loader image
Home » INTERVIU: Vlad Budu, medic ORL: În România tratamentul cu antibiotice este empiric

INTERVIU: Vlad Budu, medic ORL: În România tratamentul cu antibiotice este empiric

Societatea Română de Rinologie este implicată de mai bine de 5 ani de zile în campania privind supraprescrierea de antibiotice, având în vedere că România se află pe ultimele locuri ale clasamentului în ceea ce privește consultul medical înainte de utilizarea antibioticelor, conform datelor Eurostat. Dr. Vlad Budu, președintele Societății Române de Rinologie, a declarat pentru 360 medical. ro că ,,supraprescripția de antibiotice este determinată de două mari paliere: palierul medical și palierul pacientului”.

Estimările sunt sumbre cu privire la rezistența microbiană, până în anul 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea provoca 10 milioane de decese pe an. Practic, peste 3 decenii n-o să mai avem antibiotice care să distrugă microbii, iar în ultimii 10 ani nu a mai fost descoperit niciun antibiotic nou care să lupte cu germenii.

Am discutat cu dr. Vlad Budu, medic primar ORL și președintele Societății Române de Rinologie, care a participat la întâlnirea anuală la București organizată de Parteneriatul Global pentru Infecții Respiratorii (GRIP), convocat și susținut de Reckitt, despre acest fenomen al supraconsumului de antibiotice în România și felul în care poate fi stopat.

De ce este atât de frecventă utilizarea antibioticelor în România?

Ce se întâmplă în țara noastră este supraprescripție de antibiotice și este determinată de 2 mari paliere: medical și palierul pacientului. Pacientul în general este adult sau copil. În cazul copiilor, părinții forțează cumva tratamentul cu antibiotice pentru orice, lucru care nu e foarte corect. Există un soi de gând prost că dacă un doctor nu-ți dă antibiotice, nu prea știe ce să facă.

Un antibiotic se prescrie în trei condiții și asta se întâmplă în România foarte rar. În primul rând, antibioticele se dau în infecțiile microbiene. În infecții de tip viral antibioticul nu face decât rău, nu face bine. Într-o rinosinuzită fungică toată lumea dă antibiotice și nu face decât să crească ciuperca acolo.

Deci, ăsta ar fi primul lucru: prescrii antibiotice când ai microbi, dar trebuie să faci exudat, să recoltezi secreție și lumea nu face asta. Ceea ce înseamnă că în România astăzi tratamentul cu antibiotice este empiric, se dă după ochi, nu după o antibiogramă.

Deci a doua idee este că un antibiotic se dă după antibiogramă, i-ai făcut secreție, iese un microb și vezi exact ce antibiotic trebuie să ia, la care este sensibil.

Este demodată antibiograma în România?

Nu, este obligatorie. Acum s-a ajuns ca antibiograma să se facă în câteva ore ceea ce este senzațional. Antibiograma este esențială. Ideea că prescrii un antibiotic cu spectru larg, care prinde tot, că-l dai o dată pe zi, că e tolerat bine, că n-are efecte adverse, stimulează inițiativa de tratament empiric.

Dar corect este să începi un tratament care nu conține antibiotic, 2-3 zile, după ce a ieșit microbul și vezi antibiograma care omoară microbul, prescrii antibioticele conform antibiogramei și dacă sunt 5-6 antibiotice la care microbul este sensibil, trebuie prescrise medicamentele conform unor ghiduri terapeutice de prescris care există în toată lumea. Există și în România, dar nu se aplică.

În ultimii ani nu au mai apărut antibiotice noi. Sunt cercetările limitate?

Nu doar că în ultimii 10 ani n-a mai apărut o clasă nouă de antibiotice, ba mai mult, au apărut nenumărați microbi. Greu de spus ce s-a întâmplat la nivel de cercetare… Poate lumea a fost mulțumită de ceea ce există, fără să vadă puțin în viitor că lucrurile vor sta prost prin prisma rezistenței la antibiotice.

Un punct foarte important rămâne modul în care prescriem antibiotice, adică cel de-al doilea palier, cel medical. Și există medici, în special medicii de familie, medici pediatri, chiar mulți oreliști, care sunt mai degrabă în sistemul de policlinică, de ambulator și care prescriu antibiotice ca prin pas terapeutic, ceea ce este o greșeală. Deci, cu alte cuvinte trebuie să lucrăm nu numai la populație, ci trebuie să lucrăm și la partea medicală care trebuie să prescrie antibiotice în mod corect!

 

Articolul INTERVIU: Vlad Budu, medic ORL: În România tratamentul cu antibiotice este empiric apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top