Oamenii de știință fac progrese importante în înțelegerea proceselor biologice ale glandelor salivare.
Cercetători de la Scripps Research și Institutul Național de Cercetare Dentară și Craniofacială, din Statele Unite, au descoperit un tip special de celulă în glandele salivare care are, cel mai probabil, un rol crucial pentru sănătatea orală.
Așa cum au descris-o în studiul publicat în Cell Reports, nol tip de celule din glandele salivare, numite ionocite, acționează pentru a menține la un nivel sănătos concentrațiile de ioni de potasiu, calciu, clor și alți electroliți din salivă. Oamenii de știință au descoperit că ionocitele secretă un factor cheie de creștere, factorul de creștere al fibroblastelor 10 sau FGF10, sugerând că aceste celule au un rol suplimentar în repararea glandelor salivare atunci când acestea suferă un traumatism.
„Vorbim de celule unice și sperăm că studiindu-le putem dezvolta tratamente mai bune pentru numeroasele probleme medicale care afectează glandele salivare și glandele înrudite, cum ar fi glandele lacrimale“, a declarat coautoarea studiului, dr. Helen Makarenkova, profesor asociat în cadrul departamentului de medicină moleculară de la Scripps Research.
Glandele salivare produc salivă care înlesnește descompunerea și înghițirea alimentelor.
De asemenea, saliva conține enzime care ajută la digestie, anticorpi și alte elemente esențiale în protejarea împotriva infecțiilor și concentrații reglate fin de ioni diferiți, pentru a menține starea generală de sănătate a dinților și a țesuturilor din cavitatea bucală.
Glandele salivare pot fi afectate de tratamentele de radioterapie pentru cancer, din regiunea capului și gâtului, și de alte afecțiuni medicale, inclusiv tulburări autoimune.
„În fiecare an, milioane de americani sunt diagnosticați cu afecțiuni ale gurii uscate (xerostomia), ale căror cauze sunt adesea neclare“, spune coautorul studiului, Olivier Mauduit, cercetător postdoctoral în laboratorul dr. Makarenkova.
Echipa de cercetători, împreună cu co-autorul principal al studiului, Matthew Hoffman, de la Institutul Național de Cercetare Dentară și Craniofacială, s-a concentrat mai întâi pe o proteină a factorului de creștere, FGF10, care are un rol important în dezvoltarea timpurie a glandelor salivare și despre care se crede că are o funcție de întreținere și reparare a glandele salivare adulte.
Scopul oamenilor de știință a fost acela de a descoperi tipul de celulă care produce FGF10 în glandele salivare adulte.
Pentru o analiză aprofundată a expresiei genelor, echipa a analizat atlase monocelulare mari cu activitatea genelor la șoareci și a celulelor izolate care exprimă FGF10.
În acest fel, ei au descoperit că, deși la șoarecii foarte tineri, celulele mezenchimale numite fibroblaste produc FGF10, începând cu a doua săptămână de viață, un tip foarte diferit de celulă, celula epitelială salivară, preia producția de FGF10.
Cercetătorii au arătat că această celulă epitelială are markeri moleculari care indică faptul că sunt ionocite, un tip de celule seculare, din punct de vedere evolutiv, care mențin nivelul optim al ionilor și moleculelor înrudite în țesuturile locale.
Cercetătorii au descoperit că printre produșii acestor ionocite se numără o proteina care reglează conductanța transmembranară în fibroză chistică (CFTR). Despre această proteină se știe că este cauza fibrozei chistice pulmonare atunci când, din cauza unei mutații ereditare, lipsește din plămâni.
De asemenea, se știe că proteina are un rol important în glandele salivare și lacrimale, și că deficitul său contribuie la sindromul Sjögren, o afecțiune autoimună care cauzează inflamarea glandelor lacrimale și salivare și care favorizează apariția simptomului comun de „ochi sau gură uscată”.
Identificarea tipului de celule care produc CFTR în glanda salivară adultă ar putea duce la dezvoltarea unor terapii mai eficiente pentru acest sindrom, spun cercetătorii.
Ei au mai observat că funcția care le permite acestor celule nou identificate să producă FGF10 le face unice printre ionocite.
„Faptul că această celulă produce FGF10 în glandele salivare adulte sugerează că ar putea avea un rol important în întreținerea și repararea glandelor după rănire“, spune coautoarea studiului, dr. Vanessa Delcroix, cercetător postdoctoral în laboratorul dr. Makarenkova.
Deși analizele lor inițiale se refereau la celulele din modelele de șoareci, cercetătorii au găsit dovezi foarte asemănătoare ale funcției ionocitelor glandelor salivare într-un atlas de proteine pentru țesutul uman.
Cercetătorii fac în prezent studii suplimentare, inclusiv în celulele umane. Ei speră că printr-o mai bună înțelegere a modului în care funcționează aceste ionocite FGF10 în glandele salivare adulte vor contribui la dezvoltarea unor terapii eficiente pentru afecțiuni ale glandelor salivare și lacrimale, ținînd cont de numeroasele asemănări dintre cele două glande.
Articolul Un tip de celule nou identificate ar putea fi cruciale pentru refacerea glandelor salivare deteriorate apare prima dată în 360medical.ro.