loader image
Home » Societeatea Română de Dermatologie a lansat campania de screening “Kilometrajul UV”, pentru depistarea afecțiunilor cutanate cu potențial canceros

Societeatea Română de Dermatologie a lansat campania de screening “Kilometrajul UV”, pentru depistarea afecțiunilor cutanate cu potențial canceros

Societeatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat joi campania de screening “Kilometrajul UV”, pentru depistarea afecțiunilor cutanate cu potențial canceros.

“Kilometrajul UV” este o nouă campanie Euromelanoma în România.

Campania de prevenție “Kilometrajul UV” de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de către grupul international Euromelanoma, studiu care relevă faptul că peste 8% din populație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros.

Scopul campaniei este de a verifica cu ajutorul dermatoscopului alunițele (nervii displazici) și de aîndemna pacienții să se adreseze medicului dermatolog la prima suspiciune.

“Tratamentul în melanomul cutanat s-a schimbat radical începând din 2019, și în țara noastră intrând linii noi de tratament cum este cea imunologică și cea targhetată după mutația genetică. De la tratamentul acordat inițial doar stadiilor de boală metastatică, în prezent tratamentele se fac și în stadiul III de boală”, a afirmat președintele SRD, prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.

Campania evidențiază principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat: utilizarea de solare, expunere frecventă intenționat la soare, expunere la soare în timpul activităților profesionale, expunere recrațională la soare (sport sau grădinărit) și istoric familial de melanom.

Campania din acest an poartă sloganul “Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV” și stabilește o legătură între expunerea cumulativă la radiațiile UV și risculd e cancer cutanat. Campania încurajează publicul să efectueze autoexaminări lunare ale pielii.

În cadrul campaniei din 2022 sunt prevăzute mai multe evenimente, între care consulturi în principalele centre dermatologice din țară, în perioada 12 mai – 29 iulie, pe Litoral și la mai multe evenimente sportive.

Societatea Română de Dermatologie va fi prezentă, pentru al doilea an consecutiv, alături de Societatea Română de Endocrinologie, la evenimentul inițiat și coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București “Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2022”, care se va derula pe Litoral, în perioada 14-21 august.

În cadrul evenimentului de pe Litoral din 2021 au fost oferite 2.066 de consultații medicale, din care 913 de dermatologie pentru screeningul melanomului.

Euromelanoma este o campanie paneuropeană dedicată sensibilizării publicului cu privire la cancerul cutanat, vizâbd prevenirea acestuia și tratamentul precoce.

Articolul Societeatea Română de Dermatologie a lansat campania de screening “Kilometrajul UV”, pentru depistarea afecțiunilor cutanate cu potențial canceros apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top