La pacienții cu Covid-19 grav și „Covid lung“ s-au observat adesea probleme în procesul de coagulare al sângelui ceea ce a favorizat apariția cheagurilor. Acum, cercetătorii de la universitatea Linköping (LiU), din Suedia, au descoperit o posibilă legătură între producția dăunătoare de amiloid și simptomele Covid-19.
Cei care au suferit de Covid-19 grav și pe termen lung pot avea grav afectate, pe lângă plămâni, și alte organe.
La aceste persoane pot persista simptome complexe grave și pot apărea deteriorări la mai multe organe inclusiv inimă, rinichi, ochi, nas și creier, prfecum și perturbări în coagularea sângelui. A rămas în mare măsură un mister de ce boala afectează organismul în acest fel.
Cercetătorii au descoperit acum un mecanism biologic care nu a mai fost descris până acum și care ar putea oferi, în parte, o explicație.
În studiul recent, echipa de cercetători de la LiU a descoperit că sistemul imunitar al organismului poate afecta proteina spike de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 și poate duce la producerea unei proteine spike anormală, numită amiloid.
Echipa de cercetare se ocupă cu studiul bolilor cauzate de proteinele deteriorate, printre care se numără și boala Alzheimer, care afectează creierul.
Cercetătorii au remarcat că există multe asemănări între simptomele provocate de Covid-19 și cele observate în bolile cauzate de proteinele deteriorate.
Funcțiile proteinelor sunt puternic afectate de modul în care proteinele sunt pliate într-un fel anume, și dau naștere unei structuri tridimensionale specifice.
Pe lângă această formă, o proteină poate evolua într-o formă alternativă, anormală. Sunt cunoscute peste 30 de proteine diferite care care iau această formă alternativă, asociată cu diferite boli.
Această variantă de proteină se numește amiloid. Cercetătorii LiU au studiat virusul SARS-CoV-2 (care provoacă boala Covid-19), pentru a vedea dacă conține o proteină care poate crea varianta amiloid.
Ei au fost interesați în mod special de proteina spike, de la suprafața virusului, pe care acesta o folosește pentru a interacționa cu celulele organismului și a le infecta.
Folosind simulări computerizate, cercetătorii au descoperit că proteina spike a coronavirusului conține șapte secvențe diferite care ar putea produce amiloid.
Atunci când au fost testate experimental, trei dintre cele șapte secvențe au îndeplinit criteriile cercetătorilor pentru a fi considerate secvențe producătoare de amiloid.
Specialiștii au produs, printre altele, așa-numitele fibrile amiloide, care arată ca niște fire lungi atunci când sunt examinate cu microscopul electronic.
Cercetătorii au vrut să vadă dacă aceste fibrile amiloide apar spontan. Este bine cunoscut faptul că multe afecțiuni, cum este și cazul bolii Alzheimer, sunt precedate de un proces în care organismul descompune proteinele mari în bucăți mai mici, care pot produce, la rândul lor, amiloidul dunător.
În recentul studiu, cercetătorii au arătat că o enzimă din celulele albe imune din sânge poate descompune în fragmente proteina spike a coronavirusului.
Când proteina spike este descompusă, ea produce exact bucata de proteină care este cel mai probabil să producă amiloid, conform analizei cercetătorilor.
Această enzimă este eliberată în cantități mari de un singur tip de celule albe din sânge, neutrofilele, care sunt eliberate la începutul infecțiilor, inclusiv în timpul infecției cu SARS-CoV-2.
Când cercetătorii au combinat proteina spike pură cu această enzimă, numită elastază neutrofilă, au fost produse fibrile neobișnuite.
“Nu am mai văzut niciodată fibrile atât de perfecte și înfricoșătoare ca cele provenite din proteina spike și fragmentele acesteia producătoare de amiloid, din virusul SARS-CoV-2. Fibrilele produse de proteina spike de dimensiuni mari s-au ramificat ca niște brațe pe un corp. Amiloidele nu se ramifică de obicei așa. Credem că asta se datorează caracteristicilor proteinei spike“, a explicat Per Hammarström, profesor la departamentul de fizică, chimie și biologie (IFM), de la LiU.
Cercetări anterioare, inclusiv un studiu realizat de cercetători sud-africani, au arătat că proteina spike poate fi implicată în producerea unor mici cheaguri de sânge.
Sângele conține proteina fibrină, care ajută sângele să se coaguleze atunci când un vas este deteriorat și se rupe, astfel încât să sigileze ruptura și să oprească sângerarea.
Când leziunea începe să se vindece, coagulatul ar trebui să fie descompus de o enzimă din sânge, plasmina.
Cercetătorii de la LiU au amestecat în eprubete fragmente de proteine producătoare de amiloid, din proteina spike, împreună cu aceste substanțe din sânge și au văzut că acel coagulat de fibrină produs nu a putut fi defalcat în mod obișnuit de plasmină.
Cercetătorii cred că acest mecanism nou descoperit este responsabil de producerea cheagurilor de sânge, observate la pacienții cu Covid-19 grav, și „Covid lung“. Această perturbare a procesului de coagulare al sângelui a mai fost observată în multe boli conexe în care se produce amiloid.
“Am putut vedea că, atunci când proteina spike este vizată de propriul sistem imunitar, poate produce structuri amiloide și că acest lucru poate afecta coagularea sângelui. Credem că această descoperire este semnificativă pentru mai multe domenii de cercetare și sperăm că și alți cercetători vor examina întrebările care apar de aici“, a concluzionat Sofie Nyström, profesor asociat la IFM , una dintre autoarele studiului.
Descoperirea acestei posibile legături între producția nocivă de amiloid și simptomele Covid-19 a fost publicată în Journal of American Chemical Society.
Articolul Posibilă legătură între producția dăunătoare de amiloid și Covid-19 apare prima dată în 360medical.ro.