loader image
Home » Sfaturi importante pentru sănătatea orală atunci când porți aparat dentar

Sfaturi importante pentru sănătatea orală atunci când porți aparat dentar

Există un mit cum că este dificil să păstrezi dantura curată dacă optezi pentru un aparat dentar. Deși presupune câteva măsuri suplimentare, igienă orală nu trebuie să fie influențată dramatic de faptul că ai ales să beneficiezi de un tratament ortodontic pentru a-ți corecta alinierea dentară și mușcătura. În acest articol, medicul specialist ortodont din echipa Imperial Dent îți va oferi mai multe sfaturi, dar și trucuri vitale pentru păstrarea sănătății orale pe durata cât porți aparat dentar.

1. Spălatul pe dinți – când, cum și cât să cureți dinții?

De obicei un specialist în stomatologie din Chișinău recomandă pacienților să spele dinții de două ori pe zi, dar dacă porți un aparat dentar, trebuie să faci acest lucru după fiecare masă, chiar și după gustări sau băuturi care conțin zahăr. Trebuie să periezi ușor fiecare dinte în parte, pe ambele părți. Cel mai important periaj al dinților este cel efectuat înainte de culcare, așa că nu trebuie să-l omiți doar pentru că ești obosit sau ai puțin timp la dispoziție.

2. Alege atent periuța de dinți

Dacă în mod normal nu contează foarte mult duritatea periuței de dinți, dacă dantura și gingiile sunt sănătoase, alegerea fiind o materie de preferințe – în cazul unui tratament dentar lucrurile sunt diferite. De obicei se recomandă o periuța ortodontică și e indicat să aibă perii moi, în cel mai rău caz medii, iar pentru zonele greu accesibile poți folosi o periuță interdentară. Se pot utiliza și periuțele de dinți electrice, important este să alegi un cap care este special conceput pentru aparatul dentar, astfel încât să eviți o potențială presiune excesivă și să eviți astfel deteriorarea aparatului.

3. Există pastă de dinți specială pentru aparatul dentar?

Ar fi bine să folosești în igiena orală zilnică o pastă de dinți care conține fluor, în mare parte datorită faptului că te ajută să-ți protejezi dinții împotriva cariilor, fără să aibă o acțiune prea dură asupra lor. Utilizarea pastelor de dinți abrazive nu este recomandată de către medicii stomatologi, din cauza faptului că dăunează atât smalțului dinților, dar și integritatății aparatului dentar.

4. Ața dentară – se poate folosi dacă porți aparat dentar?

   În cazul în care porți aparat este indicat să folosești o ață cerată cu mâner atașat. Aceasta te ajută să elimini resturile alimentare care se acumulează în spațiile greu accesibile periuței de dinți, mai ales în zonele unde nu sunt arcuri. 

5. Folosește un duș bucal

   Nu te baza de fiecare dată pe periaj, în special când porți un aparat fix. Chiar dacă oricine poate folosi irigatorul bucal, acesta este recomandat în mod special ca metodă suplimentară de curățare pentru pacienții cărora li s-a recomandat să aibă grijă intens de igiena orală.

Pentru o curățare eficientă și sigură, trebuie să urmezi câteva reguli de bază:

  • Folosește dușul bucal după periajul de bază. 
  • Capul irigatorului trebuie sa fie poziționat astfel încât să permită curgerea liberă a lichidului în gură. 

6. Apă de gură – esențială în tratamentul ortodontic!

Este important să folosești apă de gură după periajul dinților, mai ales atunci când porți aparat, deoarece ea asigură distrugerea sistematică a bacteriilor din cavitatea bucală.

Într-adevăr, atunci când porți aparat dentar trebuie să acorzi un pic mai mult timp igienei orale. Ascultă sfaturile medicului specialist ortodont și întreabă de fiecare dată când ai o neclaritate. Dacă nu respecți aceste indicații, te poți confrunta cu probleme grave și greu de tratat, printre care și gingivita sau alte afecțiuni parodontale. Problemele cauzate de o igienă orală precară pot duce la sistarea tratamentului ortodontic sau la efecte nesatisfăcătoare la finalul acestuia, dacă totuși este scos la capăt. Oricum va fi nevoie de un detartraj la final, pentru a te asigura că ai cel mai strălucitor zâmbet posibil, dar vei obține un rezultat sclipitor cu mai puține eforturi. Ai nevoie de brackets în Chișinău? Te așteptăm cu drag la clinica stomatologică Imperial Dent!

The post Sfaturi importante pentru sănătatea orală atunci când porți aparat dentar appeared first on Imperialdent.

Scroll to Top