loader image
Home » Screening oftalmologic la copii – cand este necesar?

Screening oftalmologic la copii – cand este necesar?

Un screening oftalmologic la copii este recomandat inca din primele luni de viata, pentru a monitoriza dezvoltarea vederii si pentru a corecta sau diagnostica precoce eventualele probleme de vedere. Un prim screening este recomandat la 6 luni, urmatorul la 1 an, apoi la 3 ani si ulterior, la 5 ani, inainte sa inceapa scoala. 

Dezvoltarea sistemului vizual la nou nascut

Sistemul vizual nu este dezvoltat complet la nastere, astfel incat un nou nascut nu este capabil sa vada la fel de clar ca un adult, el percepand mai mult lumini si umbre.

La nastere, copilul reactioneaza la lumina, clipeste, face diverse grimase.

In prima luna de viata, copilul incepe sa aiba contact vizual, dar la aceasta varsta, miscarile oculare nu sunt coordonate. Putem observa chiar unele deviatii intermitente ale ochilor care sa dispara in urmatoarele luni.

Intre luna a 2-a si a 3-a de viata, vederea bebelusului marcheaza progrese importante. Ochii incep sa se miste coordonat, iar acuitatea vizuala creste. 

Copiii incep sa urmarească obiectele si persoanele din jurul lor si sa-si analizeze manutele. Tot in aceasta perioada incep sa-si mute privirea de la un obiect la altul fara sa-si miste si capul asa cum o faceau in prima luna de viata.

Bebelusul, la varsta de 6 luni poate analiza cu atentie jucariile, vederea binoculara si vederea in spatiu dezvoltandu-se mai mult.

La ce varsta este recomandat un prim screening oftalmologic la copii?

In cazul unui copil nascut prematur (inainte de 32 saptamani si cu greutate mai mica de 1500 gr), primul consult oftalmologic este facut in maternitate si apoi la o luna post partum. 

Aceasta, deoarece tratamentul retinopatiei de prematuritate se realizeaza cu success doar daca diagnosticul se pune la timp. Daca apare dezlipirea de retina, nici o interventie chirurgicala nu mai duce spre un prognostic vizual bun.

Bebelusul sanatos, nascut la termen este indicat sa beneficieze de un screening oftalmologic in intervalul 6-12 luni de viata.

Pe de alta parte, daca apare orice semnal de alarma, este indicat un consult oftalmologic de urgenta:

  • copilul are un ochi mai lacrimos
  • inchide un ochi la soare
  • se observa o diferenta de dimensiune a globilor oculari (poate sa fie glaucom congenital)
  • ochii nu sunt drepti (deviaza un ochi)
  • asimetrii de fante palpebrale- copilul nu deschide ochii la fel
  • o pupila alba.

Glaucomul congenital, daca nu este diagnosticat si tratat la timp, duce la pierderea ireversibila a vederii. E cauzat de dezvoltarea anormala a sistemului de drenaj al lichidului din interiorul ochilor (umoare apoasa) avand ca rezultat cresterea tensiunii intraoculare cu afectarea nervului optic.

Pentru a evita un astfel de scenariu, un specialist oftalmopediatru poate examina copilul la orice varsta, inca din primele saptamani de viata.

De ce este necesar screening-ul oftalmologic la copii si ce defecte de vedere pot aparea in primii ani de viata?

Ambliopia este o scadere unilaterala si mai rar bilaterala a acuitatii vizuale, chiar cu cea mai buna corectie optica. Este o afectiune dobandita ce se instaleaza in primele luni de viata daca exista factori favorizanti. Daca de la nivelul ochilor nu pleaca spre creier o imagine suficient de clara in primele luni de viata, creierul nu are sansa sa invete cum sa proceseze corect informatiile vizuale si sa se dezvolte normal.

Care sunt factorii favorizanti pentru ambliopie?

Strabism

Lipsa de paralelism a globilor ocular

  • Poate fi prezent de la nastere, intermitent, divergent (strabism fiziologic)
  • Daca persista dupa vasta de 6 luni, e permanent, deviatia este mare, mai frecvent convergent – in acest caz necesita evaluare oftalmopediatrica si tratament precoce. Strabismul operat la timp duce la restabilirea vederii binoculare si a vederii stereoscopice.
  • Strabismul poate ascunde alte afectiuni oculare (cataracta congenitala, tumori, afectiuni ale retinei si nervului optic)

Cataracta congenitala

  • Aparitia cataractei la nastere sau in primii ani are consecinte importante asupra dezvoltarii vederii
  • Cristalinul opac impiedica transmiterea adecvata a stimulului vizual catre retina, nerv optic si cortex vizual, ducand la o acuitate vizuala scazuta, greu de recuperat in lipsa unui tratament adecvat, precoce.

Ptoza palpebrala care acopera axul vizual

Are risc mare de ambliopie

  • Copilul incearca sa compenseza deficitul prin contractia muschiului frontal (ridica spranceana), ridica barbia, lasa capul pe spate
  • Tratamentul – in primul an de viata, cat mai repede

Vicii de refractie

  • Ambii ochi cu dioptrii mari 
  • O diferenta mare de dioptrii intre cei doi ochi – ambliopie anizometropica

Detectarea precoce a ambliopiei si initierea prompta a tratamentului pot duce la recuperarea completa a vederii.

Nu ezitati sa programati un screening oftalmologic la copii in primii 1-2 ani de viata, pentru ca acesta poate face o diferenta majora in ceea ce priveste calitatea vietii lor!

Dr. Diana Grigoriu,

Medic primar oftalmolog, Clario

The post Screening oftalmologic la copii – cand este necesar? appeared first on Clario.

Scroll to Top