loader image
Home » Unii pacienți cu cancer ar putea să evite chimioterapia, indică o nouă cercetare

Unii pacienți cu cancer ar putea să evite chimioterapia, indică o nouă cercetare

Biopsia lichidă poate indica pacienții cu cancer de colon în stadiul II care nu au nevoie de chimioterapie pentru a preveni recidiva după operație, indică rezultatele unui studiu prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică – ASCO, care are loc în perioada 3-7 iunie la Chicago.

Chimioterapia este un tratament folosit pentru anihilarea celulelor canceroase, dar poate să afecteze și celulele sănătoase din corp, ceea ce poate duce la efecte secundare severe pentru pacienți.

Un nou studiu oferă acum clinicienilor o metodă, care i-a ajutat deja pe unii pacienți cu cancer de colon în stadiul II să evite chimioterapia, fără modificarea rezultatelor lor clinice.

Foarte puțini pacienți cu aceste tipuri de cancer, care au trecut de peretele colonului, dar nu au ajuns la ganglionii limfatici, vor beneficia, de fapt, de chimioterapie adjuvantă sau post-chirurgicală. Dar „fiecare pacient se luptă cu întrebarea dacă să o sară“, în special cei considerați cu risc scăzut sau intermediar de recidivă, în baza observațiilor și analizei chirurgilor asupra tumorii excizate, a declarat dr. Jeanne Tie de la Centrul de Cancer Peter MacCallum din Melbourne, Australia, care a condus studiul.

Cei mai vulnerabili la recurență sunt pacienții cu celule canceroase rămase după operație, și care sunt greu de identificat. Aceste celule varsă material genetic în sânge care poate fi preluat prin biopsii lichide.

Tehnica folosită în acest nou studiu folosește ADN tumoral circulant (ctADN), respectiv secvențe mici de ADN fragmentat de la tumori, și care circulă în fluxul de sânge. Foarte important, nu este vorba de celule tumorale ci doar de mici fragmante de ADN din celulele tumorale, precizează specialiștii.

Studiul nu a fost primul care a investigat ADN-ul circulant, iar cercetătorii știu că prezența acestuia în sânge după o intervenție chirurgicală anticipează riscul de reapariție a cancerului.

Noul studiu a extins însă aceste cunoștințe. Este primul studiu clinic care analizează cancerul de colon în stadiul II, și care arată că identificarea fragmentelor de ctADN după o intervenție chirurgicală poate aduce beneficii semnificative pacienților.

„Cancerul de colon în stadiul II reprezintă o provocare unică. Pacienții cu cancer de colon în stadiul I nu primesc chimioterapie pentru că prognosticul lor pentru supraviețuire este de peste 90%. Riscul de disconfort și toxicitate din terapie depășește beneficiile pe care le poate oferi. Pe de altă parte, fiecare pacient cu cancer de colon în stadiul III primește în prezent chimioterapie, deoarece riscul de recidivă este ridicat“, explică gastroenterologul Anne Marie Lennon, de la Johns Hopkins.

În stadiul II, cancerul s-a răspândit prin straturile musculare ale peretelui colonului, dar nu a ajuns și la alte organe. În acest caz, pacientul va fi supus unei intervenții chirurgicale pentru a elimina tumora, iar clinicianul va trebui să aleagă dacă pacientul va face chimioterapie după operație.

75% dintre persoanele cu cancer de colon în stadiul II nu necesită chimioterapie după operație, dar aproximativ 25% au nevoie de acest tratament. Clinicienii știu că este extrem de important de determinat care pacienți vor beneficia cel mai mult de chimio, și că orice eroare poate fi fatală.

În prezent, există o serie de caracteristici pe care le-ar putea avea o tumoră, și care ar putea determina medicul să prescrie chimioterapie, de exemplu, dacă tumora arată anormal sub microscop sau dacă s-a răspândit și la alt țesut.

Noul studiu a arătat că această metodă nu este imbatabilă, și mulți pacienți cu cancer ar putea ajunge să facă chimioterapie chiar și atunci când nu au nevoie.

Între 2015 și 2019, în cadrul studiului au fost recrutați 455 de pacienți cu cancer de colon în stadiul II. Dintre aceștia, 302 au fost repartizați în grupul pentru abordarea ghidată ctADN, în timp ce restul au primit îngrijire standard. Pacienții au fost verificați după aproximativ 37 de luni, studiul beneficiind de date pe o perioadă de peste trei ani.

Atât tratamentul standard, cât și tratamentul ghidat au avut rate similare de supraviețuire și nici o reapariție a cancerului (92,4 vs 93,5%) în perioada de studiu. Marea diferență a fost cantitatea de chimioterapie care a fost administrată. În grupul standard de tratament, 27,9% dintre pacienți au primit chimio, în timp ce în grupul de tratament ghidat ctADN doar 15,3% au trebuit să facă chimio.

Asta înseamnă un număr aproape dublu de pacienți care au suferit chimioterapie, fără creșterea supraviețuirii sau scăderea recurenței.

„Abordarea ghidată ctADN pentru cancerul de colon în stadiul II a redus utilizarea chimioterapiei adjuvante fără a compromite supraviețuirea fără recurență. Rata scăzută de recurență la pacienții ctADN pozitivi, care au primit chimioterapie sugerează un beneficiu de supraviețuire din terapia adjuvantă“, au scris cercetătorii în noua lucrare, care va fi publicată în New England Journal of Medicine.

Cercetătorii speră că ctADN ar putea fi un indicator util pentru modul de tratare al altor tipuri de cancer, inclusiv pentru alte stadii ale cancerului de colon. Echipa lucrează deja la cancerul de colon în stadiul III și cancerul pancreatic în stadiu incipient, pentru a vedea dacă ctADN arată și aici beneficii.

„Avem o oportunitate de a schimba practica clinică. Folosind ctADN pentru a ghida tratamentul, un pacient cu cancer de colon în stadiul II, negativ pentru ctADN, are o șansă mai mică de recurență a cancerului decât pacientul cu cancer de colon în stadiul I, în practica obișnuită“, a declarat inginerul biomedical Joshua Cohen, unul dintre cercetătorii de la facultatea de medicină Johns Hopkins.

Articolul Unii pacienți cu cancer ar putea să evite chimioterapia, indică o nouă cercetare apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top