loader image
Home » Vaccinurile ar putea fi compensate din 2023 prin programele naționale de sănătate

Vaccinurile ar putea fi compensate din 2023 prin programele naționale de sănătate

Vaccinurile ar putea fi compensate din 2023 în România prin programele naționale de sănătate, însă pentru acest lucru este nevoie de asigurarea unui buget adecvat, a declarat joi ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila. 

Pentru acest lucru, Ministerul Sănătății pregătește un cadru legislativ privind compensarea vaccinurilor.

“Perspectiva rezonabilă este a unui an de zile, cel puţin la începutul anului viitor să avem deja un cadru legislativ care să permită acest lucru (compensarea vaccinurilor, n.r.) şi un buget. Ca orice cadru legislativ, când este vorba despre compensarea vaccinurilor, trebuie să fie însoţit şi de un buget”, a afirmat prof. Rafila, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, persoanele cu boli cronice ar putea să beneficieze de vaccinuri gratuite, în timp ce în cazul adulţilor sănătoşi imunizarea ar putea să fie compensată într-o anumită proporție, pentru ca vaccinarea să fie “atractivă”.

“Trebuie să găsim mecanismul prin care să putem să compensăm vaccinurile mai ales pentru persoanele cu boli cronice şi aş zice şi nu numai, pentru că discutăm despre vaccinarea adultului. O componentă importantă este educaţia şi informarea persoanelor adulte”, a spus prof. Rafila.

“Pentru un pacient cu o boală cronică – compensare care să fie echivalentă cu gratuitatea. Adulţii sănătoşi – poate un alt procent, care să facă atractiv vaccinul, pe de o parte, şi cred că şi pentru autorităţi în general, pentru CNAS este o bună procedură, care până la urmă – dincolo de reducerea morbidităţii şi mortalităţii – scade şi din punct de vedere al costurilor foarte mult impactul asupra cheltuielilor făcute de casele de asigurări de sănătate”, a completat ministrul.

Pentru ca măsura să fie aplicată, este nevoie ca autoritățile să găsească resurse pentru compensarea vaccinurilor.

“Probabil că trebuie să rezolvăm şi HTA – aşa-numita evaluare a tehnologiilor medicale, care în cazul vaccinurilor are cu totul şi cu totul altă semnificaţie, fiind vorba de produse biologice care previn boala, nu care au un efect terapeutic”, a susţinut Rafila.

Ministrul a făcut aceste declarații la dezbaterea “Accesibilitate vs. informare în vaccinarea pe durata întregii vieţi”, organizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

În prezent, programul naţional de vaccinare este inclus în programele naționale de sănătate publică, finanțate din bugetul Ministerului Sănătății.

Articolul Vaccinurile ar putea fi compensate din 2023 prin programele naționale de sănătate apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top