loader image
Home » Un tratament pentru sindromul mielodisplazic ar putea activa o genă care cauzează cancer

Un tratament pentru sindromul mielodisplazic ar putea activa o genă care cauzează cancer

Tratamentele de primă linie cu agenți de hipometilare, folosite în ultimul deceniu la pacienții cu sindrom mielodisplazic, ar putea activa o genă care contribuie la dezvoltarea cancerului.

Mecanismul de acțiune al agenților de hipometilare (HMA) nu este pe deplin clarificat. În prezent se știe că HMA pot afecta multe gene și există suspiciunea că ar putea activa o oncogenă (o genă care contribuie la dezvoltarea cancerului), dar acest lucru nu a fost demonstrat în mod clar până acum.

Pentru a testa această ipoteză, o echipă multidisciplinară formată din cercetători de la Harvard și colaboratori ai acestora au studiat modul în care HMA afectează oncogenele cunoscute.

Ei au descoperit că HMA a activat o proteină oncogenă, exprimată în ficatul embrionar și inactivă în ficatul adult, SALL4, într-un procent de aproape 40% la pacienții cu sindrom mielodisplazic (SMD), ceea ce a dus la o rată slabă de supraviețuire, chiar și a indivizilor aflați în remisie.

Descoperirea s-ar putea aplica și la alte tipuri de cancer și boli care utilizează tratamente cu HMA.

„SALL4 este o genă în celulele stem embrionare și un factor în celulele stem leucemice și aparține unei noi clase de oncogene care controlează celulele stem în timpul dezvoltării embrionare timpurii. Șoarecii transgenici modificați genetic cu funcția genei SALL4 dezvoltă SMD și leucemie mieloidă acută (LMA), precum și tumori hepatice”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Li Chai, din cadrul departamentului de patologie al spitalului de femei Brigham, al doilea cel mai mare spital universitar al facultății de medicină Harvard.

Studiile de pierdere a funcției au demonstrat că SALL4 este esențială pentru supraviețuirea celulelor canceroase, inclusiv a celulelor leucemice prin reglarea mai multor căi de supraviețuire.

“Datele noastre sugerează că pacienții cu SMD, care primesc tratament cu HMA ar trebui monitorizați pentru factori de demetilare și creșterea valorilor oncogenelor, inclusiv SALL4, despre care am constatat că sunt asociate cu prognosticurile slabe. Acestor pacienți ar trebui să li se ofere în combinație o terapie suplimentară“, a menționat dr. Li Chai.

Laboratorul echipei dr. Chai studiază gena SALL4 din 2003. Dr. Chai a condus un program de cercetare axat pe funcția, mecanismul și structura SALL4 precum și pe identificarea unor modalități de vizare terapeutică a acestei gene.

Ținând cont de modelul unic de expresie al acestei oncogenei, cercetătoarea și colaboratorii săi au inițiat o abordare revoluționară folosind SALL4 pentru a clasifica și ținti cancerul.

Cercetări anterioare ale echipei au demonstrat fezabilitatea țintirii acestei gene în celulele stem embrionarea care se dezvoltă în cancere.

Recentul studiu a fost publicat în The New England Journal of Medicine.

Articolul Un tratament pentru sindromul mielodisplazic ar putea activa o genă care cauzează cancer apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top