loader image
Home » [VIDEO] Dr. Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician: ,,Profesia de psiholog, atractivă în momentul în care este dificil de accesat”

[VIDEO] Dr. Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician: ,,Profesia de psiholog, atractivă în momentul în care este dificil de accesat”

Mugur Daniel Ciumăgeanu candidează la președinția Colegiului Național al Psihologilor din România. Este psiholog clinician, psihoterapeut și cadru didactic universitar, dar și medic psihiatru și își dorește să aducă profesia de psiholog în România în zona de onorabilitate, în condițiile în care în ultimii ani au fost tot felul de scandaluri și de tensiuni care au măcinat pe de o parte interiorul acestei organizații, dar pe de altă parte până la urmă a știrbit și profesia de psiholog. ,,Tensiunile persistă în continuare. Plătim o datorie istorică pe o profesie care încă nu este stabilizată și încă este foarte tânără în peisajul acesta al profesiilor liberale românești,” a declarat dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu, medic psihiatru și psiholog clinician, Președintele Comisiei de Psihologie clinică și Psihoterapie, Colegiul Psihologilor din România.

Psihologia a fost scoasă din nomenclatorul profesional și din focusul de formare academică aproape 15 ani. ,,Această profesie a fost vitregită de un curs natural care să meargă în paralel cu dezvoltările profesionale în Europa”, a spus dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu pentru 360medical.ro.

Apariția Colegiului Psihologilor din România a avut o serie de bariere, unele din interiorul profesiei, altele din exterior, legate de recunoaștere. Apoi au fost și probleme de leadership, interne, cu dosare la DNA, tensiuni, certuri.

,,A trebuit să treacă mulți ani ca spitalele sau instituțiile publice să ia în considerare că există o lege a psihologului”, a atras atenția dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu.

Când s-a instalat noua conducere în Colegiul Psihologilor din România a găsit o instituție destul de devastată și de răvășită.,,Promovăm foarte puternic în momentul acesta ideea unor examene naționale. Numai dacă ne gândim la medici, cu examenul de rezidențiat, sau la avocați, sau la notari, sau la arhitecți, toate profesiile liberale care sunt de prestigiu în piață, au un acces dificil în specializare”, a afirmat dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu.

În acest moment, ideea de examen de intrare în profesie este doar pe hârtie, dar în opinia psihologului clinician acest lucru este necesar tocmai pentru a crește prestigiul profesional.

Sunt două mari puncte de tensiune între psihologi cu privire la organizația profesională: unul că oamenii din conducere sunt prea teoreticieni, și celălalt că favorizează privatul

,,M-am hotărât să iau această decizie de a candida pentru că încerc prin identitatea mea profesională, să aduc un soi de linie de pacificare în cadrul acestor direcții tensionate”, a mărturisit președintele Comisiei de Psihologie clinică și Psihoterapie Colegiul Psihologilor din România.

,,Am lucrat și în sistemul public și am lucrat și în sistemul privat. Încerc să vin cu un mesaj de pace și să aduc în prim plan că aceste tensiuni pe care noi le-am întreținut de multe ori artificial, nu fac bine profesiei”, a subliniat psihologul clinician, care a spus și care vor fi primele trei lucruri pe care le va face dacă va ajunge în poziția de președinte al Colegiului Psihologilor din România.

În momentul de față sunt în jur de 28.000 de membri în Colegiul Psihologilor din România.

,,Noi încercăm să creștem prestigiul profesiei prin mărirea standardelor, prin îmbunătățirea standardelor de certificare și prin creșterea calității a ceea ce înseamnă actul psihologic, fie că el se desfășoară în sistemul public sau în sistemul privat”, a subliniat Mugur Daniel Ciumăgeanu.

Psihologii din România au diverse grade profesionale care au început să fie recunoscute și de sistemele publice și de spitale.Profesia de psiholog, în Top 5 la capitolul universități căutate de studenți, dar nu toți cei care termină psihologie vor practica psihologie.

,,Această profesie nu poate fi atractivă decât în momentul în care este dificil de accesat”, este concluzia psihologului clinician.

Vezi și [VIDEO] Dr. Mugur Daniel Ciumăgeanu, psiholog clinician: Să ne ferim copiii de expunerea excesivă la informații despre războiul din Ucraina

 

Articolul [VIDEO] Dr. Mugur Ciumăgeanu, psiholog clinician: ,,Profesia de psiholog, atractivă în momentul în care este dificil de accesat” apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top