristicile moleculare pentru a anticipa care pacienți cu meningiom ar trebui să fie tratați cu radioterapie după intervenția chirurgicală.

Oamenii de știință intenționează să pună în practică aceste descoperiri pentru a face disponibilă metoda de profilare moleculară tuturor pacienților cu meningiom.

Articolul Un medicament autorizat pentru o formă de cancer ar putea opri recidivarea tumorilor cerebrale apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top