Un vaccin care vizează specific o anumită proteină a fost eficient în prevenirea mai multor tipuri de cancer în studiile preclinice, realizate pe animale, arată un studiu realizat de un grup de cercetători din Olanda și Elveția.
Proteina descoperită de cercetători este unică pentru tumorile canceroase și vaccinul dezvoltat pentru tratarea pacienților, și a fost descrisă într-un studiu publicat recent în revista Nature Communications.
În 2006, aceeași echipă de cercetători descoperiseră că proteina, numită vimentină, este produsă în tumorile canceroase și a fost identificată doar în sângele care hrănește tumorile.
Studiile pe care cercetătorii le-au condus ulterior au arătat că proteina a ajutat la crearea unor vase de sânge care a permis creșterea tumorii, și a avut și un rol în anihilarea răspunsului imun.
Cercetătorii au dezvoltat apoi un vaccin pentru a împiedica producerea de vimentină în interiorul tumorilor. Ei au testat vaccinul, numit Griffioen, pe mai multe animale diferite de laborator, cu cancer cutanat, cerebral și colorectal, și au înregistrat diferite grade de succes.
Recent, cercetătorii au testat vaccinul la 35 de câini cu cancer de vezică urinară. Jumătate dintre animale au supraviețuit până la sfârșitul perioadei de testare de 400 de zile, iar două și-au revenit complet.
Oamenii de știință l-au tratat și pe unul dintre câinii lor de companie, mai în vârstă, care dezvoltase cancer osos și era de așteptat să nu mai trăiască foarte mult. Într-un timp relativ scurt, tumorile au dispărut și câinele a revenit la o stare normală de sănătate, au anunțat cercetătorii.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că ultimele teste oferă dovezi suplimentare conform cărora vimentina blochează sistemul imunitar și promovează dezvoltarea de noi vase de sânge în tumori.
Blocarea aceste proteine ar putea fi o terapie eficientă pentru tratarea tumorilor. Cercetătorii nu au înregistrat până în prezent, efecte secundare după administrarea vaccinului Griffioen, dar au precizat că sunt necesare mai multe teste înainte de începerea studiilor clinice la om.
Joi, 2 iunie, de la ora 18:00, aflați la Cancer Survivor 360, un eveniment transmis live de 360medical.ro, cât de mult contează diagnosticarea precoce în cele mai frecvente forme de cancer, ce tipuri de tratamente pot crește procentul de supraviețuire și când se poate vorbi de vindecare în cancer.
Articolul Un nou vaccin s-a dovedit eficient împotriva mai multor tipuri de cancer în studiile preclinice apare prima dată în 360medical.ro.