loader image
Home » Un nou tratament pentru prevenirea hipoglicemiei a obținut rezultate încurajatoare într-un studiu clinic

Un nou tratament pentru prevenirea hipoglicemiei a obținut rezultate încurajatoare într-un studiu clinic

Un nou tratament țintit pentru controlul glicemiei la pacienții cu hiperinsulinism (HI) a obținut rezultate promițătoare într-un studiu clinic realizat în Statele Unite.

Hiperinsulinismul este o boală genetică endocrină, în care pancreasul produce prea multă insulină și duce la hipoglicemie (glicemie scăzută). Aceasta cauzează adeseori probleme grave de sănătate, care pot duce la comă sau chiar la deces.

Constatările oferă dovezi suplimentare că tratamentul ar putea preveni hipoglicemia la pacienții cu HI fără a mai fi nevoie de intervenții chirurgicale.

Cercetători de la Spitalul de Copii din Philadelphia (CHOP) din SUA au arătat că un tratament țintit pe care l-au dezvoltat este eficient în controlul glicemiei la pacienții cu hiperinsulinism.

Constatările, care au fost publicate recent în Diabetes Care, oferă dovezi suplimentare că tratamentul ar putea preveni hipoglicemia la pacienții cu HI fără a mai fi nevoie de îndepărtare completă a pancreasului, tratamentul standard actual pentru HI difuz sever.

„În prezent, există foarte puține tratamente medicale pentru HI, iar cele existente au o eficacitate redusă și sunt asociate cu efecte secundare semnificative. Suntem foarte încântați de acest studiu deoarece, vizând fiziopatologia de bază a acestei boli, tratamentul cu exendin-(9-39), o proteină (peptidă) de sinteză, oferă potențiale avantaje terapeutice față de terapiile disponibile în prezent pentru HI, ceea ce ar putea face o diferență uriașă în viața copiilor pe care îi îngrijim“, a declarat autoarea principală a studiului dr. Diva D. De León-Crutchlow, șefa departamentului de endocrinologie și diabet și directorul centrului de hiperinsulinism ereditar de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Hiperinsulismul congenital este cea mai frecventă cauză de hipoglicemie persistentă la sugari și copii.

Deși aproximativ jumătate din cazuri nu au o cauză genetică cunoscută, cea mai comună și severă formă de HI este cauzată de o mutație a genelor care codifică două subunități ale canalului de potasiu dependent de ATP al celulelor beta pancreatice, o formă a bolii cunoscută sub numele de  KATPHI.

Pacienții cu această formă a bolii devin hipoglicemici atunci când se află în repaus alimentar sau după o masă bogată în proteine, posibil datorită glutaminei din proteină care stimulează amplificarea semnalizării receptorului glucagon like peptidă 1 (GLP-1) de pe celulele beta pancreatice.

În studiile anterioare, cercetatorii de la CHOP au arătat că administrarea prin perfuzie intravenoasă a exendin-(9-39), care blochează receptorul GLP-1, a crescut semnificativ nivelurile glicemiei, în condiții de repaus alimentar, la adolescenți și adulți cu forma KATPHI a bolii.

Cercetătorii au mai arătat că agentul inhibă secreția de insulină în modelele bolii KATPHI. Aceste rezultatele au sugerat că inhibarea semnalizării GLP-1 ar putea fi un mijloc eficient pentru controlul HI.

Ținând cont de succesul studiilor anterioare, cercetătorii au decis să testeze exendin-(9-39) la copiii mai mici cu HI pentru a vedea dacă medicamentul are un succes similar în această populație, nu numai între mese, ci și după masă.

Ei au înscris 16 pacienți cu vârste cuprinse între 10 luni și 15 ani cu hipoglicemie persistentă cauzată de HI, toți cu excepția unuia având confirmată ereditatea KATPHI; pacientul fără confirmare genetică avea simptome corespunzătoare bolii KATPHI.

Pentru a testa eficacitatea tratamentului, cercetătorii au administrat timp de șase ore perfuzii cu trei doze diferite de exendin-(9-39), după ce pacienții s-au aflat în repaos alimentar pentru aproape 12 ore, și au comparat rezultatele cu o soluție salină de control.

Pe o perioadă de alte două zile, cercetătorii au administrat perfuzii unui subset de opt pacienți, cu cea mai mare doză de exendin-(9-39), sau cu o soluție salină de control, în timpul unui test combinat de toleranță alimentară cu un test de toleranță la proteine administrate oral.

Cercetătorii au descoperit că exendin-(9-39) a scăzut cu 76% probabilitatea de hipoglicemie în timpul repaosului alimentar, în grupul care a primit doze medii, și cu 84% în grupul care a primit cea mai mare doză. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că administrarea de exendin-(9-39) în timpul testului de proteine a scăzut cu 82% probabilitatea de hipoglicemie.

Grupul căruia i-au fost administrate doze medii a demonstrat și el o creștere cu 20% a glicemiei în timpul repaosului alimentar, în timp ce doza mai mare a dus la o creștere cu 28% a glicemiei după masă și o creștere cu 30% a glicemiei după testul proteic.

Cercetătorii au remarcat că, în timp ce efectul exendin-(9-39) asupra glicemiei în timpul repaosului alimentar pare a fi mediat de suprimarea secreției de insulină, efectul asupra hipoglicemiei induse de proteine poate fi controlat de creșterea mediată de exendin-(9-39) și de medierea glucagonului, sugerând că tratamentul ar putea induce mai multe mecanisme de control al glicemiei (zahărului din sânge).

Articolul Un nou tratament pentru prevenirea hipoglicemiei a obținut rezultate încurajatoare într-un studiu clinic apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top