Postura corpului este importantă nu doar ziua, ci și noaptea, fiindcă adoptarea diferitelor poziții de dormit poate avea un efect asupra umerilor, gâtului și coloanei vertebrale. O poziție proastă în somn poate fi cauza încordărilor inutile ale mușchilor sau ligamentelor.
În medie, petrecem aproximativ o treime din viață dormind. Pe măsură ce îmbătrânim, găsirea unei poziții potrivite devine tot mai importantă pentru a face față durerilor de zi cu zi și bolilor cronice de care suferim.
Poziția corpului are mai multe efecte diferite asupra sănătății tale, de aceea e important să știți care e cea mai sănătoasă poziție de dormit pentru tine. O poziție proastă poate fi cauzată de: stres, mușchi posturali slabi, mușchi inflexibili, sarcină, obezitate, mușchi prea strânși, purtarea pantofilor cu toc înalt.
Dormitul pe o parte
Majoritatea adulților au tendința de a dormi pe o parte, unii preferă pe stânga, alții pe dreapta. De fapt, studiile arată că adulții petrec mai mult de jumătate din timpul lor de somn dormind pe o parte. Se crede că acest lucru devine mai frecvent pe măsură odată ce se avansează în vârstă, pe măsură ce se pierde din flexibilitatea coloanei vertebrale. Dormitul pe o parte sau cu picioarele încovoiate în poziția fetală vă poate ajuta să vă mențineți căile respiratorii deschise. Acest lucru poate reduce sforăitul și apneea ușoară în somn.
Somnul pe burtă
Dormitul pe burtă determină o frecvență cardiacă mai mare și presupune mai multă energie pentru a vă ridica corpul împotriva gravitației. Dacă dormiți pe burtă, asigurați-vă că nu vă îndoiți doar din talie când vă mișcați noaptea. Pentru a vă menține coloana vertebrală aliniată corect, mișcați tot corpul în același timp. Puteți ajuta la îmbunătățirea alinierii corpului punând o pernă sub stomac sau pelvis
Dormitul pe spate
Dormitul pe spate poate fi una dintre cele mai bune poziții pentru a vă îmbunătăți postura de dormit. Reduce presiunea asupra brațelor și picioarelor. Persoanele cu dureri de gât sau de spate, în special în partea inferioară a spatelui, spun că că este cea mai confortabilă poziție.
Rețineți însă că dormitul pe spate poate provoca agravarea altor afecțiuni, cum ar fi sforăitul și apneea în somn. De asemenea, poate declanșa arsuri la stomac sau boala gastroesofagiană (GERD). Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite să doarmă pe spate, în al treilea trimestru de sarcină, deoarece există o posibilă legătură cu nașterile de feți morți, potrivit siteului webmd.com.
Poziția pernei și alegerea pernei potrivite pentru poziția preferată de dormit sunt, de asemenea, importante. Presiunea asupra coloanei vertebrale și a gâtului este diferită în funcție de poziție, așa că perna poate ajuta la corectarea acesteia.
Cei care dorm pe spate caută o pernă care să umple spațiul dintre gât și pat. Dacă vă puteți vedea picioarele în timp ce stați întinși, perna este probabil prea înaltă. Perna trebuie să susțină capul, gâtul și curba naturală a umerilor. Cei care preferă să doarmă pe burtă au nevoie de o pernă mică și plată pentru a-și menține capul la nivel și uniform. Aceste persoane pot dormi chiar și fără pernă, dacă este mai confortabil.
Totul e ca dimineața când vă treziți să vă simțiți odihniți și fără dureri de spate sau de gât. Fiți atenți și la obiceiurile legate de somn, fiindcă joacă și ele un rol important.
Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au constatat că expunerea chiar și la o lumină ambientală moderată în timpul somnului de noapte dăunează sănătății inimii, mai precis funcției cardiovasculare și crește rezistența la insulină în dimineața următoare comparativ cu dormitul într-o cameră întunecată.
Articolul Ce trebuie să știți despre diverse poziții de dormit apare prima dată în 360medical.ro.