loader image
Home » Tot ce trebuie să știi despre aparatele dentare pentru copii

Tot ce trebuie să știi despre aparatele dentare pentru copii

În cazul copiilor, prima vizită la medicul ortodont ar trebui să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani, între 8 și 14 ani fiind intervalul de vârstă în care anomaliile dento-maxilare specifice copiilor pot fi corectate cu ajutorul diferitelor aparate dentare disponibile pe piață. Pentru a lua cea mai bună decizie în privința aparatului dentar care i se potrivește copilului tău, trebuie mai întâi să știi ce tipuri de aparate există, ce specificații au, dar și câteva restricții care vin odată cu utilizarea acestor dispozitive.

Cum aleg aparatul dentar?

Studiile arată că 1 din 2 copii are nevoie de aparat dentar, cu atât mai mult cu cât, pe măsură ce înaintăm în vârstă, a avea dinți strâmbi nu este doar o problemă estetică, ci mai ales una de sănătate. Dinții strâmbi favorizează apariția cariilor care astfel sunt greu de depistat, dar pot duce și la afecțiuni digestive cauzate de masticația defectuoasă sau la probleme de pronunție a unor cuvinte.

În funcție de nevoile și amploarea problemelor ortodontice pe care le are copilul tău, există aparate dentare fixe și mobile. Alegerea aparatului dentar se face la recomandarea specialistului ortodont, serviciu pe care îl poți găsit la clinica stomatologică pentru copii RaDent Center Bistrița. Echipa formată dintr-un pedodont și ortodont îți sta oricând la dispoziție și te va ajuta să iei cea mai bună decizie pentru sănătatea orală a copilului tău.

aparat dentar copil

Aparatele dentare fixe sunt cea mai comună variantă de tratare a anomaliilor dentomaxilare, iar tratamentul durează aproximativ 18-24 luni. Tehnologia acestor aparate avansează permenent, astfel că timpii necesari tratării afecțiunilor sunt tot mai reduși. În plus, este bine să ai în vedere faptul că astfel de probleme de dentiție sunt cel mai simplu și rapid de rezolvat atunci când copilul are între 8 și 14 ani.

Există de asemenea și aparate dentare mobile, recomandate preponderent începând cu vârsta de 4 ani în cazul în care anomaliile sunt severe. De regulă, după tratamentul cu aparatul dentar mobil, dacă problema nu este rezolvată, se recomandă aplicarea unui aparat fix. Aparatele dentare mobile au avantajul de a fi mai ieftine, însă purtarea lor poate fi neplăcută la început și, în plus, utilizarea lor incorectă poate face ca tratamentul să trebuiască repetat.

Ce NU poți mânca dacă ai aparat dentar

Chiar dacă tehnologia a evoluat și aparatele dentare sunt tot mai rezistente, este foarte important ca acestea să nu fie deteriorate din cauza alimentelor consumate. Fiecare tip de aparat are particularitățile lui și tocmai de aceea este bine ca înainte de montarea dispozitivului să mergi alături de copil la o discuție cu medicul ortodont, astfel încât cel mic să înțeleagă mai bine ce nu poate face și mai ales de ce.

Ca regulă generală, un copil care poartă aparat dentar ar trebui să evite orice aliment care poate deteriora brackeții. Specialiștii recomandă scoaterea din dietă a alimentelor lipicioase, crocante sau tari. Este important ca alimentele consumate să nu necesite forță pentru a mușca, astfel că nucile, morcovii cruzi sau popcornul nu ar trebui să fie în meniu. Tot pe lista alimentelor de evitat se regăsește carnea tare sau gheața.

Există însă și alimente care nu ar trebui consumate sub nicio formă, în nicio cantitate de către copilul care poartă aparat dentar. Bomboanele tari pot distruge aparatul, în timp ce caramelele sau guma de mestecat se pot prinde de brackeții aparatului. De asemenea, consumul de alimente lipicioase precum untul de arahide sau siropul de arțar pot cauza neplăceri mari.

Sfaturi pentru „conviețuirea” cu aparatul dentar

Chiar dacă unele alimente sunt „de evitat” pentru copiii care poartă aparat dentar, acestea ar trebui totuși eliminate pentru a reduce la minimum orice risc potențial. Foarte importantă în perioada de tratament cu aparat dentar este igiena dinților, acest obicei devenind în această perioadă un factor hotărâtor în privința succesului pe care tratamentul îl va avea.

aparate dentare fixe copii

Vizitele la medicul ortodont sunt și ele foarte importante. Specialiștii clinicii stomatologice pentru copii RaDent Center Bistrița vor putea evalua constant progresul tratamentului și vor putea discuta cu cel mic astfel încât copilul să înțeleagă mai bine beneficiile de care se va bucura odată cu încheierea procesului. Programează o consultație în clinica RaDent Center și află tot ce trebuie să știi despre aparatele dentare pentru copii, totul într-un mediu prietenos cu cei mici și în deplină conformitate cu regulile de prevenție a infectării cu SARS-Cov-2.

Articolul Tot ce trebuie să știi despre aparatele dentare pentru copii apare prima dată în RaDent Center.

Scroll to Top