loader image
Home » Prima reţea de screening pentru cancerul de col uterin din România, înființată la Tîrgu Mureș cu finanţare europeană

Prima reţea de screening pentru cancerul de col uterin din România, înființată la Tîrgu Mureș cu finanţare europeană

Prima reţea de screening pentru cancerul de col uterin din România a fost înființată de cătreSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş cu finanţare europeană.

Rețeaua a fost înființată printr-un proiect denumit “Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” și estimează că va avea circa 170.000 de beneficiari.

Înființarea rețelei de screening a fost posibilă după ce, de la 1 aprilie 2022, a fost modificată legislaţia privind derularea programelor naţionale de sănătate publică.

Astfel, screeningul cancerului de col uterin pentru regiunea Centru se desfăşoară exclusiv prin finanţare europeană nerambursabilă.

În regiunea Centru, care cuprinde 6 judeţe din sudul și estul Transilvaniei, se vor organiza reţelele de screening după noile normative legislative.

“Prima reţea de screening cu finanţare europeană a fost organizată în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, începând cu data de 1.06.2022. Cu ocazia organizării reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş am lansat şi un serviciu special de telefonie rezervat exclusiv participantelor la screening”, a precizat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat.

Reţeaua va permite un acces facil al femeilor sănătoase din regiune la servicii medicale de screening în regim ambulatoriu, care includ testul Babeş-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV.

“În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate şi le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin”, a precizat unitatea medicală.

Toate serviciile medicale oferite – consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic – sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic sau prin poştă, iar în cazul unui rezultat pozitiv, persoana respectivă va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare.

În cadrul proiectului, femeile cu vârsta cuprinsă între 30-64 ani beneficiază de testarea HPV, iar cele între 24 şi 29 ani beneficiază de testarea Babeş-Papanicolau, grupul ţintă fiind de 170.200 de persoane.

Articolul Prima reţea de screening pentru cancerul de col uterin din România, înființată la Tîrgu Mureș cu finanţare europeană apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top