loader image
Home » Un studiu realizat în China sugerează o asociere între consumul regulat de lactate și un risc crescut de cancer

Un studiu realizat în China sugerează o asociere între consumul regulat de lactate și un risc crescut de cancer

Rezultatele unui nou studiu efectuat la scară largă pe o populație din China sugerează că ar putea exista o legătură directă între consumul regulat de lactate și anumite tipuri de cancer.

Dovezile existente în prezent care să indice dacă consumul de produse lactate afectează sau nu riscul de cancer sunt inconsecventă.

Studiile asupra populațiilor occidentale indică faptul că produsele lactate pot fi asociate cu un risc mai mic de cancer colorectal și un risc mai mare de cancer de prostată, dar nu au găsit nicio legătură clară în cancerul sân sau alte tipuri de cancer.

În China, de exemplu, există un consum foarte mic de brânză și unt, iar consumul de lapte și iaurt este și el mult mai mic decât la populațiile occidentale.

În plus, majoritatea adulților chinezi nu pot metaboliza în mod corespunzător produsele lactate din cauza lipsei de lactază, o enzimă cu rol cheie în descompunerea lactozei (zahărul din lapte).

Pentru a stabili dacă produsele lactate afectează riscul de cancer în mod diferit, o echipă formată din cercetători de la Oxford Population Health, universitatea Peking și Academia Chineză de Științe Medicale din Beijing au publicat recent rezultatele unui nou studiu la scară largă în BMC Medicine.

Rezultatele se bazează pe datele a peste 510.000 de participanți la studiul Kadoorie Biobank din China.

Participanții, 59% femei și 41% bărbați din zece regiuni geografice diferite din China, nu au avut antecedente anterioare de cancer. Studiul s-a desfășurat între 2004 și 2008.

Când a fost recrutat, fiecare participant, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, a completat un chestionar despre frecvența cu care a consumat diferite produse alimentare, inclusiv produse lactate.

Cercetătorii au clasificat participanții în trei grupuri: consumatori în mod obișnuit de produse lactate (cel puțin o dată pe săptămână), consumatori lunari de lactate și persoane care nu au consumat niciodată sau rar produse lactate (non-consumatori).

Participanții au fost urmăriți în medie timp de aproape 11 ani, iar cercetătorii au folosit date din registrele naționale de cancer și de deces, precum și înregistrări ale asigurărilor de sănătate, pentru a identifica noi diagnostice de cancer.

Studiul a cuprins atât evenimente fatale, cât și evenimente non-fatale. Analizele datelor au luat în considerare o serie de alți factori care pot afecta riscul de cancer, inclusiv vârsta, sexul, regiunea, istoricul familial de cancer, statutul socio-economic (educația și venitul), stilul de viață (cum ar fi consumul de alcool, fumatul, activitatea fizică, consumul de soia și consumul de fructe proaspete), indicele de masă corporală, infecția cu virusul hepatitei cronice B (pentru cancerul hepatic) și factori implicați în reproducerea feminină (pentru cancerul de sân).

Studiul a constatat:

  • Aproximativ o cincime (20 %) dintre participanți au consumat produse lactate în mod regulat (în principal lapte), 11 % au consumat produse lactate lunar, iar 69 % au fost non-consumatori. Consumul mediu a fost de 38g pe zi în total, în întreaga populație din studiu și de 81g pe zi în rândul consumatorilor obișnuiți de produse lactate (comparativ cu un consum mediu de aproximativ 300g pe zi în participanții de la Uk Biobank).
  • În perioada de studiu au fost înregistrate 29.277 de cazuri noi de cancer, cea mai mare rată a fost pentru cancerul pulmonar (6.282 de cazuri), urmat de cancerul de sân la femei (2.582 de cazuri), cancerul de stomac (3.577 de cazuri), cancerul colorectal (3.350 de cazuri) și cancerul hepatic (3.191 de cazuri).
  • Persoanele care au consumat produse lactate în mod regulat au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer hepatic și de sân. Pentru fiecare aport de 50g/zi, riscul a crescut cu 12%, respectiv 17%.
  • Consumul regulat de lactate a fost asociat cu un risc crescut de limfom (dar nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic).
  • Nu a existat nicio asociere între aportul de lactate și cancerul colorectal, cancerul de prostată, sau alte tipuri de cancer investigate.

Cancerul de ficat și de sân sunt printre cele mai frecvente tipuri de cancer în China, înregistrându-se aproximativ 393.000 respectiv, 368.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an.

Deși rezultatele studiului nu dovedesc legătura de cauzalitate, există mai multe mecanisme biologice plauzibile care pot explica aceste asocieri, potrivit cercetătorilor.

Consumul mai mare de lactate, de exemplu, poate crește nivelul factorului de creștere insulin like-I (IGF-I), care promovează proliferarea celulelor și a fost asociat cu un risc crescut în mai multe tipuri de cancer.

Potențial, hormonii sexuali feminini prezenți în laptele de vacă (cum ar fi estrogenul și progesteronul) pot avea un rol în riscul crescut de cancer de sân, în timp ce acizii grași saturați și trans din produsele lactate pot crește riscul de cancer hepatic.

„Acesta a fost primul studiu major care a investigat legătura dintre produsele lactate și riscul de cancer într-o populație din China. Sunt necesare studii suplimentare pentru a valida aceste constatări și a stabili dacă aceste asocieri sunt cauzale, dar și pentru a investiga potențialele mecanisme subiacente implicate“, a declarat dr. Maria Kakkoura, epidemiolog nutrițional la Oxford Population Health, principala autoare a studiului.

Nivelul mediu al consumului de lactate în China rămâne mult mai scăzut decât în țările europene, deși acesta a crescut rapid în ultimele decenii.

„Deși rezultatele noastre sugerează că ar putea exista o legătură directă între consumul regulat de lactate și anumite tipuri de cancer, este important să fim conștienți de faptul că produsele lactate sunt o sursă de proteine, vitamine și minerale. Nu ar fi prudent să se reducă consumul de lactate doar pe baza rezultatelor studiului actual, fără a se asigura un aport adecvat de proteine, vitamine și minerale din alte surse“, a adăugat conf. univ. dr. Huaidong Du, cercetător principal la Oxford Population Health, și unul dintre coautorii seniori ai studiului.

Articolul Un studiu realizat în China sugerează o asociere între consumul regulat de lactate și un risc crescut de cancer apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top