loader image
Home » De ce tu și copilul tău aveți nevoie de un pedodont?

De ce tu și copilul tău aveți nevoie de un pedodont?

Igiena dentară este unul dintre domeniile în care copilul tău trebuie să înceapă să fie educat încă de la vârste foarte fragede, așa încât cel mic să înțeleagă ce trebuie să facă și care sunt beneficiile pe termen scurt, mediu și lung. Desigur, înainte de a-i explica lui, tu, adultul, trebuie să știi ce este pedodonția, ce este și ce face un pedodont, care sunt principalele servicii stomatologice de care copilul tău are nevoie în funcție de vârstă și unde poți accesa acesta servicii cu costuri cât mai mici și și fără riscuri de expunere la o eventuală infectare cu virusul SARS-Cov 2. Dar să începem cu începutul.

Ce este un pedodont?

periaj dentar copii

Prima vizită a copilului la medicul dentist este ideal să aibă loc în jurul vârstei de 1 an sau, cel târziu, la 6 luni de la apariția primului dinte de lapte. Pentru că medicina evoluează în fiecare zi, astăzi nu mai vorbim despre un singur dentist care rezolvă orice problemă, pentru oricine. În funcție de vârstă, avem nevoi stomatologice specifice, astfel că pentru copii vorbim despre pedodont.

Pedodontul este medicul stomatolog specializat în stomatologie pediatrică, o ramură a stomatologiei care răspunde problemelor dentare specifice copiilor. În clinica RaDent Center Bistrița, medicul pedodont lucrează tot timpul într-o echipă din care face parte și un medic ortodont, astfel încât recomandările de tratamente și intervenții să fie complete și de cea mai înaltă calitate. De asemenea, trebuie să știi că în clinica noastră o consultație ortodontică pentru copii este inclusă la fiecare vizită la dentist.

Fiind vorba despre copii, pregătirea unui pedodont presupune și dezvoltarea unor aptitudini psihologice și de socializare speciale, adaptate micilor pacienți, pregătire care vine în completarea studiilor teoretice și practice necesare pentru obținerea acestei specializări. Rolul pedodontului merge mult dincolo de simpla tratare a problemelor pe care le au copii și presupune inclusiv un efort de educare a copiilor și părinților, așa încât ambele „tabere” să înțeleagă cât mai bine ce trebuie să presupună igiena dentară, cum avem grijă de dinți și cum putem evita eventuale probleme ulterioare.

De ce trebuie să îți duci copilul la pedodont?

Între 6 luni și 6-7 ani, copilul ajunge de la punctul în care îi apar primii dinți, la punctul în care dinții de lapte încep să cadă, făcând loc danturii permanente.  Această perioadă de tranziție impune grijă și atenție la eventuale probleme care pot apărea. Acest interval de timp este hotărâtor în calitatea sănătății dentare pe care viitorul adult o va avea sau nu și tocmai de aceea rolul medicul pedodont este foarte important. Medicul pedodont este cel mai în măsură să explice atât părintelui cât și copilului cum se efectuează igiena corectă a dinților, dar și care sunt semnele care trebuie să dea de gândit, în condițiile în care afecțiunile dentare ale copiilor nu sunt deloc puține sau simple.

Care sunt problemele dentare frecvente la copii și cum le rezolvi?

Pentru cei mai mici dintre pacienți, probleme dentare pot să apară încă de la vârsta de 1 an, odată cu cariile de biberon. Acestea apar pe incisivii superiori și, dacă intervenția specialistului întârzie prea mult, aceste carii pot duce la distrugerea totală a coroanei dentare, pentru că laptele și băuturile cu mult zahăr pe care un copil ajunge să le consume în primii ani se transformă în bacterii ce produc ulterior carii. Pentru această problemă, una dintre soluțiile profilactice este reprezentată de periajul atent.

O altă problemă dentară care poate să apară încă de la o vârstă fragedă este cea a anomaliilor dento-maxilare survenite în urma unor obiceiuri precum suptul suzetei sau al degetului. Sunt lucruri cât se poate de normale pentru un copil mic, însă dacă acest obicei continuă și după vârsta de 3 ani, pot apărea probleme la nivel dentar. O soluție simplă și eficientă pe care o poți găsi în lista de servicii pe care le oferă clinica noastră este aparatul dentar, care va fi recomandat de către medicul ortodont după o evaluare a problemelor stomatologice cu care se confruntă copilul.

Pierderea timpurie a dinților de lapte se numără și ea printre principalele probleme ale copiilor mici, pentru că poate cauza deficiențe în alinierea dinților permanenți. De asemenea, traumatismele dentare netratate sau tratate necorespunzător se pot solda cu probleme grave pentru copilul tău.

Cum îți alegi medicul pedodont?

Diferența dintre un stomatolog și un pedodont ține în principal de fapt că cel din urmă este specializat în afecțiunile de care suferă copii, dar cunoaște și mecanismele prin care să evite transformarea consultațiilor și intervențiilor în evenimente traumatizante pentru copil. În plus, locul în care copilul tău face cunoștință cu lumea igienei dentare trebuie să fie perfect adaptat nevoilor și preferințelor lui.

probleme dentare frecvente la copii

Tocmai de aceea, modul nostru de abordare în lucrul cu copii este total diferit față de o ceea ce ai găsi la un cabinet stomatologic clasic: folosim anestezie clasică cu adrenalină sau fără, sedarea conștientă cu aparat de inhalosedare (protoxid de azot), iar toate aceste proceduri se realizează fără ca cel mic să simtă vreo durere, deoarece specialiștii noștri știu să transforme fiecare intervenție într-o experiență pozitivă. În plus, ne străduim ca mediul să fie unul cât mai plăcut și relaxant cu ajutorul desenelor animate pe care copilul le poate urmări, dar și prin intermediul stickere-lor cu personaje care vin ca o recompensă, după fiecare procedură încheiată în clinică.

La RaDent Center Bistrița – Clinica Stomatologică Pentru Copii, te așteptăm cu o gamă completă de servicii pedodontice, dar și cu disponibilitatea de a te ajuta să pui bazele unei educații dentare solide pentru copilul tău, astfel încât întreaga familie să aibă un zâmbet sănătos. Toate procedurile medicale se desfășoară într-un mediu care respectă întocmai regulile sanitare și de igienă impusă de pandemia Covid-19, astfel încât tu si copiii să fiți în siguranță pe toată durata vizitei în centrul nostru.

Articolul De ce tu și copilul tău aveți nevoie de un pedodont? apare prima dată în RaDent Center.

Scroll to Top