loader image
Home » Proiectarea Spitalului Regional din Cluj, demarată la 7 ani după startul proiectului. Construirea noului spital, finalizată cel mai devreme în 2027

Proiectarea Spitalului Regional din Cluj, demarată la 7 ani după startul proiectului. Construirea noului spital, finalizată cel mai devreme în 2027

Proiectarea Spitalului Regional din Cluj, un proiect major demarat în urmă cu 7 ani, a început abia acum, după semnarea contractului cu consorțiul câștigător. Totuși, finalizarea noului spital se va termina cel mai devreme în 2027. 

Luni, Ministerul Sănătății a anunțat că a început proiectarea spitalului. Câștigătorul licitației de proiectare este o asociere condusă de firme italiene (3TI Progetti Italia – Ingineria Integrata S.p.A, Aduro Impex SRL, ATI Project SRL), care au la dispoziție 12 luni pentru finalizarea proiectului tehnic de execuție (PT).

Consorțiul va acorda apoi și asistență tehnică pe perioada lucrărilor de construcție și pentru notificarea defectelor. Bugetul total pentru proiectare și asistență tehnică este de circa 10 milioane euro.

PAȘII URMĂTORI

După finalizarea PT urmează licitația pentru construcția spitalului, iar după desemnarea câștigătorului (cel mai devreme în 2023, dacă nu există întârzieri și contestații) urmează să demareze efectiv execuția lucrării, estimată să dureze 4 ani.

Ținând cont de aceste termene, noul spital va fi gata cel mai devreme în 2027, adică la 12 ani după demararea efectivă a proiectului. Valoarea totală a investiției este estimată la 540 de milioane de euro, cu TVA.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea 849 de paturi pentru îngrijirea pacienților internați, 19 săli de operație, 60 de paturi pentru urgențe, 70 de camere pentru îngrijiri în ambulatoriu și circa 80 de camere dedicate serviciilor de diagnostic și tratament (imagistică, servicii chirurgicale, endoscopie, cardiologie, etc.).

Unitatea sanitară va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt și va fi organizat, în premieră pe centre de servicii (Centrul de cap și gât, Centrul toracică, Centrul Abdominală, Centrul de medicină internă, Centrul pentru mamă și copil, etc) și va utiliza tehnologii medicale avansate.

Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în amplasamentul actual.

ÎNTÂRZIERI MAJORE

Corina Creţu, fost comisar european și actual europarlamentar, a criticat duminică întârzierea proiectului realizării celor trei spitale regionale de la Cluj, Craiova și Iași, subliniind că nicio altă ţară din UE nu are nevoie de atât de mult timp pentru a le realiza.

“Am avut experienţa spitalelor regionale, pentru Cluj, Iaşi şi Craiova. Le-am semnat în 2015 (…), am sperat să le inaugurez până la final, dar fiecare ministru al Sănătăţii care a venit a vrut un alt proiect”, a spus Corina Crețu, la Prima TV.

„În 2018 s-au realizat studiile de fezabilitate de Banca Europeană de Investiţii, dar iată că suntem în 2022 şi de-abia acum se contractează firmele care vor lucra. Deci după 7 ani. Nicăieri nu durează atât de mult, adică după 7 ani se la semnarea contractului să nu ai nici măcar o groapă făcută, nu ai încă desemnate companiile care vor lucra”, a mai spus europarlamentarul.

 

Articolul Proiectarea Spitalului Regional din Cluj, demarată la 7 ani după startul proiectului. Construirea noului spital, finalizată cel mai devreme în 2027 apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top