loader image
Home » Despre paracetamol si utilizarea lui in durerile lombare

Despre paracetamol si utilizarea lui in durerile lombare

Durerea de spate este o problema cu care toti ne-am confruntat, macar o data in viata. Ea este una dintre cele mai frecvente motive pentru care mergem la medic sau pentru care luam pastile.

In cazul durerilor lombare, cea mai prescrisa forma de tratament este reprezentata de antiinflamatoarele nonsteroidiene (ibuprofen, diclofenac, celecoxib, etoricoxib, etc). Acestea sunt eficiente, insa pot sa provoace si efecte secundare, cum sunt:

  • Pe tractul gastrointestinal: iritarea stomacului, cresterea riscului de reflux gastroesofagian, favorizarea aparitiei ulcerului gastric, diaree, cresterea riscului de sangerare la nivelul stomacului sau tubului digestiv.
  • Pe sistemul cardiovascular: antiinflamatoarele pot sa creasca riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. In plus, aceste medicamente pot sa creasca si tensiunea arteriala.

Paracetamolul si efectele sale

Paracetamolul este cel mai utilizat medicament pentru durere (usoara sau moderata) si febra din Europa, fiind pe lista de medicamente esentiale a OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si, datorita riscului scazut de a provoca reactii alergice, acest medicament poate fi administrat si la pacientii care au tendinte la alergie. Doza uzuala recomandata este de 500-1000 de miligrame administrate la fiecare 4-6 ore, fara a depasi 1000 mg pe doza sau 4000 mg pe zi.

  • Corset lombar cu efect de incalzire
    Corset lombar cu efect de incalzire
    65 RON
    Selecteaza optiuni
  • Corset lombar
    Corset lombar
    189 RON
    Selecteaza optiuni
  • Lombostat orteza medicala
    Lombostat orteza medicala
    135 RON
    Selecteaza optiuni

Mecanismul exact de actiune al paracetamolului nu a fost pe deplin elucidat.

Ce se stie este ca actiunea antipiretica (de scadere a temperaturii corpului) este datorata actiunii sale directe asupra centrilor de reglare a temperaturii de la nivelul creierului, ducand la vasodilatatie periferica, transpiratie si pierderea caldurii corporale.

Antiinflamatoarele nonsteroidiene actioneaza prin inhibarea unor enzime denumite ciclooxigenaze (COX-1 si COX-2, descoperite in anii 1990), implicate in sinteza prostaglandinelor, care sunt responsabile de senzatia de durere. Desi s-au facut multe progrese in ultimele decade in intelegerea mecanismelor responsabile de durere, precum si in intelegerea mecanismelor de scadere a inflamatiei ale antiinflamatoarelor nonsteroidiene, mecanismul de actiune al paracetamolului nu a fost descoperit. Identificarea unei alte forme de ciclooxigenaza la nivel cerebral (izoforma COX-3) in 2002 a facut ca cercetatorii sa creada ca aceasta este tinta paracetamolului, mai ales pentru ca se stie ca, spre deosebire de antiinflamatoarele nonsteroidiene, acesta este capabil sa traverseze bariera hemato-encefalica, permitandu-i sa atinga concentratii in creier suficiente pentru a inhiba COX-3.

Studii efectuate ulterior au aratat ca paracetamolul actioneaza si ca un inhibitor selectiv de COX-2. Dezbateri cu privire la modul de actiune al acestei substante exista si in ziua de azi, iar alte studii au demonstrat ca paracetamolul inhiba atat COX-1, cat si COX-2, dar sensibilitatea lor la paracetamol este diferita in functie de localizarea acestor enzime in diferite tesuturi ale corpului.

Paracetamolul este doar un inhibitor slab al sintezei de prostaglandine si pare sa aiba o activitate antiinflamatorie mica. Datorita efectelor sale analgezice si antipiretice puternice, este in general considerat un antiinflamator nonsteroidian. El este adeseori preferat altor antiinflamatoare, inclusiv in cazul persoanelor cu dureri lombare, datorita faptului ca este mai ieftin si mai accesibil (nu este nevoie de reteta). In plus, efectele secundare gastrointestinale sunt mai rare. Trebuie sa mentionam insa ca paracetamolul este contraindicat in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice si in cazul celor care consuma des bauturi alcoolice.

Paracetamolul si durerile lombare

Desi majoritatea ghidurilor de practica clinica continua sa recomande paracetamolul ca tratament de prima intentie pentru durerile lombare, studiile recente au avut concluzii variabile.

Un studiu desfasurat in Australia in 2014 a demonstrat ca paracetamolul nu a avut niciun efect de ameliorare a durerilor lombare, iar metaanalize (analize statistici prin care se combina rezultatele mai multor studii) din 2015 si din 2020 au aratat ca paracetamolul (cu doze de pana la 4000 mg/zi) nu produce rezultate mai bune decat placebo, atat in durerea lombara acuta, cat si in cea cronica.

In concluzie, se pare ca paracetamolul nu este eficient in durerea lombara.

The post Despre paracetamol si utilizarea lui in durerile lombare appeared first on Catena Pas cu Pas.

Scroll to Top