loader image
Home » Ministrul Sănătății critică un proiect legislativ elaborat de MAI, care transferă medicina de urgență la DSU

Ministrul Sănătății critică un proiect legislativ elaborat de MAI, care transferă medicina de urgență la DSU

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a criticat miercuri seară un proiect legislativ elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care prevede transferul serviciilor de medicină de urgență la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU).

Ministrul se opune propunerii, deoarece consideră că medicina de urgență trebuie coordonată de Ministerul Sănătății.

“Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI. Eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistența medicală de urgență (…) este în dreptul Ministerului Sănătății”, a afirmat prof. Rafila, citat de Mediafax.

“Una este să coordonezi asistența medicală de urgență integrat într-o situație de urgență, de criză, de alertă, și altceva este de coordonat asistența medicală de urgență în condiții de normalitate”, a completat ministrul, la un post de televiziune.

Potrivit oficialului, asistența medicală de urgență este un lanț realizat în proporție de 91% de serviciile de ambulanță și de unitățile de primiri urgențe (UPU), ambele structuri fiind finanțate de Ministerul Sănătății. Cealată componentă, SMURD, aparține de DSU.

“Mi se pare o chestiune ilogică și aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătății, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, a spus prof. Rafila.

Ministrul consideră că proiectul este inacceptabil în forma propusă.

“Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătății sunt responsabil pentru sistemul de sănătate. (…) Eu sunt gata să-i cedez domnului [Raed] Arafat poziția de ministru al Sănătății sau să vină ca și secretar de stat, pentru că una este persoana și altceva este responsabilitatea față de funcționarea sistemului de sănătate pentru următorii ani”, a mai spus prof. Rafila.

CE PREVEDE PROIECTUL

Proiectul legislativ a fost lansat în 12 aprilie 2022 în transparență decizională pe site-ul MAI.

“Ministerul îndeplinește, potrivit legii, următoarele atribuții specifice domeniului afacerilor interne: (…) asigură aplicarea unitară, la nivel național, a legislației privind protecția civilă, apărarea împotriva incendiilor și gestionarea situațiilor de urgență; asigură coordonarea integrată, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență; asigură, potrivit competențelor, activități de sprijin aerian și transport medical de urgență”, prevede proiectul.

“Departamentul pentru situații de urgență coordonează integrat, la nivel național, activitățile de protecție civilă, prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență, potrivit legii”, se mai arată în document.

Articolul Ministrul Sănătății critică un proiect legislativ elaborat de MAI, care transferă medicina de urgență la DSU apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top