loader image
Home » [VIDEO] Conf. univ. dr. Adriana Dulămea despre terapiile în scleroză multiplă: Avem aproape tot ce există în UE. Putem trata și pacienții cu forma secundar progresivă

[VIDEO] Conf. univ. dr. Adriana Dulămea despre terapiile în scleroză multiplă: Avem aproape tot ce există în UE. Putem trata și pacienții cu forma secundar progresivă

Peste 2, 8 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de scleroză multiplă (SM), potrivit estimărilor celei de-a treia ediții a Atlasului de Scleroză Multiplă al Federației Internaționale de SM. Diagnosticarea precoce este esențială în scleroza multiplă, fiindcă o inițiere cât mai grabnică a tratamentului înseamnă și o bună gestionare a bolii. ,,Este foarte important să se inițieze tratamentul la timp pentru a evita progresia bolii, dar în situația în care boala progresează, avem soluții terapeutice. Într-adevăr, în ultimii 2 ani noi medicații au fost aprobate de Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR) în țara noastră și în momentul de față avem aproape tot ceea ce există și în Uniunea Europeană în acest sens”, a declarat în cadrul dezbaterii ,,Multiple Sclerosis 360”, organizată de redacția 360medical.ro, conf. univ. dr. Adriana Dulămea, Șeful Secției Neurologie de la Institutul Clinic Fundeni.

Medicii români au de ales între mai multe posibilități terapeutice în privința sclerozei multiple. În ultimul an a apărut o nouă moleculă în România care se utilizează în scleroza multiplă secundar progresivă.

,,Până în urmă cu un an nu aveam soluții terapeutice. Dar odată cu apariția unei noi molecule, siponimod, putem trata și acești pacienți cu forma secundar progresivă. De asemenea, au apărut și noi molecule pentru formele recurent remisive foarte active sau active, deci cele care nu răspundeau la tratamentele de primă linie. Cladribina și ocrelizumab, aceste 2 molecule au fost introduse recent”, a precizat conf. univ. dr. Adriana Dulămea, Șeful Secției Neurologie de la Institutul Clinic Fundeni.

Este foarte important pe lângă inițierea precoce a tratamentului pacienții să fie monitorizați îndeaproape pentru a vedea dacă eficiența tratamentului este cea așteptată atât din punct de vedere clinic cât și din punct de vedere imagistic, a subliniat medicul neurolog de la Fundeni. De asemeni este importantă identificarea la timp a reacțiilor adverse ale terapiei.

,,Întotdeauna în alegerea terapiei trebuie să existe o relație între pacient și medicul curant și trebuie să vedem și profilul pacientului, să ținem cont de el. Avem în vedere că sunt multe femei tinere care își doresc o familie și la care trebuie să ținem cont evident de dorința lor de planificare familială și în același timp toți pacienții fiind tineri trebuie să-i încurajăm să își continue activitatea profesională și din acest punct de vedere să nu renunțe în niciun caz la profesia pe care și-o doresc. Există posibilități terapeutice, suntem aproape de ceea ce se face în Europa și în Statele Unite”, a spus conf. univ. dr. Adriana Dulămea, prezentă la cea de-a treia ediție a dezbaterii ,,Multiple Sclerosis 360”, eveniment online din seria conferințelor 360 APT, Acces, politici și terapii și venim cu câteva noutăți legate de scleroza multiplă.

10 speakeri de prestigiu au participat în prina zi a evenimentului  ,,Multiple Sclerosis 360”, dedicat publicului larg.Astăzi va avea loc o sesiune dedicată exclusiv profesioniștilor din sănătate, cu acces limitat pe zoom, pe același subiect.

Articolul [VIDEO] Conf. univ. dr. Adriana Dulămea despre terapiile în scleroză multiplă: Avem aproape tot ce există în UE. Putem trata și pacienții cu forma secundar progresivă apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top