Igiena dentară la copii – cum ne asigurăm că cei mici au dinți sănătoși?
Pentru părinți, sănătatea copilului este cea mai importantă. Însă, din păcate, sănătatea orală este de multe ori neglijată, iar acest lucru poate crea probleme fie în adolescență, fie la vârste adulte. Problemele dentare se numără printre cele mai des întâlnite probleme de sănătate din rândul copiilor. Acest lucru este datorat fie de o igienă orală neadecvată sau de lipsa măsurilor de prevenție, fie de o alimentație nesănătoasă. Netratarea la timp a problemelor dentare poate avea efecte negative asupra întregului organism. De aceea, toți părinții trebuie să cunoască importanța păstrării unei igiene dentare corespunzătoare, pentru a preveni problemele care ar putea să apară în viitor. Iată care sunt câteva dintre comportamentele sănătoase pe care trebuie să le îmbrățișați ca părinți, pentru a vă asigura că cei mici vor avea dinți frumoși și sănătoși.
Igienă corespunzătoare
Igiena corespunzătoare este esențială pentru a menține sănătatea orală a copiilor. O curățare neadecvată duce la acumularea plăcii bacteriene și, în timp, la apariția cariilor. Dinții se spală de cel puțin două ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara. Stomatologii spun că ritualul de seară este extrem de important pentru că, dacă nu sunt eliminate, resturile de mâncare pot afecta în timp dantura.
Un ritual de igienă complet presupune, la fel ca în cazul adulților, periaj, folosirea aței dentare și a apei de gură. Pentru copiii cu vârste fragede, de până în doi ani, se recomandă folosirea pastelor speciale, deoarece acestea au un conținut mai mic de fluor. Florul în exces poate cauza probleme celor mici, de aceea trebuie să aveți grijă de produse alegeți.
Folosiți periuțe de dinți speciale pentru copii. Acestea au capul periuței mai mic, au perii mai moi și sunt mai ușor de manevrat. Periuța trebuie schimbată cel mult o dată la trei luni.
Copilul trebuie educat să înțeleagă importanța periajului, de aceea, ca părinte, trebuie să supravegheați acest proces pentru a vă asigura, pe de o parte, că periajul este făcut corect, iar pe de altă parte, că acesta face parte din rutina zilnică a copilului.
Alimentație sănătoasă
Alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății dentare. Asigurați-vă că cel mic nu are parte de prea multe alimente bogate în zaharuri, pentru că acestea favorizează apariția cariilor. Optați, mai degrabă, pentru fructe sau legume, care sunt pline de vitamine și vor ajuta dinții să rămână sănătoși.
Vizite constante la medicul stomatolog
Controalele de rutină făcute de medicul stomatolog trebuie începute încă din copilărie. Acestea ajută la crearea unei interacțiuni eficiente cu medicul stomatolog. Vizitele periodice la cabinet îi ajută pe medicii dentiști să identifice dacă există carii incipiente, dacă mușcătura este corectă, dacă dinții cresc drept sau pot depista alte probleme, înainte ca acestea să se agraveze.
Medicul stomatolog – prieten, nu dușman
Frica de medicul dentist este foarte populară atât printre adulți, cât și pentru copii. Încercați să îl faceți pe cel mic mic să îl perceapă pe medicul stomatolog ca pe un prieten, nu ca pe un dușman. Este important ca primele interacțiuni cu dentistul să nu fie traumatizante. Căutați medici care sunt prietenoși și care au mai lucrat și în trecut cu copiii. Aceștia vor ști exact cum să îi abordeze pe cei mici și vor putea transforma un control stomatologic într-o experiență plăcută. Este extrem de important ca cei mici să nu îi vadă pe părinți că își manifestă frica față de dentist, iar aceștia nu trebuie să arate în prezența copiilor o atitudine negativă față de cabinetul stomatologic.
Puterea exemplului
Țineți minte! Puterea exemplului este cea mai importantă. Copiii vor dezvolta comportamente sănătoase doar dacă părinții le vom demonstra fix același lucru. Dacă respectați regulile de igienă și mergeți constant la stomatolog, copiii vor face exact la fel.
Fii la curent cu ultimele noutati, accesati pagina de FB: Alverna Dental Studio
Articolul Igiena dentară la copii – cum ne asigurăm că cei mici au dinți sănătoși? apare prima dată în Alverna Dental Studio.