Ministerul Sănătății a majorat de la 65 lei la 105 lei costul estimat pentru o vaccinare realizată de medicii de familie.
Măsura este cuprinsă într-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 1.392/2022), publicat miercuri în Monitorul Oficial, care modifică și completează normele tehnice de realizare a programelor
naționale de sănătate publică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 964/2022.
Costul mediu estimat/vaccinare se calculează drept raportul dintre cheltuielile efectiv realizate exprimate și numărul de vaccinări efectuate.
“Cheltuielile efectiv realizate reprezintă cheltuielile aferente dozelor de vaccin și seringilor utilizate și prestării de servicii pentru serviciile de vaccinare la care se adaugă cheltuielile generale care cuprind valoarea bunurilor utilizate în scopuri administrative, cheltuielile care țin de transportul vaccinurilor și întreținerea, mentenanța, metrologizarea spațiilor frigorifice, cheltuielile privind pierderile de produse, precum și cheltuieli rezultate din întreținerea sistemului informațional
și informatic necesar derulării programului”, prevede noul ordin.
Potrivit actului normativ, medicii de familie au obligativitatea efectuării vaccinării beneficiarilor înscriși pe lista proprie de asigurați sau a celor înscriși pe lista de asigurați a altui medic de familie
pe care îl înlocuiește, la solicitarea DSP și a părinților copiilor, cu utilizarea vaccinurilor achiziționate de Ministerul Sănătății sau achiziționate de aparținători în situații în care pot fi dovedite discontinuități în aprovizionare.
Efectuarea vaccinării se realizează după acordarea unei consultații medicale prin care se confirmă starea de sănătate a copilului.
“Efectuarea vaccinării și consultația medicală acordată constituie serviciul de vaccinare. În cadrul unui serviciu de vaccinare se inoculează unul sau două tipuri de vaccinuri conform Calendarului național de vaccinare”, se arată în ordin.
Consultația medicală acordată în cadrul serviciului de vaccinare urmărește obiective distincte: excluderea situațiilor medicale care contraindică temporar sau definitiv vaccinarea, evaluarea contextului epidemiologic, examenul clinic și consilierea părinților copiilor sau a aparținătorilor
legali referitor la reacțiile postvaccinale și atitudinea terapeutică în cazul apariției lor.
Ministerul Sănătății a majorat de 4 ori și numărul maxim de vaccinări decontate, de la 2,5 milioane la 10 milioane. Majorarea a fost decisă ca urmare a includerii vacinărilor anti-Covid-19 (neincluse în plafonul de 2,5 milioane de vaccinări în vigoare până acum, dar incluse în noul plafon de 10 milioane de vaccinări).
Articolul Ministerul Sănătății a majorat la 105 lei costul decontat pentru o vaccinare medicilor de familie apare prima dată în 360medical.ro.