Două medicamente cu administrare orală, frecvent utilizate în tratamentul cancerului de prostată avansat în combinație cu terapia hormonală, prezintă un risc crescut pentru apariția unor probleme metabolice sau cardiovasculare grave.
Cercetătorii de la spitalul universitar din Michigan, Statele Unite, au descoperit că pacienții care au luat abirateronă au avut un risc crescut de 1,77 ori, iar cei care au primit enzalutamidă de 1,22 ori de a ajunge la urgență și de a fi internați în spital din cauza diabetului, hipertensiunii arteriale sau bolilor de inimă, comparativ cu cei care au făcut doar terapie hormonală.
De asemenea, pacienții care au luat abirateronă, nu și cei care au primit enzalutamidă, au fost mai predispuși să aibă cel puțin o întrevedere cu doctorul lor curant în ambulatoriu pentru cel puțin una dintre aceste probleme de sănătate, în comparație cu pacienții care nu au primit acest medicament.
Abiraterona și enzalutamida s-au dovedit relativ sigure în studiile clinice, dar îngrijorarea că populația de pacienți participantă la studii a fost diferită față de cea din mediul real i-a determinat pe cercetători să analizeze mai atent efectele acestor medicamente la pacienți.
Studiul recent a analizat exclusiv pacienții cu asigurare de sănătate, iar majoritatea bărbaților studiați au fost semnificativ mai în vârstă decât cei din studiile clinice.
„Pacienții extrem de selectați pentru studiile clinice tind de multe ori să nu reflecte populația de pacienți din practica de zi cu zi. Mai mult, participanții la studiu sunt supuși unor evaluări stricte în privința siguranței medicamentelor la care unii dintre pacienții noștri nu au acces. Studiind evenimentele adverse în mediul real, putem înțelege mai bine riscurile acestor tratamente pentru cancer care prelungesc viața, și putem ajuta clinicienii și pacienții să ia decizii informate cu privire la anumite terapii“, a declarat dr. Lillian Y. Lai, cercetător oncolog la spitalul universitar din Michigan, autoarea principală a studiului.
Întrucât afecțiunile metabolice și cardiovasculare tind să fie sub controlul furnizorilor de asistență medicală primară, dr. Lai și ceilalți autori ai noului studiu recomandă ca, în cazul pacienților cu cancer de prostată avansat, îngrijirea pacienților să se facă în echipă, astfel ca și acești medici să fie incluși, ca o modalitate de a gestiona aceste riscuri serioase.
„Odată cu prescrierea tot mai frecventă a medicamentelor cu administrare orală abirateronă și enzalutamidă în stadiile incipiente ale bolii, un număr tot mai mare de bărbați vor primi aceste terapii pentru perioade mai lungi de timp. Asta va amplifica numărul celor afectați și va crește amploarea riscurilor de evenimente adverse, de aceea acordarea unei atenții deosebite în gestionarea acestor probleme este crucială“, a precizat medicul.
Studiul a fost publicat în JNCI: Journal of the National Cancer Institute.
Articolul Studiu: Două medicamente utilizate în tratamentul cancerului de prostată, mai puțin sigure decât se estima apare prima dată în 360medical.ro.