Dentiția temporară sau, așa cum li se mai spune în limbaj popular, “dinții de lapte”, reprezintă prima dentiție a oricăruia dintre noi. Ulterior, acești dinți sunt înlocuiți de dentiția permanentă. Deși ar putea să nu pară, dinții temporari sunt mult mai importanți decât suntem tentați să credem. Chiar dacă, în timp, ei cad, sănătatea lor nu trebuie neglijată. De fapt, de sănătatea dinților temporari depinde în mare măsură sănătatea dinților permanenți, a gingiilor și a oaselor din cavitatea bucală, iar felul în care copii pierd acești dinții este de asemenea, un aspect foarte important.
Dinții de lapte încep să apară de la vârsta de 6 luni, incisivii fiind primii care erup. Momentul apariției primilor dinți ar trebui să coincidă și cu prima vizită la medicul pedodont. În clinica stomatologică pentru copii RaDent Center Bistrița, fiecare consultație este făcută de o echipă formată dintr-un pedodont și un ortodont, astfel încât să primești toate informațiile de care ai nevoie. Aceste consultații au și un rol educativ atât pentru părinte, cât și pentru copil, deoarece specialiștii noștri te pot ajuta să înțelegi mai bine care sunt problemele stomatologice cu care se poate confrunta copilul tău, dar și motivele pentru care vizitele periodice regulate la dentist sunt un prim pas crucial pentru o bună educație în privința igienei orale.
Ordinea căderii dinților de lapte
De regulă, dinții de lapte încep să cadă după vârsta de 6 ani, iar procesul poate continua până după vârsta de 12 ani. Chiar dacă nu sunt reguli valabile pentru fiecare copil, există o anumită ordine a căderii acestor dinți.
Nu ar trebui să îți faci griji dacă toate aceste etape nu sunt întocmai respectate, dar nici nu ar trebui să fii indiferent.
Tocmai de aceea, consultațiile pedodontice sunt importante, pentru că numai un specialist îți poate spune cu certitudine dacă cel mic are un ritm normal de schimbare a dinților de lapte sau sunt necesare intervenții stomatologice.
Majoritatea copiilor vor avea un număr total de 20 de dinți de lapte, iar primii care cad sunt incisivii centrali. Urmează incisivii laterali și, până la vârsta de 12 ani, vor cădea și caninii, molarii primi și molarii secunzi.
Cum gestionezi procesul de schimbare a dinților
Procesul de schimbare a dinților de lapte trebuie tratat cu maximă responsabilitate din partea părinților. Chiar dacă poate suntem obișnuiți să credem că această schimbare e una banală, multe probleme dentare la adulți își au originea în tratarea superficială a sănătății dinților de lapte.
În primul rând, apariția, creșterea și sănătatea dinților de lapte trebuie monitorizată cu atenție. Deși vor cădea la un moment dat, dinții de lapte trebuie să fie sănătoși, iar eventualele carii trebuie tratate imediat. Acești dinți au și ei nerv și rădăcină, iar dacă apar inflamații și abcese dentare, pot fi necesare tratamente de canal.
Tocmai de aceea, vizitele periodice la pedodont sunt cruciale pentru sănătatea copilului tău. Specialistul poate urmări în timp acest proces și, astfel, poate observa potențiale probleme pentru care apoi va recomanda intervenții, tratamente sau, în cazurile de carii atipice cum sunt cariile de biberon, va recomanda coroane dentare.
Este de asemenea importantă alimentația copilului tău. Dietele bazate pe fructe și legume contribuie la sănătatea cavității bucale. De asemenea, specialiștii pedodonți recomandă părinților să nu își lase copilul să stea prea mult cu suzeta în gură și, în general, să fie atenți la potențiale obiceiuri nocive din acest punct de vedere, cum ar fi dormitul cu degetul în gură sau suptul degetului.
Rolul controlului de rutină
Așa cum am arătat anterior, controalele de rutină ajută la prevenirea problemelor stomatologice. Fiecare vizită în clinica stomatologică pentru copii RaDent Center Bistrița va include și o consultație ortodontică, astfel că vei ști tot timpul dacă sănătatea orală a copilului tău este una bună. Însă vizitele nu au doar rol profilactic sau de tratare a diverselor afecțiuni. Medicul pedodont este instruit și pentru a pune bazele unei bune educații în privința igienei orale, atât pentru părinți, cât mai ales pentru copii.
În primul rând, specialiștii noștri te pot ajuta să transformi banalul spălat pe dinți într-o activitate de familie, care să fie chiar distractivă. Un sistem de recompense poate fi soluția ideală pentru a-l ajuta pe cel mic să transforme spălatul pe dinți într-un reflex atunci când va deveni adult.
Dacă controalele sunt făcute la intervalele recomandate de către specialist, nici eventualele probleme nu vor fi grave sau dureroase. Prin urmare, nu există pericolul ca cel mic să asocieze stomatologul cu durerea și, în timp, să dezvolte o fobie care ulterior să îl facă reticent la ideea de a merge la stomatolog.
Specialiștii Centrului Stomatologic RaDent Center te pot ajuta să înțelegi mai bine transformările din viața copilului tău și îți pot ajuta întreaga familie să dezvolte obiceiuri sănătoase în privința igienei orale, toate acestea într-un mediu prietenos pentru copii și 100% sigur din perspectiva prevenției infectării cu SARS-Cov-2.
Articolul Ce sunt „dinții de lapte” și cum trebuie îngrijiți apare prima dată în RaDent Center.