Care este diferența dintre obturația coronară și incrustațiile Inlay Onlay?
Diferența dintre obturația coronară și incrustațiile Inlay Onlay
Ca formă modernă de restaurare dentară indirectă, incrustațiile Inlay Onlay vin cu o serie de avantaje: de la o conservare mai bună a dintelui natural, până la menținerea culorii, eficiență crescută pentru cariile interdentare, durabilitate și rezistență în timp. Care este însă diferența dintre clasicele obturații coronare și aceste incrustații Inlay Onlay?
Cariile sunt cele mai răspândite probleme dentare. De aceea, restaurările dentare sunt cele mai dese proceduri stomatologice realizate de către medici. În ultimii ani, au apărut o mulțime de variante pentru a trata cariile dentare, unele dintre ele menite să crească durabilitatea lucrărilor.
Pe lângă obturațiile coronare (obturații directe), au apărut și alte tipuri de restaurări dentare, indirecte, care poartă numele de Inlay Onlay. Clinica Alverna Dental Studio oferă ambele soluții de tratament, dar haideți să aflăm care sunt diferențele dintre cele două tipuri, care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia.
Aveți nevoie de un consult stomatologic? Pentru informații și programări la clinicile Alverna Dental Studio din Cluj, vă rugăm să ne contactați. |
Obturațiile coronare
Obturațiile coronare sunt restaurări dentare directe, adică sunt realizate odată cu tratarea cariei, în cadrul aceleiași ședințe, de către medicul dentist. Obturațiile coronare mai sunt denumite și plombe. Materialele care sunt folosite pentru obturațiile coronare sunt compozitele (cele care au culoarea dintelui), amalgamul de argint sau cimenturi ionomer de sticlă.
Principalele avantaje ale obturațiilor coronare sunt:
- Durata scurtă a tratamentului – doar o singură ședință;
- Procedura de realizare este simplă;
- Sunt mai puțin costisitoare;
Principalul dezavantaj ale obturațiilor coronare:
- Nu pot fi aplicate dacă dintele este prea deteriorat și nu poate susține lucrarea.
Incrustațiile Inlay Onlay
Incrustațiile sunt restaurări dentare indirecte, care se realizează în două ședințe, prin colaborarea medicului dentist cu tehnicianul dentar. Acestea mai sunt cunoscute și sub numele de Inlay sau Onlay, în funcție de întinderea pe care lucrările o au pe suprafața dintelui.
Restaurarea dentară poartă numele de Inlay dacă lucrarea este așezată în mijlocul dintelui și poartă numele de Onlay dacă aceasta acoperă unul sau mai mulți dinți. Atunci când dintele este prea distrus pentru a susține o plombă, dar nu este suficient de distrus pentru aplicarea unei coroane dentare, calea de mijloc ar fi incrustațiile Inlay Onlay.
Tratamentul are loc în două etape. Prima presupune ca după îndepărtarea cariei să se ia o amprentă dentară care este trimisă mai apoi către laboratorul de tehnică dentară. Apoi, a doua etapă, presupune ca lucrarea să fie fixată de către medic pe dintele respectiv.
Materialele din care sunt făcute incrustațiile Inlay Onlay sunt aliaje din aur, porțelan sau compozit.
- Aliajele din aur sunt cea mai bună opțiune pentru că oferă o durabilitate crescută.
- Incrustațiile din porțelan oferă cea mai bună estetică, fiind folosite cel mai adesea pentru zona frontală.
- Incrustațiile Inlay Onlay din compozit sunt potrivite pentru pacienții cu bruxism, adică cei care își scrâșnesc dinții în mod necontrolat sau care au probleme la nivelul mușcăturii.
Principalele avantaje ale incrustațiilor de tip Inlay Onlay sunt:
- Adaptabilitate mai mare și conservarea dintelui sănătos: incrustațiile permit păstrarea unei suprafețe mai mari din substanța dentară sănătoasă, de aceea lucrările vor fi mai ușor de integrat în dintele sănătos.
- Culoarea se menține în timp: incrustațiile ceramice își păstrează culoarea mult mai bine în timp, comparativ cu obturațiile coronare care sunt realizate din materiale compozite.
- Sunt extrem de potrivite pentru cariile interdentare: incrustațiile de tip Inlay Onlay sunt variante de tratament mult mai eficiente pentru cariile dintre dinți, lucru dat de faptul că în urma amprentelor dentare, forma acestora are o precizie mai mare decât în cazul obturațiilor coronare.
- Curățare mai ușoară și mai eficientă a zonei tratate: față de obturațiile coronare, care atunci când fac priză cu dintele se contractă și lasă mici spații în care pot intra bacterii, incrustațiile permit o mai bună sigilare a dinților, nepermițând microbilor să mai afecteze dintele.
- Durabilitate și rezistență crescute: datorită materialelor din care sunt făcute, incrustațiile Inlay Onlay permit o rezistență mai mare în timp.
Dezavantajele acestor tipuri de restaurări dentare sunt:
- Durata tratamentului este mai lungă – două ședințe de tratament;
- Tratamentul are un cost mai ridicat;
Bineînțeles, trebuie să luați în calcul eficiența crescută și rezistența în timp a acestor lucrări.
Alverna Dental Studio Cluj pune la dispoziția pacienților săi un pachet complet de servicii stomatologice: augmentare osoasă, endodontie, estetică dentară, chirurgie dentară, odontologie, ortodonție, profilaxie, protetică, urgențe stomatologice.
Vă invităm să ne urmăriți și pe pagina de Facebook Alverna Dental Studio sau pe Instagram @alvernadentalstudio, pentru a fi la curent cu activitățile și recomandările noastre.
Articolul Diferența dintre obturația coronară și Inlay/ Onlay apare prima dată în Alverna Dental Studio.