loader image
Home » Rolul medicului pedodont și expriența primei vizite la dentist

Rolul medicului pedodont și expriența primei vizite la dentist

Stomatologia pediatrică sau, pe scurt pedodonția, este ramura medicinei care se ocupă cu prevenția și tratarea afecțiunilor dentare la copii. Stomatologul pediatru diferă de cel generalist prin faptul că se poate ocupa și de afecțiunile celor mici și, în plus, înțelege și poate aplica atât cu copiii cât și cu părinții tehnici de educare în zona igienei orale.

Medicii pedodonți urmează o specializare profesională de 3 ani după absolvirea cursurilor universitare, iar această specializare îi pregătește atât din punct de vedere teoretic, cât și practic pentru viitoarele interacțiuni cu pacienții lor. Medicul pedodont are astfel capacitatea de a trata orice problemă stomatologică specifică sugarilor, copiilor sau adolescenților și, în același timp, înțelege importanța educației așa încât vizitele la stomatolog să devină pentru copil un obicei sănătos de-a lungul întregii vieți.

La fel cum este valabil și în alte domenii ale vieții personale, și în privința igienei dentare putem spune că educarea copiilor începe cu educarea părinților. Dacă ești părinte, prima vizită cu copilul la medicul pedodont ar trebui să aibă loc în momentul în care apare și primul dințișor, deoarece acesta este și momentul în care începe să se creeze contextul pentru eventuale probleme de dentiție.

Chiar dacă știm faptul că dinții de lapte vor fi ulterior înlocuiți cu dentiția permanentă, acest lucru nu înseamnă că sănătatea dinților de lapte nu este importantă. Dimpotrivă, felul în care aceștia se dezvoltă va fi decisiv pentru calitatea sănătății dinților permanenți. În plus, nu uita că problemele stomatologice vin la pachet cu disconfort și dureri, iar aceste lucruri pot afecta direct dezvoltarea emoțională a copilului tău.

Cum combatem fobia de stomatolog?

dentist copii prima vizita

Prima vizită la medicul pedodont este și cea mai importantă. Medicii pedodonți sunt instruiți nu doar pentru a se ocupa de partea stomatologică a problemei, ci și de partea emoțională atât în cazul părintelui, cât mai ales în cazul copilului. La clinica stomatologică pentru copii RaDent Center Bistrița am făcut toate eforturile pentru ca mediul în care copilul tău are primul contact cu medicul său stomatolog să fie un mediu cât mai prietenos, colorat și vesel.

Specialiștii noștri, care lucrează în echipe din care fac parte un pedodont și un ortodont, înțeleg cel mai bine că prima experiență pe scaunul stomatologului presupune uneori expunerea la una dintre cele mai comune fobii: fobia de stomatolog.

Însă fobia de stomatolog ține, de cele mai multe ori, de frica de durere pe care o trăim atunci când ne confruntăm cu probleme stomatologice. Aici intervine din nou rolul educativ al pedodontului, pentru că acea durere poate fi evitată cu vizite periodice la medic, astfel încât orice afecțiune să fie depistată din timp și prevenită fără durere. Tocmai de aceea este crucial pentru copil să aibă prima lui vizită la stomatolog în momentul în care sănătatea lui orală este bună, astfel încât acesta să nu asocieze durerile de dinți cu stomatologul.

Cum va arăta primul contact cu stomatologul?

Pentru că cei mici au probleme stomatologice specifice care pot începe de îndată ce copilul intră în contact cu biberonul, prima vizită la la stomatolog ar trebui să fie în jurul vârstei de un an. Pentru ca această experiență să fie una cât mai constructivă și educativă atât pentru tine cât mai ales pentru cel mic, la RaDent Center Bistrița vei beneficia atât de expertiza unui medic pedodont, cât și de cea a unui ortodont, consultațiile ortodontice fiind specifice oricărei vizite în clinica noastră.

igiena orala copii

Ambientul pe care l-am creat în clinica noastră este unul ideal pentru copii. Timpii de așteptare pot fi „ocupați” vizionând desene animate, iar la final, micului pacient îi va fi răsplătit curajul cu stickere și alte mici recompense care să îl ajute să dezvolte o imagine pozitivă cu privire la aceste vizite la stomatolog. La RaDent Center folosim anestezie clasică cu adrenalină sau fără, sedarea conștientă cu aparat de inhalosedare (protoxid de azot), iar toate aceste proceduri se realizează fără ca cel mic să simtă vreo durere.

Pentru că știm cât de importantă este siguranța ta și a familiei tale, în clinica RaDent Center vei găsi un mediu în care regulile de distanțare socială și prevenție a infectării cu SARS-Cov2 sunt respectate cu strictețe, astfel încât tu să fii preocupat exclusiv de starea de bine a celui mic, iar acesta să învețe alături cu noi că sănătatea orală este un prim pas către o mai bună calitate a vieții.

Articolul Rolul medicului pedodont și expriența primei vizite la dentist apare prima dată în RaDent Center.

Scroll to Top