loader image
Home » Echimoze (vanatai): cauze si remedii

Echimoze (vanatai): cauze si remedii

Echimozele, cunoscute si sub denumirile de vanatai sau hematoame, sunt hemoragii difuze ale sangelui in tesuturi. In prima faza poate sa fie observata o pata de culoare rosiatica, pata care incepe sa isi schimbe apoi culoarea si sa capete nuante de violet, albastru, verzui sau chiar negru. Dupa aceasta etapa, pata respectiva incepe sa se ingalbeneasca. La aproximativ trei saptamani dupa momentul aparitiei, pata dispare.

De cele mai multe ori, echimozele apar ca urmare a unor traumatisme generate de lovire sau strivire, din cauza unor intepaturi sau a unor fracturi. Avem de-a face cu niste leziuni cutanate, cu care se confrunta aproape oricine de-a lungul vietii. Chiar daca de cele mai multe ori este vorba despre o afectare banala, specialistii recomanda sa acordam atentie echimozelor pentru ca pot sa constituie si motiv de ingrijorare. Este important sa mergeti la un consult medical in special daca echimozele apar fara sa fie consecinta vreunei accidentari.

De asemenea, este indicat sa fiti examinat de un medic in situatia in care echimozele sunt insotite de unele posibile inflamatii in zona afectata sau daca apar simptome ale unei infectii – durere de cap, frisoane si febra, migrena sau stare generala de rau. In cazul in care echimozele apar in partea de jos a corpului, la nivelul membrelor inferioare, se vor vindeca mai greu pentru ca presiunea la nivelul vaselor de sange de la picioare este mai mare decat in alte parti ale corpului.

Ce sunt echimozele?

La majoritatea persoanelor, echimozele se formeaza in situatia in care vasele de sange ce se afla la suprafata pielii ajung sa fie afectate de diverse traumatisme. Respectivele vase de sange ajung sa se sparga din cauza fortei de impact, iar sangele se acumuleaza sub piele si duce la schimbarea culorii pielii in zona respectiva.

Din punct de vedere al clasificarii, echimozele pot sa fie subcutanate, intramusculare sau periosteale. Echimozele cutanate sunt cele care apar la nivelul tesutului de sub stratul de piele, cele intramusculare apar mai in profunzimea muschilor, iar cele periosteale apar atunci cand osul este afectat. Acestea din urma apar atunci cand osul sufera o lovitura superficiala, iar culoarea pielii se schimba din cauza acumularii de sange sau a altor fluide in zona accidentata.

Spre deosebire de fracturile oasoase, care sunt consecinta unor leziuni mult mai severe in profunzimea osului, echimozele periosteale sunt considerate mai putin grave. Chiar daca acest tip de echimoze poate sa apara in zona oricaruia dintre oase, de cele mai multe ori avem de-a face cu vanatai in zona oaselor care se afla mai aproape de suprafata tegumentara. Astfel, poate sa fie vorba despre echimoze periosteale in zona coatelor si a genunchilor, precum si in zona claviculei sau la nivelul degetelor.

Echimoze (vanatai) – cauze si factori de risc

La cele mai multe persoane, echimozele sunt rezultate ale unor accidentari sau ale unor lovituri. Cu toate acestea, exista si afectiuni medicale care pot sa duca la o aparitie a echimozelor. In foarte multe dintre situatii, echimozele sunt consecinta unor accidentari in timpul practicarii sporturilor. Se poate si ca, in unele cazuri, respectivele accidentari sa provoace fracturi, dislocari, tendinite, entorse si luxatii. Poate sa fie vorba atat despre coliziuni, dar si despre miscari executate gresit. De asemenea, daca persoana respectiva a suferit unele traume musculare sau osoase si executa anumite exercitii sau miscari repetitive care implica zona afectata, pot sa apara echimoze.

Remedii pentru vanatai / echimoze

In afara de aplicarea de gheata si de odihna suficienta, exista mai multe alternative de tratament pentru vanatai (echimoze), atat medicamentos cat si naturist.

Tratamentul medicamentos presupune administrarea de antiinflamatoare – paracetamol sau ibuprofen – sau aplicarea de geluri speciale pentru diminuarea durerii si recuperare rapida. Foarte utile, de asemenea, sunt si cremele care contin vitamina K.

Tratamentul naturist poate sa includa aplicari cu aloe vera, planta cu proprietati analgezice si calmante demonstrate. Inflamatia si durerea in caz de echimoze pot sa fie diminuate cu ajutorul gelurilor fabricate din aloe vera, precum si cu unguente fabricate din arnica – planta medicinala utila pentru reducerea edemului si a inflamatiilor.

In cat timp se vindeca echimozele?

De cele mai multe ori, pentru a putea observa ritmul in care se vindeca echimozele (vanataile), este suficient sa fim atenti la modificarile de culoare ale acestora in timp. In prima faza, echimozele vor fi de culoare inchisa. Odata cu trecerea zilelor, acestea capata o culoare albastruie, apoi galben – verzuie, pentru ca ulterior pielea sa revina la culoarea sa normala. Vanataile se vindeca in general dupa aproximativ doua saptamani, insa aceasta vindecare depinde si de alti factori. De exemplu, este importanta zona in care a avut loc accidentarea si intensitatea cu care s-a produs. De asemenea, este importanta varsta pacientului, pentru ca pacientii mai tineri se vor recupera mai rapid. Nu in ultimul rand, conteaza daca persoana respectiva sufera si din cauza altor afectiuni.

Cum pot fi prevenite echimozele?

Este imposibil sa evitati aparitia echimozelor, insa puteti avea in vedere cateva masuri de precautie care sa scada actiunea diversilor factori de risc. Una dintre aceste masuri este sa va asigurati ca purtati un echipament special de protectie atunci cand desfasurati anumite activitati sportive sau atunci cand aveti un serviciu care presupune protejarea unor zone ale corpului. Persoanelor care obisnuiesc sa practice alergatul sau care merg foarte mult pe jos li se recomanda sa poarte incaltaminte adecvata. Daca este necesar, nu ezitati sa purtati cotiere sau genunchiere, protectii pentru umeri, glezne sau sold, dar si sa aveti in vedere sfaturile unui specialist in legatura cu felul in care va antrenati.

  • Chist Baker – cauze, simptome, diagnostic si tratament
    Orteza genunchi cu silicon si sustinere patelara Orthomed
    149 RON
    Selecteaza optiuni
  • Orteza cot cu suport din silicon Orthomed
    Orteza cot cu suport din silicon Orthomed
    149 RON
    Selecteaza optiuni
  • Orteza genunchi din neopren cu suport patelar Orthomed
    Orteza genunchi din neopren cu suport patelar Orthomed
    130 RON
    Adauga in cos

Care sunt afectiunile care conduc la vanatai?

Exista mai multe afectiuni care pot sa duca la aparitia echimozelor. Poate sa fie vorba despre leucemie, hemofilie de tip A si de tip B, trobocitopenie, tromboza venoasa profunda, boala von Willebrand sau varice.

  • Ciorapi pantalon cu compresie extra usoara (8-11 mmHg)
    Ciorapi pantalon cu compresie extra usoara (8-11 mmHg)
    Selecteaza optiuni
  • Ciorapi pana la genunchi cu varf inchis (15-21 mmHG), bej
    Ciorapi pana la genunchi cu varf inchis (15-21 mmHG), bej
    Selecteaza optiuni
  • Ciorapi compresivi pana la coapsa deschisi la varf (15-21 mmHg), negru
    Ciorapi compresivi pana la coapsa deschisi la varf (15-21 mmHg), negru
    Selecteaza optiuni

La persoanele cu trobocitopenie, echimoze apar pe tot corpul si pot sa fie de culoare maronie, violet sau rosie. La pacientii cu leucemie apar echimoze adesea, din cauza fragilitatii osoase si musculare, precum si din cauza sistemului imunitar slabit.

Echimoze (vanatai) pot sa apara si la persoanele cu insuficienta renala acuta, din cauza faptului ca rinichii nu pot sa elimine deseurile, acestea acumulandu-se in sange si ducand la aparitia echimozelor. Vanatai pot sa apara si la pacientii cu ciroza hepatica, pentru ca ficatul nu functioneaza normal si nu poate sa metabolizeze deseurile; este o situatie in care nivelul acestora in sange devine ridicat, motiv pentru care apar echimoze.

De asemenea, echimoze (vanatai) pot sa apara si pe fondul unor reactii alergice, al septicemiei, al radiatiilor si al chimioterapiei – la persoanele cu cancer, precum si din cauza administrarii de heparina, steroizi sau aspirina.

Vanatai inexplicabile pe picioare? Afla de ce!

Vanataile inexplicabile care apar pe picioare nu reprezinta neaparat un semn al vreunei afectiuni, insa este indicat sa consultati un medic in aceasta situatie. Vanatai pe picioare pot sa apara si din cauza fragilitatii din nastere a vaselor de sange, dar si din cauza deficitului de calciu, magneziu sau vitamina C. Vanatai pe picioare pot sa apara si daca luati prea multa aspirina, anticonceptionale orale sau medicamente anticoagulante. De asemenea, si expunerea prelungita la razele soarelui poate sa provoace vanatai (echimoze) pe picioare. La fel si reducerea grasimii corporale sau, pur si simplu, imbatranirea. Daca vanataile de pe picioare nu dispar de la sine dupa cateva saptamani, sau daca apar recurent, trebuie sa mergeti cat mai curand la medic pentru un consult de specialitate.

The post Echimoze (vanatai): cauze si remedii appeared first on Catena Pas cu Pas.

Scroll to Top