loader image
Home » Premieră medicală: Un ficat uman tratat printr-o nouă tehnologie în afara corpului a fost transplantat cu succes

Premieră medicală: Un ficat uman tratat printr-o nouă tehnologie în afara corpului a fost transplantat cu succes

Cercetători elvețieni au dezvoltat un dispozitiv complex de perfuzie care a făcut posibil transplantul unui organ uman într-un pacient după o perioadă de depozitare de trei zile în afara corpului. Dispozitivul imită corpul uman cât mai exact posibil, pentru a oferi condiții ideale ficatului uman.

Dispozitivul a fost dezvoltat în cadrul programului Liver4Life de o echipă multidisciplinară de specialiști din Zurich.

O pompă servește drept inimă, un aparat de oxigen înlocuiește plămânii, o unitate de dializă îndeplinește funcțiile rinichilor, iar numeroase infuzii de hormoni și nutrienți îndeplinesc funcțiile intestinului și pancreasului. La fel ca diafragma din corpul uman, dispozitivul mișcă ficatul în ritmul respirației umane.

În ianuarie 2020, echipa de cercetare multidisciplinară a demonstrat pentru prima dată că această tehnologie de perfuzie face posibilă stocarea unui ficat în afara corpului timp de câteva zile.

De la o stare precară la o stare bună, în trei zile

Inițial, din cauza calității sale slabe, organul nu a fost aprobat pentru transplant. Cu ajutorul dispozitivului de perfuzie, echipa a pregătit ficatul pe care l-a tratat cu diverse medicamente.

Astfel, specialiștii au reușit să transforme ficatul într-unul bun pentru transplant. Perfuzia de mai multe zile permite terapii antibiotice sau hormonale, și optimizarea metabolismului hepatic.

Totodată, în acest mod, testele de laborator sau de țesut, de durată, pot fi efectuate fără presiunea timpului.

În condiții normale, acest lucru nu este posibil, deoarece organele pot fi depozitate timp de maximum 12 ore și numai dacă sunt îndeplinite condițiile standard: depozitare pe gheață și în dispozitive de perfuzie speciale.

Încercare de tratament reușită

În cursul unui tratament individual aprobat, medicii au oferit șansa utilizării ficatului uman tratat unui pacient cu cancer aflat pe lista de așteptare pentru transplant. În urma consimțământului său, organul a fost transplantat în mai 2021.

Pacientul a reușit să părăsească spitalul la câteva zile după transplant și acum se descurcă bine.

„Sunt foarte recunoscător pentru organul care mi-a salvat viața. Din cauza tumorii mele care progresa rapid, aveam șanse mici să obțin un ficat de pe lista de așteptare într-o perioadă rezonabilă de timp“, a mărturisit pacientul.

Salvând mai multe vieți

Articolul care descrie acest prim transplant, cu un ficat pregătit în afara corpului, într-un dispozitiv de perfuzie, a fost publicat marți, în Nature Biotechnology.

„Terapia noastră arată că, tratarea ficatului în dispozitivul de perfuzie, ar putea ameliora lipsa de organe umane funcționale și ar putea salva vieți“, a declarat prof. Pierre-Alain Clavien, directorul departamentului de chirurgie și transplant visceral de la spitalul universitar din Zürich (USZ).

„Abordarea interdisciplinară pentru rezolvarea provocărilor biomedicale complexe din acest proiect este viitorul medicinei. Acest lucru ne va permite să folosim și mai rapid noile descoperiri pentru tratarea pacienților“, a adăugat prof. Mark Tibbitt, profesor de inginerie macromoleculară la ETH Zurich.

Următorul pas al proiectului Liver4Life este revizuirea procedurii pe alți pacienți și demonstrarea eficacității și siguranței sale într-un studiu clinic multicentric.

Succesul aplicației ar însemna că, în viitor, un transplant de ficat, care constituie de obicei o procedură de urgență, ar putea fi transformat într-o procedură planificabilă, pe măsură ce o nouă generație de aplicații sunt dezvoltate.

În același timp, experții implicați în această cercetare continuă să identifice noi modalități de tratare a bolilor hepatice în afara corpului cu medicamente, molecule sau hormoni.

Articolul Premieră medicală: Un ficat uman tratat printr-o nouă tehnologie în afara corpului a fost transplantat cu succes apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top