loader image
Home » Un studiu amplu arată că prevalența keratozei actinice este de 8,2% în rândul populației europene

Un studiu amplu arată că prevalența keratozei actinice este de 8,2% în rândul populației europene

Un studiu amplu, care a inclus sute de mii de persoane, arată că prevalența keratozei actinice este de 8,2% în rândul populației europene.

Rezultatele studiului au fost prezentate în conferința de lansare a campaniei Euromelanoma 2022 în România, cu titlul “Kilometrajul UV”.

Această amplă analiză științifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populațieidin 32 de țări europene, iar în urma examinării clinice a 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice, o afecțiune precanceroasă a pielii care, lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular.

Studiul Euromelanoma a fost realizat în perioada 2009-2018 și a arătat că vârsta medie a persoanelor la care s-a depistat keratoza actinică este de 47 de ani.

Potrivit specialiștilor, keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate, și au de obicei aspectul unor pete de mici dimensiuni (1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame.

Unele leziuni pot fi foarte mici și chiar invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

Studiul clinic Euromelanoma a identificat și factorii de risc semnificativi și independenți pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie sau adolescență, lipsa aplicării de protecție solară, petrecerea unei perioade de peste 1 an într-o țară însorită, vacanțe frecvente în țări însorite, istoric familial de melanom, antecendente personale de cancer de piele non-melanom, prezența leziunilor de daună solară și a leziunilor cutanate suspecte.

“Această radiație [ultravioletă] poate să fie foarte bună sau poate să fie foarte rea. Ea produce asupra pielii, între altele, multe tipuri de cancere cutanate. În al doilea rând, produce, în timp, un fenomen de fotoîmbătrânire”, a explicat președintele Societății Române de Dermatologie (SRD), prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, în cadrul conferinței.

Articolul Un studiu amplu arată că prevalența keratozei actinice este de 8,2% în rândul populației europene apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top