loader image
Home » Dr. Adrian Marinescu: Pandemia de COVID-19 nu s-a închis. A patra doză de vaccin recomandată categoriilor vulnerabile

Dr. Adrian Marinescu: Pandemia de COVID-19 nu s-a închis. A patra doză de vaccin recomandată categoriilor vulnerabile

Vaccinarea cu a patra doză de vaccin împotriva COVID-19 a început în România, fiind recomandată categoriilor vulnerabile. ,,Toți cei care au boli cronice, care au o anumită vârstă ar trebui să-și crească protecția prin vaccinare. Dacă n-au făcut-o inițial, să înceapă s-o facă. Dacă au avut doza a treia, să treacă la doza a patra”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase ,,Matei Balș” din Capitală. Deocamdată vaccinarea se poate face în cele 100 de centre de vaccinare care au mai rămas deschise la nivelul întregii țări precum și la cei peste 3000 de medicii de familie care administrează vaccinul anti-Covid.

Prezent la un training pentru jurnaliști, organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) la Predeal, dr. Adrian Marinescu a precizat că pandemia de COVID-19 nu s-a închis și că în toamnă foarte probabil va crește numărul de cazuri cu SARS-COV-2.

,,Foarte probabil că la toamnă vom avea creșteri, însă creșterea numărului de infecții nu va schimba acest concept de conviețuire. Din punctul meu de vedere, ce a început în 2022 va continua, iar pandemia se va încheia. Cu această conviețuire nu cred că vor mai fi schimbări importante și când mă refer la impactul la nivelul populației, mă refer la spitalizări în număr mare, la presiune pe spitale, la ocuparea de paturi de terapie intensivă. Dacă vom fi suficient de echilibrați încât să luăm în calcul că vom mai avea infecții și că trebuie să le rezolvăm, cred că vom trece cu bine de toamnă”, a spus medicul infecționist.

Specialistul e de părere că persoanele vulnerabile la a face forme severe de COVID-19 ar trebui să se vaccineze cu doza a patra acum, să nu mai aștepte până în toamnă când este anunțată apariția pe piață a unui nou vaccin care ar conține și noile variante de coronavirus.

,,Cu o mare probabilitate, din toate studiile care sunt în desfășurare, este că vom avea o variantă de vaccin care se referă la mutațiile noi. Faptul că vom avea un vaccin care să fie mai bun în toamnă e bine, îl vrem toți. Noi vorbim de momentul actual, dacă vor fi schimbări apropo de mutații și dacă ele vor fi sau nu cuprinse în vaccin în toamnă, vom vedea atunci. Cei care într-adevăr pot face forme severe de COVID să se protejeze acum, chiar dacă sunt puține cazuri, că dacă ajung în terapie intensivă ajung acum, nu la toamnă”, a semnalat infecționistul.

Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase ,,Matei Balș” din Capitală a subliniat că încheierea pandemiei n-are nicio legătură cu dispariția completă a virusului SARS-COV-2.

 ,,În momentul în care la nivelul mapamondului nu va mai fi o arie întinsă geografică și în momentul în care vom avea cazuri izolate și vom vedea că în România și în țările din jur sunt10 cazuri pe zi, atunci evident, vom vorbi de focare izolate și pandemia va fi închisă. Vorbesc de pandemia de SARS-COV-2, că pandemia economică și psihologică se vor termina mai târziu. Pandemia nu s-a închis, cred că toți știm exact ce avem de făcut”, a afirmat dr. Marinescu.

Potrivit Ministerului Sănătății, pot face a patra doză persoanele de peste 18 ani care au fost vaccinate cu trei doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip ARN mesager. A patra doză poate fi făcută cu produsul Pfizer BioNTech, la minim 4 luni de la efectuarea dozei trei de vaccin.

În ceea ce îi privește pe cei care deja au făcut 2 sau 3 doze de vaccin și au trecut și o dată sau de două ori prin COVID, recomandarea de vaccinare nu e fermă.

,,În situația în care o persoană este într-adevăr cu un sistem imunitar complet deficitar, acolo putem să discutăm de protecție, dar altfel am discutat și la doza a treia, în momentul în care ai trecut prin boală și te-ai vaccinat, ai suficientă protecție și pentru ceea ce urmează”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Cei care s-au vaccinat cu două doze de la AstraZeneca, iar la a treia doză s-au vaccinat cu Pfizer/Moderna nu pot face doza a patra, cel puțin deocamdată fiindcă nu sunt studii în acest sens.

Doza a patra de vaccin COVID-19 este recomandată ferm populației vulnerabile, indiferent de vârstă, dacă suferă de boli cronice.

,,Dar, atenție, nu doar bolile cronice pe care le cunoaștem. Toată populația supraponderală din România, mai ales dacă e obeză cu un anumit grad, este din start vulnerabilă”, a mai spus medicul în cadrul evenimentului organizat de COPAC.

 

Articolul Dr. Adrian Marinescu: Pandemia de COVID-19 nu s-a închis. A patra doză de vaccin recomandată categoriilor vulnerabile apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top