loader image
Home » Personalul din spitale implicat în îngrijirea pacienților cu Covid-19 va primi sporuri de până la 85% în situațiile de risc epidemiologic

Personalul din spitale implicat în îngrijirea pacienților cu Covid-19 va primi sporuri de până la 85% în situațiile de risc epidemiologic

Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar din spitale implicat direct în îngrijirea pacienților cu Covid-19 va primi un spor de până la 85% din salariul de bază pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic, prevede o hotărâre aprobată miercuri de guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.

Actul normativ modifică anexa nr. 2 la Regulamentul cadru aprobat prin HG nr. 153/2018.

“Prin acest act normativ se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020”, a precizat Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

În forma actuală, prevede că “personalul care își desfășoară activitatea în condiții deosebit de periculoase” beneficiază de un spor de la 55% până la 85% din salariul de bază.

Noul act normativ prevede că se acordă sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase de 55-85% personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este “implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecți și confirmați cu Covid-19” pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic.

Este vorba de 4 situații, prevăzute de Legea nr. 136/2020:

  • epidemie declarată prin ordin al ministrului sănătății;
  •  urgență de sănătate publică de importanță internațională, certificată prin hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în baza declarației Organizației Mondiale a Sănătății;
  • pandemie declarată de Organizația Mondială a Sănătății și certificată prin hotărâre de Comitetul Național pentru Situații de Urgență;
  • cazul de risc epidemiologic și biologic iminent identificat și constatat de structurile aflate în coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență sau de către instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Articolul Personalul din spitale implicat în îngrijirea pacienților cu Covid-19 va primi sporuri de până la 85% în situațiile de risc epidemiologic apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top