loader image
Home » Studiu: Un nou medicament adăugat la imunoterapie prelungește supraviețuirea la pacienții cu cancer renal avansat

Studiu: Un nou medicament adăugat la imunoterapie prelungește supraviețuirea la pacienții cu cancer renal avansat

Rezultatele preliminare ale unui studiu clinic arată că, în cazurile de cancer renal avansat, administrarea unui nou medicament în combinație cu o terapie existentă crește durata medie de supraviețuire.

Utilizarea imunoterapiei și a medicamentelor țintite a revoluționat tratamentul multor tipuri de cancer, dar unii pacienți devin rezistenți la medicamente și la imunoterapie și, drept rezultat, cancerul recidivează.

Pacienții cu cancer renal avansat au fost mai puțin predispuși la recidivă atunci când au primit nivolumab, un inhibitor al punctului de control PD-1, care este deja aprobat pentru tratarea acestui tip de cancer, și un medicament oral experimental numit sitravatinib, indică rezultatele preliminare ale unui nou studiu aflat în desfășurare.

Sitravatinib face parte dintr-o clasă de terapii țintite de primă linie numite inhibitori de tirozin-kinază (TKI).

„Acest studiu de fază 1-2 a stabilit că noul medicament sitravatinib poate fi combinat în siguranță și eficient cu standardul de îngrijire în imunoterapie, medicamentul nivolumab, pentru a îmbunătăți răspunsurile imune anti-cancer la pacienții cu cancer renal cu celule clare“, a declarat autorul studiului dr. Pavlos Msaouel, profesor asistent la Universitatea din Texas, Statele Unite.

Cancerul renal cu celule clare începe în mucoasa tubulilor renali, care colectează urina și filtrează sângele.

„Dacă va fi validat în studiile mai mari aflate în curs de desfășurare, combo-ul de sitravatinib cu regimuri de imunoterapie poate deveni o nouă săgeată în tolba noastră pentru tratarea cancerului“, a spus dr. Msaouel.

Administrat prin injectare, medicamentul nivolumab dezactivează proteine-cheie de pe celulele imune care, atunci când sunt active, ajută celulele canceroase să se răspândească.

Pacienții pot deveni rezistenți la efectele medicamentelor de imunoterapie datorită acumulării de celule mieloide care suprimă imunitatea. Medicamentul sitravatinib poate opri acest proces.

„Sitravatinib are o eficacitate anticancerigenă de sine stătătoare împotriva cancerului renal cu celule clare și, mai mult, poate spori eficacitatea imunoterapiilor cu inhibitori ai punctului de control cum este nivolumab“, a explicat dr. Msaouel.

Cercetătorii au testat diferite doze de sitravatinib împreună cu o doză standard de nivolumab la 42 de pacienți cu cancer renal avansat.

Niciunul dintre pacienți nu a mai primit imunoterapie în trecut, dar toți  pacienții au recidivat după alte tratamente. Studiul a avut loc înainte ca aceste combinații de imunoterapie să devină standardul de îngrijire pentru cancerul renal avansat.

Doza de 120 mg de sitravatinib a fost cea mai eficientă, au spus cercetătorii. Au existat efecte secundare, inclusiv diaree și oboseală, dar nimic neașteptat.

După aproximativ 19 luni, 80% dintre pacienți erau încă în viață iar durata de timp în care cancerul nu a progresat a fost în medie, în jur de 12 luni. De asemenea, 8 din 11 pacienți cu metastaze la ficat au prezentat o reducere a tumorilor pe o perioadă mai mare de șase luni.

De obicei, pacienții al căror cancer renal se răspândește la ficat tind să aibă un prognostic slab.

„Studiile clinice suplimentare de fază 2 și 3 investighează acum combinația de sitravatinib cu nivolumab în diferite tipuri de cancer, în timp ce alte studii clinice, în curs de desfășurare în prezent, evaluează siguranța și eficacitatea adăugării medicamentului sitravatinib la regimuri de imunoterapie mai intense“, a spus dr. Msaouel.

Studiul a apărut în numărul din aprilie al revistei Science Translational Medicine.

„Supraviețuirea în acest studiu este mai bună decât ceea ce vedem doar cu nivolumab, dar comparabilă cu ceea ce vedem cu alte combinații“, a declarat dr. Terry Friedlander, uro-oncolog la Universitatea California, San Francisco.

Imunoterapia asociată cu un medicament TK1 este standardul de îngrijire pentru persoanele nou diagnosticate cu cancer renal care s-a răspândit, și este posibil ca sitravatinib, dacă este aprobat, să poată face un combo mai puternic, a mai spus doctorul Friedlander.

„Sitravatinib ar putea elimina unele dintre frânele sistemului imunitar, astfel încât cancerul să fie atacat suplimentar, pe lângă oprirea alimentării cu sânge. Dacă acest efect asupra sistemului imunitar este confirmat de studiile mai largi, ar putea să diferențieze acest tratament și să ofere o altă linie de terapie pentru cancerul renal“, a spus dr. Friedlander.

Această combinație ar putea fi o altă opțiune de tratament pentru persoanele cu cancer renal avansat, a fost de acord și dr. Neil Shah, medic oncolog specializat în cancer renal la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York City.

„Domeniul cancerului renal evoluează rapid, iar acum efectuăm cercetări pentru a identifica mutațiile specifice ale tumorilor și pentru a vedea ce proteine sunt exprimate de tumori, astfel încât să putem spune că un anumit pacient va obține cele mai bune rezultate cu acest tratament“, a spus doctorul Shah.

Medicina personalizată este viitorul în îngrijirea cancerului, a mai spus doctorul.

Articolul Studiu: Un nou medicament adăugat la imunoterapie prelungește supraviețuirea la pacienții cu cancer renal avansat apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top