Blocarea unei căi importante de semnalizare în celulele imune din creier poate atenua inflamația cerebrală și încetini progresia bolii Alzheimer și a altor boli neurodegenerative, sugerează un studiu realizat de cercetătorii de la facultatea de medicină Cornell.
Inflamația din creier cauzată de activarea celulelor imune microgliale împreună cu apariția și răspândirea ghemurilor neurofibrilare ale agregatelor de proteine tau de-a lungul fibrelor nervoase sunt considerate caracteristici comune ale bolilor neurodegenerative.
În recentul studiu apărut în Nature Communications, cercetătorii au arătat că agregatele tau ajută la declanșarea activării inflamatorii a celulelor microgliale, printr-o cale multifuncțională de semnalizare, numită calea NF-κB.
Inhibarea căii de semnalizare NF-κB a celulelor microgliale într-un model tau de Alzheimer de șoarece a redus în cea mai mare parte starea inflamatorie a celulelor imune și a oprit apariția problemelor de învățare și memorie ale animalelor.
Descoperirile indică posibilitatea unor noi strategii terapeutice împotriva bolilor neurodegenerative, care sunt relativ frecvente la adulții în vârstă și pentru care nu există în prezent tratamente eficiente, care să modifice aspectele bolii.
„Descoperirile noastre sugerează că limitarea hiperactivității căii NF-κB poate fi o bună strategie terapeutică în Alzheimer și alte boli neurodegenerative mediate de proteinele tau“, a declarat autoarea cercetării, dr. Li Gan, directorul institutul de cercetări pentru boala Alzheimer și distins profesor în boli neurodegenerative la institutul de cercetare a creierului și minții la Weill Cornell Medicine.
Ghemurile neurofibrilare toxice tau se regăsesc în interiorul neuronilor în zonele afectate ale creierului în boli precum Alzheimer, Parkinson, boala Pick, paralizia supranucleară progresivă (PSP), demență frontotemporală (FTD), și alte boli neurodegenerative.
Experimentele au arătat că, atunci când sunt injectate în creierul animalelor, ghemurile neurofibrilare toxice pot forma noi agregate de proteine tau, creând o reacție în lanț în care aceste ghemuri toxice se răspândesc și în alte regiuni ale creierului.
Studiile de autopsie în Alzheimer și alte „tauopatii“ indică faptul că răspândirea agregatelor neurofibrilare tau controlează îndeaproape progresia bolii.
Rolul precis al ghemurilor neurofibrilare de proteine toxice tau în afectarea celulelor creierului nu a fost niciodată pe deplin înțeles.
Studiile anterioare au sugerat că agregatele tau pot interacționa cu celulele microgliale pe care le aduc într-o stare inflamatorie asociată bolii. În această stare inflamată, celulele microgliale, care în mod normal încearcă să consume proteinele toxice tau, devin relativ ineficiente în acest sens.
O mare parte dintre proteinele toxice tau rămân nedigerate și, mai mult, sunt expulzate din țesutul microglial, într-o stare care poate duce la propagarea altor ghemuri neurofibrilare toxice de proteine tau.
În noul studiu, dr. Gan și echipa sa au găsit dovezi în culturile celulare și experimentele pe modele de șoarece care atestă că ghemurile de proteine tau conduc celulele microgliale la această stare inflamatorie legată de boală, în principal prin activarea căii de semnalizare NF-κB din interiorul acestora.
Într-un model de șoarece Alzheimer cu ghemuri neurofibrilare create de proteinele tau, cercetătorii au arătat că hiperactivitatea căii NF-κB în celulele microgliale îmbunătățește crearea și răspândirea ghemurilor neurofibrilare toxice, care impulsionează și mai mult semnalizarea NF-κB.
Oprirea semnalizării NF-κB a blocat acest cerc vicios și a diminuat semnificativ răspândirea agregatelor toxice tau.
Într-un alt model de șoarece cu agregate tau formate în neuroni îmbătrâniți, cercetătorii au arătat că inactivarea căii NF-κB în celulele microgliale le-a scos aproape în întregime din starea lor inflamatorie asociată cu boala, și a restaurat un aspect celular și un model de activitate genică mult mai normal.
Cercetătorii au fost surprinși să afle că această schimbare, care blochează celulele microgliale să evacueze semințe de proteine toxice tau, a prevenit apariția unor deficite cheie, cognitive și de memorie, care apar în mod normal la aceste modele de șoareci.
„Experimentele noastre sugerează că efectele proteinelor toxice tau asupra proceselor cognitive necesită semnalizarea NF-κB a celulelor microgliale“, a declarat coautorul senior al studiului, dr. Wenjie Luo, profesor de neuroștiințe la institutul de cercetare a creierului și minții de la Cornell.
În ultimele două decenii, multe tratamente experimentale pentru boala Alzheimer au avut ca scop încetinirea sau oprirea progresiei bolii prin vizarea plăcilor amiloide și, mai recent, a agregatelor tau. Toate aceste eforturi au eșuat în studiile clinice la scară largă.
Noile descoperiri sugerează că viitoarele medicamente care să scadă hiperactivitatea semnalizării NF-κB în celulele microgliale ar putea obține rezuiltate mai bune, a conchis dr. Gan.
Laboratorul său desfășoară în prezent cercetări suplimentare pentru a detalia mai precis modul în care semnalizarea NF-κB, care perturbă activitatea altor sute de gene microgliale, afectează neuronii și duce la deficite cognitive și de memorie.
Echipa va cerceta și felul în care ar putea restrânge aspectele specifice ale hiperactivității semnalizării NF-κB, fără a afecta funcția normală a celulelor imune ale creierului.
Articolul O cale importantă de semnalizare în celulele imune, posibilă nouă țintă pentru Alzheimer apare prima dată în 360medical.ro.