loader image
Home » Un subtip de celule nervoase care mor la pacienții cu Parkinson, identificat de cercetători

Un subtip de celule nervoase care mor la pacienții cu Parkinson, identificat de cercetători

O echipă de cercetători din SUA a identificat un subtip de celule din creier care mor la pacienții cu Parkinson. Oamenii de știință au folosit o nouă tehnică de secvențiere ARN pentru a analiza celulele creierului din substantia nigra. Ei au comparat apoi celulele din creierul pacienților cu Parkinson cu cele ale persoanelor fără această afecțiune, pentru a identifica diferențele.

Boala Parkinson este o boală neurodegenerativă progresivă în care pacienții se confruntă cu probleme de echilibru, probleme de vorbire și tremor.

În prezent nu există niciun tratament pentru această afecțiune, dar unele medicamente pot reduce simptomele.

Cercetări anterioare au arătat că boala apare atunci când celulele nervoase din substantia nigra (substanța neagră), localizată în creierul mijlociu (mezencefal) se deteriorează din motive necunoscute.

Drept rezultat, creierul generează mai puțină dopamină. Pe măsură ce mai multe celule încetează să funcționeze, simptomele se agravează.

În acest nou efort, publicat în revista Nature Neuroscience, cercetătorii au analizat mai atent celulele nervoase din substanța neagră pentru a afla care dintre ele mor la pacienții cu Parkinson.

Cercetătorii au folosit o tehnică ARN cu o singură celulă dezvoltată recent, care secvențiază celulele individuale dintr-o probă de țesut dată.

Oamenii de știință au determinat care sunt genele din celulele din substanța neagră care produc proteine și apoi le-au clasificat în 10 subtipuri. 

Ei efectuat același tip de secvențiere ARN pe probele de creier provenind de la 10 persoane care au avut Parkinson (sau demență cu corpi Lewy) în momentul morții, și pe mai multe probe cerebrale prelevate postmortem de la persoane care nu au avut această afecțiune.

Comparând probele pentru a caută diferențe, oamenii de știință au găsit un număr redus dintr-un subtip de celule cerebrale la pacienții cu Parkinson, ceea ce sugerează puternic că acest grup de celule este cel mai afectat la persoanele care suferă de această boală.

Articolul Un subtip de celule nervoase care mor la pacienții cu Parkinson, identificat de cercetători apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top