loader image
Home » [VIDEO] Daniel Bran, vicepreședintele APMGR: Dacă nu vom face ceva pentru încuraja medicamentele generice, vor continua să dispară din România

[VIDEO] Daniel Bran, vicepreședintele APMGR: Dacă nu vom face ceva pentru încuraja medicamentele generice, vor continua să dispară din România

Prețurile medicamentelor au crescut în România cu 3% în aprilie 2022 față de luna aprilie a anului trecut, potrivit estimărilor INS. De asemenea, inflația în România a ajuns la 14%. ,,Inflația și creșterea costurilor de producție se simte în prețul pe care îl plătim pentru a produce medicamentele, dar până la urmă în accesul pacienților la tratament”, a precizat pentru 360medical.ro Daniel Bran, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

În România accesul pacienților la tratament este limitat, în condițiile în care au dispărut aproximativ 2500 de medicamente generice din țară. ,,Din ianuarie până acum s-au retras din comercializare încă 100 de medicamente. Fenomenul continuă. Medicamentele ieftine dispar iar în terapie sunt folosite medicamente mai scumpe”, a afirmat dr. Daniel Bran, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România într-un interviu video pentru 360medical.ro.

Invitatul a ținut să precizeze că România are un preț maximal impus de către Ministerul Sănătății, care este prețul minim european, la care se adaugă o taxă clawback, care nu este sustenabilă. Taxa clawback este 28% din prețul medicamentului, deci aproape o treime.

,,Dacă nu vom face ceva pentru încuraja medicamentele generice, vor continua să dispară din România”, a spus dr. Daniel Bran.

Medicamentul generic este acel medicament care are aceleași efecte terapeutice, același profil de siguranță ca medicamentul inovativ. Medicamentul inovativ a fost inventat, în urmă cu 10-15 ani, a avut o perioadă de exclusivitate, iar după această perioadă pot veni variantele generice

,,Modul de înregistrare, rigurozitatea cu care sunt produse, comercializate și eliberate către pacient sunt aceleași și pentru medicamentele inovative, și pentru medicamentele generice”, a declarat dr. Daniel Bran.

Pentru a inventa un medicament inovativ sunt necesare sute de milioane de euro, în timp ce pentru un medicament generic sunt suficiente  între 5 și 30 de milioane de euro

,,În momentul în care intră pe piață un medicament generic, acesta aduce două beneficii: un preț scăzut, un acces crescut, dar și un tratament către un număr mai mare de pacienți”, a argumentat Daniel Bran care a arătat că în perioada 2015-2020, prin intrarea în consum a medicamentelor generice, s-au făcut economii de 540 de milioane de euro.

Vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România a mărturisit că ,80% din materia primă vine din India și China și că preturile au crescut, astfel că un container care acum 6 luni costa 3-4.000 de euro, în momentul de față a ajuns la 10-12.000 de euro.

,,Două treimi din medicamentele utilizate de către pacienți sunt medicamente ieftine, până în 50-100 de lei. Aceste medicamente sunt cele mai mult impactate de taxa clawback care ar trebui să fie 20%, dar în realitate este 28. Și este o treime din preț”, a semnalat Daniel Bran.

APMGR propune mai multe soluții pentru micșorarea acestei taxe: o scădere graduală a taxei clawback pentru medicamentele generice de 3% pe an în următorii 5 ani sau o scădere acum de 6-8%. Din punct de vedere legislativ reducerea taxei clawback  poate fi făcută printr-un ordonanță de Guvern.

Între 2017 și 2019 în România au intrat 350 de medicamente generice. În Cehia, în aceeași perioadă, 700, în Polonia de 4 ori mai mult, iar în Germania de 6 ori mai multe medicamente.

 

 

 

Articolul [VIDEO] Daniel Bran, vicepreședintele APMGR: Dacă nu vom face ceva pentru încuraja medicamentele generice, vor continua să dispară din România apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top