Într-un studiu clinic de fază I administrarea virusului modificat genetic VCN-01 și-a demonstrat eficacitatea și ar putea fi un nou instrument în tratamentul cancerului pancreatic avansat. Rezultatele preliminare arată că virusul este activ, ajunge la tumora primară și metastaze, declanșează răspunsul sistemului imunitar, și, la dozele recomandate, nu are efecte adverse importante.
Virusurile oncolitice sunt virusuri modificate genetic pentru a recunoaște și ataca celulele tumorale, și reprezintă o imunoterapie inovatoare, cu un viitor promițător în tratamentul cancerului, spun specialiștii.
Rezultatele studiului clinic de fază 1, care au fost publicate ieri, indică siguranța virusului oncolitic VCN-01 și arată semne preliminare încurajatoare ale activității sale antitumorale.
Studiul multicentric a fost condus de dr. Ramón Salazar, cercetător principal la Institutul de Cercetări Biomedicale Bellvitge (IDIBELL), și la Institutul Catalan de Oncologie (ICO), a universității din Barcelona, și a arătat că administrarea intravenoasă a virusului nu are efecte adverse semnificative. Doar unii pacienți au prezentat febră sau simptome trecătoare asemănătoare gripei.
În ciuda progreselor recente, prognosticul pentru pacienții cu cancer pancreatic este încă slab, cu o supraviețuire medie de mai puțin de un an.
Recentul studiu clinic, publicat în Journal of ImmunoTherapy of Cancer, a studiat eficacitatea virusului oncolitic combinat cu chimioterapia standard la pacienții cu cancer pancreatic avansat.
Rezultatele preliminare arată că virusul poate ajunge la tumori și metastaze primare, este activ și crește activitatea sistemului imunitar împotriva tumorilor.
„Datele obținute în acest studiu clinic arată siguranța și potențialul imunoterapiei cu virusul VCN-01. Aceste date au fost deja revizuite, iar un studiu clinic de fază 2 ar urma să înceapă în a doua jumătate a anului 2022“, a declarat dr. Salazar, care este și membru al Centrului pentru Rețeaua de Cercetare Biomedicală a Cancerului (CIBERONC).
VCN-01: un virus modificat genetic îmbunătățit
Administrarea intravenoasă a virusurilor oncolitice în cancerele avansate cu metastaze permite virusului să ajungă în toate locurile din organism. Acest tip de administrare are însă și anumite limitări, întrucât filtrarea în ficat sau splină reduce eficacitatea virusului și crește șansele de reacții adverse nedorite.
Virusul VCN-01, deținut de compania VCN Biosciences, un start-up desprins din IDIBELL, abordează aceste limitări prin două modificări genetice cheie. În primul rând, exprimă o proteină de suprafață care împiedică retenția virusului în ficat și o direcționează spre tumoră.
În plus, exprimă o enzimă care degradează matricea extracelulară tumorală, facilitând răspândirea virusului prin acțiunea sistemului imunitar.
Articolul Un virus modificat genetic a obținut rezultate promițătoare împotriva cancerului pancreatic avansat într-un studiu de fază I apare prima dată în 360medical.ro.