Cel puțin un cuplu din 4 suferă de infertilitate și are nevoie de ajutor medical pentru a concepe un copil. Subprogramul Național de FIV, derulat de Ministerul Sănătății din România, are un buget de 6,430 de milioane de lei în acest an, din care este acoperită o singură procedură de FIV per cuplu. În 19 clinici de FIV din România se derulează acest subprogram, iar din banii de la minister pot fi acoperite nevoile a peste 600 de cupluri anual. Un proiect de act normativ propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse realizat în colaborare cu Ministerul Sănătății prevede decontarea integrală a procedurilor FIV de către CNAS. ,,Propunerea pe care am văzut-o acuma, chiar care trebuie să fie votată și aplicată. Criteriile sunt mult mai bine gândite”, a declarat pentru 360medical.ro dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.
Costul pentru o procedură de fertilizare in vitro cu tratament și cu toate analizele efectuate ajunge la 4000 – 5000 de euro în România, iar statul prin subprogramul de fertilizare in vitro acoperă 10.000 de lei per procedură, adică mai puțin de jumătate din cheltuieli.
Un nou program de fertilizare in vitro ar fi binevenit, în condițiile în care nevoile cuplurilor infertile din țara noastră nu sunt acoperite, nici de acest subprogram al Ministerului Sănătății, nici de programele derulate de unele primării.
,,Doar la clinica noastră anual nevoia este mult mai mare decât ajutorul de la stat și de la primărie. Programele respective nu putem să spunem că acopereau nevoile cuplurilor infertile”, a afirmat dr. Andreas Vythoulkas, care a clinica sa a lucrat și cu programul de la Minister și cu cel de la Primaria Capitalei. Însă, programul de FIV susținut de Primăria București s-a oprit.
,,Infertilitatea este o boală și trebuie să o definim ca o boală și s-o abordăm ca o boală”, a atras atenția specialistul în infertilitate. În ceea ce privește programul MS ,,este nevoie de o îmbunătățire, nu doar din punct de vedere al numărului de proceduri pe care trebuie să avem anual, ci și din punct de vedere financiar, să acopere mult mai multe cheltuieli”, a atras atenția dr. Andreas Vythoulkas.
Medicul a avut la clinică atât cazuri în care femei de 40 de ani, au reușit să obțină o sarcină din prima fertilizare, cât și femei de 25-26 ani care n-au reușit din prima. ,,Acolo unde procentul e mai mare poate trebuie să finanțăm mai puțin și de mai puține ori decât acolo unde procentul este mai mic”, a mai spus medicul.
Referindu-se la proiectul de act normativ propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse realizat în colaborare cu Ministerul Sănătății, care prevede decontarea a 4000 de euro de către CNAS, respectiv întregul cost pentru o procedură de fertilizare in vitro (FIV), dr. Andreas Vythoulkas a mărturisit că propunerea aceasta chiar care trebuie să fie votată și să fie și aplicată. ,,Într-adevăr ar rezolva multe lucruri. Sper să nu rămână între ministere doar la hârtii și la propuneri și să fie aplicată”.
Proiectul este în prezent în circuitul interministerial de avizare și ar putea intra în vigoare în următoarele luni. În opinia dr. Andreas Vythoulkas, ar trebui să devină un proiect prioritar.
Potrivit acestui proiect, AMH-ul nu mai este un criteriu de luat în seamă, vârsta femeilor care pot accede la program a crescut la 45 de ani și au fost incluse și femeile singure, care nu sunt căsătorite.
,,Nu este relevant AMH-ul. Relevant este să existe material genetic, ovarele să producă, să vedem că există foliculi, implicit ovocite, și atunci femeia respectivă are șanse reale să obțină o sarcină”, a spus dr. Andreas Vythoulkas.
O chestiune care n-a fost inclusă în proiect este referitoare la femeile care doresc, să poată să congeleze material genetic, să congeleze ovocite. ,,Aceste femei nu sunt incluse și nu sunt ajutate. Congelarea materialului genetic, ovocitelor, pentru bancă, este un proiect foarte important”, a subliniat dr. Andreas Vythoulkas.
Femeile care vor să conceapă un copil cu ajutorul procedurilor FIV, subvenționate de stat trebuie să aibă indicele de masă corporal sub 25. În cazul femeilor care au o greutate mare, șansa de a rămâne însărcinate este cu un procent mai mică, dar depinde de la caz la caz.
Articolul [VIDEO] Dr. Andreas Vythoulkas, despre noul proiect privind decontarea procedurilor FIV: ,,Ar rezolva multe lucruri, sper să nu rămână între ministere” apare prima dată în 360medical.ro.