loader image
Home » Conjunctivita la copii, tratata in functie de etiologie

Conjunctivita la copii, tratata in functie de etiologie

Conjunctivita este o afectiune frecvent intalnita la copii. Fie ca are origine virala, alergica sau bacteriana, conjunctivita se diferentiaza de restul afectiunilor oculare prin inrosirea partii albe a ochiului (respectiv conjunctiva).

Conjunctivita la copii – semnale de aparitie 

Inflamatia conjunctivei duce asadar la un tablou clinic destul de zgomotos, ce alarmeaza parintele care se prezinta destul de rapid cu copilul la medicul oftalmolog. Copilul poate prezenta unul sau ambii ochi rosii, lacrimosi, cu sensibiliate la lumina, prurit, secretii conjunctivale, senzatie de corp strain, chiar si durere. Uneori,cojunctivita se asociaza cu edem palpebral (umflare a pleoapelor), iar alteori cu keratita (inflamatie a corneei), care practic reprezinta un factor ce complica conjunctivita, prelungindu-i timpul de vindecare, mergand chiar cu scadere de vedere.

Tipuri de conjunctivita la copii in functie de cauza de aparitie 

Conjunctivita la copii are cauze diverse, in functie de agentul incriminat. Cele mai frecvente pot fi:

Alergice

Se intalneste mai ales in cazul copiilor cu istoric alergic la praf, acarieni, plante, par de animale sau diversi alti factori care se pot afla prin teste specifice de alergie facute in laboratoarele de analize.

Conjunctivita alergica la copii se manifesta printr-o usoara inrosire a conjunctivei, simptomul predominant fiind pruritul (mancarimea) in zona oculara, care de cele mai multe ori este bilateral. De asemenea poate aparea hiperlacrimarea (ochi care ‘curg’ sau lacrimeaza abundent, cu scurgerea lacrimilor pe obraz, si, deci, incetosarea vederii. 

Virale (date de diversi virusi)

In cazul conjunctivitei virale ochii sunt foarte rosii, de asemenea lacrimosi, iar copilul prezinta de obicei fotofobie (sensibilitate excesiva la lumina)

Bacteriene

Tabloul clinic specific, pe langa inrosirea conjunctivei, este dat de prezenta secretiilor vascoase sau mucoase, albe, galbui, verzui, etc, in functie de etiologie (in care este bine de recomandat o antibiograma pentru un tratament antibiotic tintit, pentru un efect rapid).

De mentionat ca la nou nascuti, o conjunctivita poate ‘trada’ o infundare a cailor lacrimale, deci un alt posibil factor declansator fata de cele enumerate mai sus, motiv in plus pentru a merge la un consult oftalmologic la aparitia unui ochi rosu, cu secretii.

In general, conjunctivitele sunt contagioase, transmitandu-se cu usurinta de la un membru al familiei la altul. Este indicata prezentarea la medicul oftalmopediatru cat mai rapid pentru un tratament adecvat, dar si evitarea folosirii de catre familie a lenjeriei in comun, transmiterea prin secretii la cei apropiati prin obiectele de uz personal fiind foarte probabila (atentie deci la folosirea prosoapelor, lenjeriei de pat, produselor de igiena personala). De asemenea, este  necesara o igiena riguroasa a mainilor (o alta cale de transmitere cu usurinta a secretiilor oculare).

Tratament pentru conjunctivita in randul copiilor

Tratamentul conjunctivitelor la copii se face dupa analiza minutioasa la biomicroscop si o anamneza corect facuta intre medic-pacient (parinte). 

Tratament pentru conjunctivita alergica 

  • picaturi antialergice
  • lacrimi artificiale
  • siropuri antialergice date pe termen limitat.

Tratament pentru conjunctivita virala 

  • vitamine administrate oral
  • lacrimi artificiale local.

Daca se prezinta complicatii corneene (asa numitele keratoconjunctivite virale),tratamentul devine unul mai amplu, cu urmarire frecventa a evolutiei, riscul fiind afectarea vederii pe termen lung, uneori ireversibila.

Tratament pentru conjunctivita bacteriana 

  • antibiotic local, tintit pe bacteria care a cauzat boala.

De asemenea, se pot recomanda picaturi cu antiinflamatorii,separat sau in combinatii cu antibioticele.

Cu cat va adresati mai rapid medicului oftalmolog in cazul conjunctivitei la copii, cu atat afectiunea, indiferent de etiologie, va fi mai rapid rezolvata, evitand posibilele complicatii ulterioare.

Dr. Monica Apostolescu
Medic specialist oftalmolog, Fondator Clario

The post Conjunctivita la copii, tratata in functie de etiologie appeared first on Clario.

Scroll to Top