loader image
Home » [VIDEO] Dr. Ștefan Tucă, chirurg: Nu putem vorbi de screening pentru refluxul gastroesofagian și hernia hiatală ca în cazul cancerului

[VIDEO] Dr. Ștefan Tucă, chirurg: Nu putem vorbi de screening pentru refluxul gastroesofagian și hernia hiatală ca în cazul cancerului

Medicul Ștefan Tucă a lucrat ca medic rezident în Franța, unde s-a specializat în chirurgie generală și digestivă. A revenit în România și de peste 10 ani lucrează în sistemul medical privat. Este medic primar de chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată, în chirurgia bariatrică, în proctologie, herniologie, flebologie, dar în sfera preocupărilor sale se află și chirurgia joncțiunii eso-gastrice, respectiv hernia hiatală și boala de reflux esofagian. În România boala de reflux esofagian este destul de des întâlnită încă din copilărie și mai ales la vârsta adultă. ,,Hernia hiatală și boala de reflux esofagian se pot întâlni destul de frecvent împreună și sunt rezolvate împreună, prin aceeași tehnică laparoscopică”, a explicat pentru 360medical.ro dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată.

Există hernii hiatale care nu asociază prezența refluxului gastroesofagian, sunt și cazuri de reflux gastroesofagian fără hernie hiatală. Din experiența sa, dr. Ștefan Tucă a observat că aproape toate cazurile care ajung la operație au amândouă patologiile.

,,În general, în patologia bolii de reflux și a herniei hiatale, marea majoritate a pacienților care vin la medic, se adresează pentru simptome supărătoare asociate refluxului gastroesofagian sau pentru hernii hiatale descoperite întâmplător, cu ocazia unei endoscopii pentru o suferință gastrică sau cu ocazia unui computer tomograf toraco-abdominal”, a spus dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgia laparoscopică avansată.

Semnele care indică hernia hiatală sunt indirecte, imagistice sau obținute cu ajutorul endoscopiei, dar pot fi și semne directe atunci când hernia hiatală este mai mare.

,,Hernia hiatală este de două feluri, o hernie de două feluri mari, o hernie hiatală de alunecare, în care practic o parte din stomac alunecă în torace ca urmare a faptului că hiatusul esofagian, adică locul pe unde esofagul trece în stomac la nivelul diafragmei, se lărgește și permite alunecarea stomacului în torace. Acesta e un tip, hernia hiatală de alunecare, și există o hernie hiatală paraesofagiană sau hernie hiatală de rostogolire, care se întâmplă alături de hiatusul esofagian. Hiatusul esofagian este indemn și stomacul se rostogolește printr-un – orificiu situat lateral de acest hiatus esofagian”, a explicat medicul chirurg.

Există pacienți care nu știu de existența acestei hernii, știut fiind că poate trece neobservată. ,,Nu sunt puține cazurile în care hernia este descoperită efectiv întâmplător”, a afirmat Ștefan Tucă.

Indicația de operație în cazul herniei hiatale este atunci când aceasta are dimensiuni de peste 3 cm.

,,În general, până la 3 cm chirurgia nu este indicată decât dacă există un reflux gastroesofagian persistent, asociat cu inflamație esofagiană, cu apariția leziunilor de esofagită”, a declarat dr. Ștefan Tucă.

Esofagita se împarte în mai multe grade, ultimul dintre ele este esofagul Barett, o leziune preneoplazică. Prezența esofagului Barett impune realizarea unei operații antireflux

,,În general, chirurgia e de foarte mare ajutor pacienților cu hernie hiatală sau reflux gastroesofagian”, a adăugat dr. Tucă.

Medicul a spus că sunt și recidive, există factori care pot accentua acest reflux, iar obezitatea este unul dintre ei.

,,Dacă pacientul postoperator ia în greutate să zicem un 10 kg, există posibilitatea ca refluxul să reapară, dar nu în aceeași manieră în care era prezent anterior”, a declarat chirurgul.

Recidiva poate fi prevenită însă prin adoptarea unor măsuri care să schimbe stilul de viață al pacientului. Operația de hernia hiatală nu este simplă, durează aproximativ două ore și jumătate. Intervenția chirurgicală se face și în sistemul privat și de stat din România.

,,În România de un deceniu operația asta se face pe cale laparoscopică și e nevoie de antrenament ca să ajungi s-o faci bine”, a mărturisit dr. Ștefan Tucă.

În opinia chirurgului, nu este nevoie de un screening pentru hernie hiatală pentru că pacientul care vine să se opereze are simptome de reflux gastroesofagian supărătoare, își cunoaște boala de mult timp , e sătul să ia în permanență medicamente care să reducă nivelul, care să modifice nivelul pH-ului gastric.

,,Nu putem vorbi despre screening cum vorbim de exemplu în cazul cancerului. Personal nu cred că e nevoie de un screening. Refluxul gastroesofagian și hernia hiatală ajung rar să aibă o indicație vitală”, a precizat medicul.

Totuși, refluxul gastroesofagian poate să devină din ce în ce mai persistent, leziunile de esofagită să devină ulcerative, esofagul Barett să devină cancer esofagian la un moment dat.

Herniile hiatale paraesofagiene pot deveni mai voluminoase, iar stomacul herniat în torace duce la simptomatologie respiratorie. ,,Stomacul herniat se poate strangula în torace, lucru care poate fi dramatic, dacă nu e rezolvat”, a atras atenția dr. Ștefan Tucă.

Chirurgul a atenționat însă că persistența simptomatologiei de reflux gastroesofagian sau apariția simptomelor respiratorii sunt deja semnale de alarmă pentru pacienți care ar trebui să se gândească în favoarea rezolvării laparoscopice a acestei patologii.

Mai puteți vedea și [VIDEO] Dr. Ștefan Tucă, medic chirurg: “În România, chirurgia bariatrică este scumpă pentru pacienți”

 

Articolul [VIDEO] Dr. Ștefan Tucă, chirurg: Nu putem vorbi de screening pentru refluxul gastroesofagian și hernia hiatală ca în cazul cancerului apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top