Dr. Irina Saied, este medic ucrainean care a fugit din Odesa, când a izbucnit războiul în Ucraina. La fel ca alte sute de mii de ucraineni, Irina a fugit împreună cu mama ei și cu copiii, având un bagaj minimal. ,,Noi ne-am hotărât aproximativ la două săptămâni după ce au început acțiunile militare. Ca mamă, m-a motivat, desigur dorința și posibilitatea de a-mi salva copiii”, a povestit pentru 360medical.ro dr. Irina Saied, de profesie medic imagist, care a ajuns întâmplător în România.
Viața de dinainte de război era una obișnuită. Irina Saied locuia într-un oraș minunat, frumos, cu cei trei copii, soțul și părinții Făcea ceea ce îi place, medicină.
,,Totul era bine până la un moment dat. Din păcate, totul s-a schimbat brusc. Fiica cea mare are 29 de ani, acum lucrează în Dubai. A absolvit universitatea în orașul Odesa și după absolvire a putut să-și înceapă cariera. Anul acesta trebuie să termine școala copiii mei, am gemeni, fetiță și băiat, ei au 18 ani. Ambii visau să fie medici, dar cu evenimentele de acum, nu știu ce se va întâmpla, pentru că ei visau să meargă la Facultatea de Medicină”, a mărturisit dr. Irina Saied
Părinții ei au 75 de ani, pe mama a reușit s-o aducă în România, în schimb tatăl ei a rămas la Odesa, fiindcă fizic nu ar fi putut sp facă față la asemenea drum.
În România a ajuns întâmplător. ,,Când treceam vama Republicii Moldova am nimerit aici, dar când am fost nevoiți să rămânem aici pentru o perioada de timp, am înțeles că acest loc îmi este foarte drag. Oamenii sunt apropiați ca mentalitate de ucraineni, iar atitudinea ne-a cucerit. Și m-am gândit că nu are sens să ne mutăm în altă parte”, a povestit medicul ucrainean refugiat în România.
Irina Saied a precizat că nu are niciun fel de plan, doar speranța și credința că totul se va termina în curând. A venit doar cu un bagaj minimal.
,,Cum eram, așa am și plecat din apartament. Am luat doar actele, pentru că acestea erau esențiael. Iar ce am mai scump sunt copiii și mama mea. Tot ce aveam a rămas acasă, evident. Cred că mulți ucraineni au făcut la fel”, a spus Irina Saied, vare ține legătura cu prietenii, colegii care au rămas acasă.
,,Acolo au rămas mulți prieteni și colegi. Din păcate, nu au putut pleca toți. Mulți au soții și copiii care corespund vârstei de înrolare în armată. Au de la 18, la 60 de ani. Ei au rămas să își apere orașul și țara”, a explicat ucraineanca.
Medicul imagist a lucrat în Odesa în două locuri: într-un spital de stat, care acum este închis, și la privat, la o clinică de chirurgie plastică, în care acum se lucrează în regim redus. ,,Colegii mei acordă servicii medicale și fac intervenții de urgență, consultă, deși la capacitate redusă, dar ei lucrează”, a spus medicul referindu-se la colegii din clinica privată.
În opinia sa, pentru un medic refugiat cel mai greu este să te regăsești pe plan profesional.
,,Într-adevăr, în toate țările europene există acea birocrație care nu le permite nici măcar medicilor competenți să se angajeze rapid și să se regăsească în această societate. Aceasta cred că este complicat. Și, desigur, gândurile acasă nu te lasă în pace. Pentru că fiecare compatriot, nu este vorba doar de medici, , își face griji pentru ce se întâmplă acasă, ce se întâmplă în țară”, a afirmat dr. Irina Saied.
Ceea ce s-a întâmplat anume cu familia ei și cu ucrainenii, este oribil, este o catastrofă, susține medicul refugiat.
,,În astfel de situații, fiecare din noi crede că i se poate întâmpla doar altcuiva, dar nu lui. Dar, așa cum a arătat timpul, asta poate afecta pe orice om, orice familie. Și trebuie să depunem efort major pe plan mondial ca asta să nu se repete și să se termine cât mai repede”, avertizează ucraineanca.
Poporului român îi transmite nu doar din partea ei și a familiei sale, ci și din partea multor ucraineni cu care a comunicat că se înclină în fața lui.
,,Transmit cuvinte de mulțumire și recunoștință pentru bunătatea românilor, pentru ajutor, pentru aportul pe care îl au în soarta noastră”, a spus cu lacrimi în ochi medicul.
Invitată să facă o comparație între război și bolile cu care luptă medicina, Irina Saied a mențonat că ,,războiul este un cancer care se poate răsfrânge asupra întregii omenirii. Este răul în forma unei tumori canceroase, care trebuie eliminat cât mai repede. Trebuie să schimbăm modul de a gândi nu doar al ucrainenilor sau al rușilor, ci în întreaga lume, pentru ca omul să fie orientat către pace, dezvoltare, bunătate și în niciun caz spre acțiuni militare. Să nu cucerească teritorii străine, să nu omoare oameni, să nu facă rău. Acesta este un exemplu pentru întreaga omenire că în multe privințe trebuie să ne revizuim atitudinea față de viață și să prețuim fiecare minut, fiecare secundă acestei vieți minunate”.
Dr. Irina Saied, de profesie medic imagist în Odesa, a acceptat să facă muncă de voluntariat în România, în cadrul Fundației Inovații Sociale Regina Maria. Și-ar dori să poată profesa medicina în România, lucru însă extrem de dificil, având în vedere birocrația stufoasă de la noi. Puteți urmări aici soluțiile Ministerului Sănătății cu privire la dreptul de practică al medicilor ucraineni refugiați în România și aici despre ce poate face Irina Saied ca medic în țara noastră.
Între timp, colegii ei ucraineni, refugiați în Marea Britanie, lucrează, chiar a exemplificat cu specialiștii în ginecologie, iar mulți sunt în proces de angajare.
Articolul [VIDEO] Dr. Irina Saied, medic ucrainean refugiat în România: Războiul, un cancer care se poate răsfrânge asupra întregii omeniri apare prima dată în 360medical.ro.