Bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate publică atât în România cât și la nivel european, iar mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea cauzată de bolile oncologice. Conform estimărilor Societății Române de Cardiologie din anul 2021, rata de mortalitate din cauza insuficienței cardiace cronice în România este dublă față de alte state din Europa.
Un stil de viață dezordonat și nesănătos crește substanțial riscul de a dezvolta o patologie cardiacă importantă, fapt care scade semnificativ calitatea vieții. Colesterolul crescut, creșterea procentului de grăsime și scăderea masei musculare, care nu sunt compensate de un stil de viață sănătos cu un metabolism eficient și cu activitate fizică zilnică, devin factori favorizanți pentru o gamă largă de afecțiuni cardiovasculare. Printre factorii de risc principali care duc la afectarea sistemului cardiovascular se numără: fumatul, obezitatea, sedentarismul, diabetul, etc.
Importanța screening-ului cardiologic
Fiindcă prevenția este cheia medicinei iar pacienții care au suferit un infarct miocardic nu au fost încadrați la timp în categoria de risc cardiovascular, medicii recomandă efectuarea unui control cardiologic complet pacienților cu antecedente de boli cardiovasculare sau care prezintă o serie de factori de risc cardiovasculari precum: hipertensiune arterială, diabet zaharat, fumat, antecedente familiale, dislipidemie, boală cronică de rinichi, obezitate.
Cardiologia – specialitatea cheie în menținerea sănătății inimii
Evaluarea cordului și a riscului cardiovascular se realizează în cadrul consultului de cardiologie, care cuprinde diagnosticul și tratamentul cardiopatiilor și al complicațiilor medicale la pacienții diagnosticați cu boală cardiovasculară. De asemenea, medicii cardiologi colaborează strâns cu chirurgii cardiovasculari, pentru determinarea riscului chirurgical în cazul paciențiilor care necesită o intervenție chirurgicală. Diagnosticul patologiilor cardiace se realizează atât clinic, cât și prin intermediul unor investigații de specialitate precum:
- analize de laborator (colesterol, trigliceride, probe renale, glicemie, etc.)
- măsurarea tensiunii arteriale
- electrocardiogramă
- ecocardiografie transtoracică
- holter ECG 24h
- holter de tensiune arterială 24h
- test de efort
- ecocardiografie transesofagiană
În unele cazuri mai complexe, medicul cardiolog poate solicita și alte investigații complementare de imagistică non-invazivă precum: CT cardiac cu estimarea scorului de calciu, angio-CT coronarian, RMN cardiac, scintigramă miocardică de repaus sau de efort.
Cardiologia intervențională și aplicațiile acesteia în tratamentul bolilor cardiovasculare
Unele patologii cardiace pot necesita proceduri minim invazive atât în vederea stabilirii diagnosticului, cât și pentru tratarea anumitor afecțiuni, realizate prin intermediul cardiologiei intervenționale. Explorările funcționale de cardiologie intervențională se realizează cu ajutorul unor tehnologii extrem de performante din imagistica specializată și au la bază abordul endovascular arterial sau venos percutanat. Printre afecțiunile cardiovasculare ce pot fi investigate și tratate prin intermediul cardiologiei intervenționale se numără:
- boli coronariene (infarct miocardic acut sau sechelar);
- valvulopatii (stenoză aortică, insuficiența valvei mitrale, etc.);
- suferințe vasculare aortice (anevrismul de aortă toracică sau abdominală);
- tulburări de ritm cardiac.
În cazul bolilor coronariene, singura modalitate de diagnostic pentru vizualizarea arterelor coronare și evaluarea eventualelor stenoze la acest nivel, este angiografia coronariană (coronarografia), procedură realizată în cadrul cardiologiei intervenționale.
Dacă sunt decelate stenoze arteriale mai mari de 50-70% pe anumite segmente în cadrul coronarografiei, medicul poate recomanda angioplastia coronariană, adică dilatarea arterelor cu ajutorul unui balon și a unui stent – un dispozitiv care se introduce în vasele de sânge afectate, pentru lărgirea acestora, astfel asigurând fluxul necesar de sânge care circulă spre inimă.
În afară de procedurile diagnostice și terapeutice care vizează patologia coronariană și arterială periferică, prin intermediul cardiologiei intervenționale se realizează și tratamente structurale: protezare valvulară aortică(TAVI), tratamentul endovascular al anevrismului de aortă (EVAR), tratamentul endovascular al anevrismului de aortă toracică (TEVAR).
O altă categorie importantă de patologii cardiovasculare tratate prin intermediul cardiologiei intervenționale, sunt tulburările de ritm cardiac. Aritmiile sau tulburările de ritm cardiac, reprezintă dezorganizarea transmiterii semnalelor electrice intracardiace și apariția unor bătăi neregulate ale cordului. Acestea sunt frecvent întâlnite la pacienții cu suferințe cardiovasculare și pot fi bradiaritmii (frecvență cardiacă scăzută) sau tahiaritmii (frecvență cardiacă crescută).
Ablația cardiacă este o procedură intervențională cu radiofrecvență prin intermediul căreia se distruge aria de țesut cardiac responsabil de declanșarea unei tulburări de ritm, în scopul eliminării substratului aritmogen. Ablația prin radiofrecvență este o tehnică revoluționară în tratamentul aritmiilor, în prezent fiind utilizată ca terapie de primă linie, mai ales în cazul pacienților pentru care tratamentul medicamentos nu mai este eficient.
Cardiologia intervențională joacă un rol important și în tratamentul bolii arteriale periferice, în cadrul intervențiilor vasculare hibride. Astfel de intervenții necesită o dublă abordare – atât endovasculară, cât și chirurgicală și se recomandă pacienților care suferă de boală vasculară periferică cu stenoze severe la nivelul axului arterial. Beneficiile intervențiilor hibride implică un timp operator mai scurt, riscuri anestezice scăzute și se pot aborda segmente arteriale greu accesibile chirurgului vascular – cu o importanță majoră pentru revascularizarea piciorului afectat.
Tratament chirurgical modern prin metode minim invazive de chirurgie cardiacă
Patologiile cardiovasculare cu indicație de tratament chirurgical, pot fi tratate clasic sau minim invaziv, în ultimul deceniu chirurgia cardiacă minim invazivă cunoscând o dezvoltare spectaculoasă datorită beneficiilor sale majore pentru tratamentul unei game largi de patologii.
Chirurgia cardiovasculară clasică implică, de obicei, o incizie mare prin sternotomie mediană completă (tăierea sternului), cu acces la cord și la vasele mari. Chirurgia cardiacă minim invazivă modernă se realizează fără sternotomie și presupune abordul structurilor inimii prin intermediul unei incizii mici efectuate la nivelul peretelui toracic, în spațiile intercostale.
Beneficiile chirurgiei minim invazive sunt reprezentate de recuperarea rapidă și minimizarea complicațiilor postoperatorii (pierderi sanguine scăzute, risc de infecții redus). Astfel, comparativ cu chirurgia clasică deschisă, pacientul beneficiază de o durată redusă a spitalizării, traumatism chirurgical mult diminuat, precum și de un aspect estetic mult îmbunătățit.
Datorită impactului mult redus asupra organismului și riscurilor scăzute de infecție, chirurgia cardiovasculară minim invazivă poate fi indicată și la pacienții cu multiple comorbidități și riscuri perioperatorii pentru intervențiile clasice.
Bolile cardiovasculare ce pot fi abordate minim invaziv includ:
- Insuficiența și stenoza mitrală;
- Insuficiența și stenoza aortică;
- Bolile valvei tricuspide;
- Defectul septal atrial;
- Anevrismul de aortă ascendentă;
- Formațiuni tumorale benigne cardiace;
- Leziuni coronariene;
- Endocardita infecțioasă.
Intervențiile de chirurgie cardiacă minim invazivă se pot realiza numai cu ajutorul unor instrumente specifice, de ultimă generație, sisteme video moderne și, nu în ultimul rând, cu o echipă medicală specializată, complexă, formată din chirurgi cardiovasculari, anesteziști cu specializare cardiovasculară, cardiologi, specialiști în circulația extracorporală și asistenți medicali cu multă experiență.
Anual, pe data de 4 mai este marcată Ziua Națională a Inimii și reprezintă prilejul optim de a spori gradul de informare și conștientizare în legătură cu bolile cardiovasculare și de a aminti de cele mai noi și eficiente metode de prevenție și tratament ale acestor afecțiuni.
La Spitalul Clinic SANADOR, echipele competente asigură cele mai bune îngrijiri pentru pacienții cu boli cardiovasculare, inclusiv pentru cei cu patologie complexă. În funcție de indicația terapeutică, pacienții sunt tratați fie endovascular (intervențional), fie chirurgical. Cazurile complexe, dificile, sunt tratate de echipa multidisciplinară, prin intervenții hibrid, cu componente endovasculară și chirurgicală.
Indiferent de complexitatea cazului, în cadrul departamentului de Cardiologie intervențională pacienții pot beneficia de avantajele intervențiilor minim invazive. Procedurile de cardiologie intervențională se realizează cu ajutorul angiografului Philips Azurion 7, cea mai recentă inovație concepută în vederea realizării procedurilor ghidate imagistic.
Secția de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților acces la tratamente minim invazive moderne pentru patologia cardiacă, în condiții de maximă siguranță, prin intermediul tehnologiilor de ultimă generație și cu ajutorul medicilor chirurgi cardiovasculari cu o deosebită experiență în domeniu.
Pentru desfășurarea optimă a acestor intervenții chirurgicale cardiovasculare deosebit de complexe, care necesită îngrijiri perioperatorii în condiții de siguranță, chirurgii cardiovasculari de la SANADOR beneficiază de sprijinul oferit de Departamentul de Terapie Intensivă pentru Chirurgia Cardiovasculară (ATI CCV). Acest departament, dotat cu aparatură modernă, asigură condiții optime pentru recuperarea postintervențională și se află sub coordonarea unor medici anesteziști cu experiență vastă.
Articolul <div class=”supratitlu”>Articol susținut de Sanador -</div>Diagnostic complex și tratamente moderne pentru patologia cardiovasculară apare prima dată în 360medical.ro.