De peste 10 ani, Fundația Inovații Sociale Regina Maria oferă servicii medicale gratuite persoanelor neasigurate în sistemul de sănătate din România pacienților din categorii vulnerabile, iar din luna martie Fundația a lansat o unitate mobilă de îngrijiri medicale, pe care o folosește în centrele de refugiați pentru ucraineni. ,,11% din populația activă din România este neasigurată. E o cifră îngrijorătoare, care ne arată că riscul la care sunt supuse aceste persoane din punct de vedere al sănătății este foarte mare”, a declarat Cristina Mateioiu, directorul executiv al Fundației Inovații Sociale Regina Maria.
În cei 10 ani de activitate, Fundația a ajutat peste 11.000 de pacienți din categorii vulnerabile, cărora le-a oferit peste 80.000 de servicii medicale gratuite. În plus, are grijă de 200 de copii din familii defavorizate care vin în centre educaționale.
,,Bugetul anual al fundației a depășit deja 1.300.000 de euro pe an. Peste 70% din bani vin sau mereu sperăm să vină din sponsorizări și din donații”, a precizat Cristina Mateioiu.
Abordarea fundației este una de antreprenoriat medical sau educațional, social pentru a asigura și autofinanțare.
,,Acest tip de gândire a dus la deschiderea celei de-a doua policlinici, de la Sala Palatului, în urmă cu 6 ani, al cărui scop a fost acela de a oferi servicii medicale de foarte bună calitate” , a afirmat Cristina Mateioiu, directorul executiv al Fundației Inovații Sociale Regina Maria
În clinica de la Sala Palatului din București se oferă servicii medicale persoanelor asigurate, dar cu venituri mici, la un preț mediu de piață. ,,Acest principiu antreprenorial ne-a făcut să putem să susținem, în această clinică peste 1800 de pacienți sociali pe an”, a precizat Cristina Mateioiu.
În jur de 1700-1800 de pacienți au acces la servicii foarte bune datorită faptului că alți 3500-4000 de pacienți plătesc serviciile la prețurile normale. Profilul pacienților Fundației este unul foarte divers, peste 50% sunt femei de toate vârstele.
,,Avem din toate categoriile sociale, femei neasigurate, evident fără bani, femei în vârstă, bolnave cronic. Mai avem o categorie de pacienți, bărbați, încă în putere, dar care și-au pierdut locul de muncă după 50 de ani”, a spus directorul executiv al Fundației.
Cele mai frecvente patologii cu care se confruntă aceste categorii de persoane sunt bolile cardiovasculare, bolile metabolice, depresia, probleme stomatologice. Din 10 martie 2022, Fundația Inovații Sociale Regina Maria are pe teren o echipă formată dintr-un medic urgentist, o asistentă șefă, o asistentă medicală și un medic refugiat din Ucraina voluntar care se deplasează în centrele de refugiați pentru ucraineni
,,Am identificat foarte ușor nevoia uriașă de medic pe care o au acești oameni, care fiind în tranzit nu au timp sau disponibilitatea de a se deplasa, chiar dacă deja existau multe oferte de la clinici private. Sunt deja peste 300 de pacienți pe care i-am văzut, de la bebeluși de câteva zile până la vârstnici de aproape 90 de ani, cu patologii din cele mai diverse dar și specifice acestei traume prin care trec”, a subliniat Cristina Mateioiu.
Vezi și [VIDEO] Irina Saied, medic ucrainean refugiat: Mi-aș dori să profesez în România. Din păcate, nu există această posibilitate
Articolul [VIDEO] Cristina Mateioiu, Fundația Inovații Sociale Regina Maria, despre servicii medicale gratuite oferite românilor săraci și refugiaților ucraineni apare prima dată în 360medical.ro.