loader image
Home » Ministerul Sănătății amână până la finalul anului 2025 termenul de conformare a spitalelor care au centre pentru arși

Ministerul Sănătății amână până la finalul anului 2025 termenul de conformare a spitalelor care au centre pentru arși

Ministerul Sănătății amână cu peste trei ani, până la finalul anului 2025, termenul de conformare a spitalelor care au centre pentru pacienți cu arsuri.

Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătății, care modifică un articol din ordinul ministrului sănătății nr. 476/2017 (privind organizarea şi funcționarea structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavilor cu arsuri).

Articolul respectiv prevedea că “unităţile de arşi aprobate/avizate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin au obligaţia ca în termen de 5 ani să se organizeze în conformitate cu prevederile prezentului ordin”.

Ordinul nr. 476/2017  a intrat în vigoare la 18 mai 2017, astfel că termenul de conformare era 18 mai 2022, dată de la care pacienții cu arsuri grave (conform criteriilor EBA) ar trebui internați în centre de arși.

Autorii proiectului arată că niciun centru pentru mari arși care să respecte noile criterii de conformitate.

“Ținând cont de faptul că, din data de 18 mai 2022, conform legislației în vigoare, pacienții cu arsuri grave (conform criteriilor EBA) vor trebui internați în centre de arși, iar unitățile funcționale pentru arși se vor afla în imposibilitatea de a trata această categorie de pacienți, opinăm că este imperios necesar publicarea în regim de urgență a termenului de conformare mai sus menționat”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Ordinul nr. 476/2017 a reglementat modul de organizare al structurilor care acordă asistență medicală și îngrijirea bolnavului cu arsuri, pe trei tipuri de competență: centrul pentru arși, unitatea funcțională pentru arși și compartimentele pentru arși.

Centrul pentru arși are cel mai înalt nivel de competență în sistemul de îngrijire a bolnavului cu arsuri, care asigură tratamentul complex al acestui pacient, continuitatea îngrijirilor pe care le necesită pacientul cu arsuri în unitatea sanitară respectivă și monitorizează continuitatea tratamentului și îngrijirilor acestuia într-o unitate sanitară din județul de domiciliu, dacă este posibil.

“Având în vedere că până în prezent nu există la nivel național nicio structură spitalicească care să corespundă condițiilor prevăzute pentru centrul de arși, se propune prorogarea termenului de conformare pentru unitățile sanitare care asigură asistența medicală pentru pacienții cu arsuri până la data de 31.12.2025”, se menționează în referatul de aprobare.

Articolul Ministerul Sănătății amână până la finalul anului 2025 termenul de conformare a spitalelor care au centre pentru arși apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top