loader image
Home » Este sigur sa faci un RMN daca ai un dispozitiv cardiac?

Este sigur sa faci un RMN daca ai un dispozitiv cardiac?

Odata cu dezvoltarea tehnologiei, dispozitivele implantabile au devenit tot mai des intalnite in practica medicala moderna. Boli care pana acum 30-40 de ani insemnau o condamnare la moarte sau la chinuri indurate ani in sir, pot fi astazi vindecate sau impactul lor asupra calitatii vietii pacientului poate fi mult redus.

Angioplastia coronariana cu stent in cazul bolii coronariene, utilizarea dispozitivelor implantabile, asa numitele defibrilatoare interne in patologia tahiaritmica sau ca tratament pentru insuficienta cardiaca, plasarea de valve metalice, biologice sau dispozitive de inchidere a defectelor septale – toate acestea sunt elemente care au revolutionat medicina moderna, crescand calitatea vietii pacientului si nu in ultimul rand supravietuirea.

Unele dispozitive pot deveni, insa, problematice atunci cand, de exemplu, un pacient are nevoie de o investigatie imagistica de tipul RMN (rezonanta magnetica nucleara), potrivit unei informari a Spitalului Victor Babes Timisoara.

Potrivit sursei citate, denumirea corecta, completa a dispozitivului implantat si firma producatoare sunt elemente esentiale pentru identificarea cu precizie a acestora in diversele baze de date, care ne dau informatii importante privind comportamentul dispozitivelor in campul magnetic generat de aparatul de RMN. O astfel de baza de date poate fi gasita si pe site-ul www.mrisafety.com.

“In general, stenturile utilizate dupa 2007 in angioplastie sunt din aliaje neferoase si pot fi supuse fara probleme unui flux magnetic de sub 3 Tesla, cum este in cazul unor aparate RMN. Un comportament asemanator putem avea si in cazul protezelor valvulare, a dispozitivelor de inchidere a defectelor septale, suturilor metalice sternale si clipsurilor vasculare mediastinale, dar, bineineles, intotdeauna trebuie verificate bazele de date si site-ul firmelor producatoare pentru a minimiza orice potential risc.”, scrie in informarea semnata de dr. Razvan Macarie, medic primar cardiolog la Spitalul Victor Babes Timisoara.

In ceea ce priveste stimulatoarele si defibrilatoarele implantabile, situatia este diferita, deoarece campul magnetic poate afecta fizic dispozitivul (incalzirea sa si a conectorilor) sau poate duce la o functionare defectuoasa, mai precizeaza sursa citata.

Din acest motiv, identificarea corecta a dispozitivelor ce permit efectuarea investigatiilor prin rezonanta magnetica (din documentatia dispozitivului), setarea acestora in moduri care sa evite influenta electromagnetica pe parcursul investigatiei si reprogramarea ulterioara in modul de functionare optim patologiei pacientului sunt esentiale pentru siguranta bolnavului, mai transmite medicul cardiolog.

“Simpla compatibilitate a dispozitivului cu aparatul RMN nu este suficienta fara o setare corecta din partea medicului electrofiziolog. In anumite conditii, este necesara chiar prezenta acestuia in timpul investigatiei pentru a corecta eventualele probleme ce pot aparea.”, mai precizeaza cardiologul Razvan Macarie.

Sursa foto: Spitalul Victor Babes Timisoara

Etichete: dispozitive cardiace, RMN

The post Este sigur sa faci un RMN daca ai un dispozitiv cardiac? appeared first on Edumedical.

Scroll to Top