Cel mai mare studiu randomizat controlat desfășurat până acum pentru nefropatia cu IgA (imunoglobuline A) a constatat că medicamentul cu administrare orală metilprednisolon, un glucocorticosteroid sintetic utilizat la scară largă, scade la jumătate și în mod eficient riscul de insuficiență renală, cu mai puține efecte secundare.
Nefropatia cu IgA, cunoscută sub numele de boala Berger, este o afecțiune autoimună în care un anticorp produs de organism pentru a lupta împotriva infecției se depozitează în rinichi și conduce la inflamație și cicatrizarea țesutului renal.
În jur de 10-30% dintre persoanele cu această afecțiune continuă să dezvolte insuficiență renală și necesită dializă sau transplant renal pentru a preveni decesul.
Rezultatele unui studiu realizat în mai multe țări și publicat marți în Journal of the American Medical Association – JAMA, vor oferi clinicienilor și pacienților o opțiune clară de tratament cu beneficii reale și care depășesc riscurile, au declarat specialiștii de la Institutul pentru Sănătate Globală, care au condus studiul.
„Există puține opțiuni de tratament dovedite, dar cele care includ corticosteroizi au fost utilizate la unii pacienți de zeci de ani, în ciuda incertitudinii privind eficacitatea lor și doza ideală. Asta a dus la o variabilitate regională semnificativă și la incertitudine clinică cu privire la acest tratament“, a declarat profesorul Vlado Perkovic, decanul facultății de medicină și profesor la universitatea Southwest din Sydney, Australia.
Studiul controlat, dublu-orb, randomizat, TESTING, pentru evaluarea terapeutică a tratamentului cu steroizi în nefropatia IgA, s-a desfășurat în 67 de clinici din șase țări, și a evaluat efectele și siguranța medicamentului cu administrare orală metilprednisolon, în insuficiența renală la pacienții cu nefropatie IgA. Medicamentul este unul ieftin și disponibil pe scară largă,
503 pacienți diagnosticați cu nefropatie cu IgA au fost recrutați în clinici din Australia, Canada, China (inclusiv Hong Kong), India și Malaezia între mai 2012 – noiembrie 2019. Participanții au fost distribuiți aleatoriu în două grupuri pentru tratament cu metilprednisolon sau cu placebo, la:
- o doză completă de 0,6-0,8 mg/kg pe zi de metilprednisolon sau placebo timp de 2 luni cu reducerea dozei la 8mg pe zi în fiecare lună (262 participanți între mai 2012 – noiembrie 2015) sau
- o doză redusă de 0,4 mg/kg pe zi de metilprednisolon sau placebo, timp de două luni, cu reducerea dozei la 4 mg pe zi în fiecare lună (241 participanți între martie 2017 – noiembrie 2019),
pentru o perioadă totală de tratament de 6-9 luni.
„Am constatat că acest tratament cu metilprednisolon timp de șase până la nouă luni a redus semnificativ riscul pierderii substanțiale a funcției renale, insuficiența renală care necesită dializă sau transplant, sau decesul din cauza bolii renale, în comparație cu placebo. Totuși, a existat o creștere a evenimentelor adverse grave la cei care au primit metilprednisolon, observate în principal la regimul de doză completă, și mai puțin în grupul de tratament cu doză redusă“, a declarat profesorul Perkovic.
Prof. Hong Zhang, de la Peking University First Hospital, Beijing, a declarat că, întrucât nefropatia cu IgA este o afecțiune mediată imunitar, beneficiile observate s-au datorat probabil acțiunii tratamentului cu steroizi de suprimare a sistemului imunitar.
„Un efect secundar binecunoscut al tratamentului cu steroizi este un risc crescut de infecții, dar am constatat că acest lucru ar putea fi atenuat într-o anumită măsură prin utilizarea unei doze mai mici și administrând pacienților antibiotice pentru a preveni infecțiile“, a afirmat prof. Hong Zhang.
“Aceasta este cea mai puternică dovadă de până acum care arată beneficiile unui tratament pentru prevenirea insuficienței renale la persoanele cu nefropatie IgA. Rezultatele oferă o opțiune de tratament pentru clinicieni și pacienți, în special la doză mai mică, ținând cont de beneficiile nete față de riscul de reacții adverse”, a completat cercetătorul.
Având în vedere că afecțiunea se dezvoltă lent și că există unele indicii că efectele tratamentului păreau să se diminueze în timp, echipa de cercetare a extins acum studiul, a declarat dr. Muh Geot Wong, conf. univ. la Concord Repatriation General Hospital și cercetător onorific la Institutul pentru Sănătate Globală.
„Urmărim acum un număr semnificativ de pacienți din studiul nostru inițial pentru încă cinci ani, așa că, în total, vor fi aproape zece ani de monitorizare. Până atunci, sperăm să avem cel mai cuprinzător set de dovezi colectate vreodată pentru a ajuta la ghidarea tratamentului persoanelor cu acest tip de boală renală“, a menționat medicul.
Articolul Studiu: Un medicament utilizat la scară largă ar putea ajuta la prevenirea insuficienței renale la pacienții cu nefropatie cu IgA apare prima dată în 360medical.ro.