loader image
Home » OMS estimează că numărul real de decese din cauza Covid-19 ar putea fi triplu față de cel raportat oficial

OMS estimează că numărul real de decese din cauza Covid-19 ar putea fi triplu față de cel raportat oficial

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că numărul real de decese din cauza Covid-19 ar putea fi de aproape trei ori mai mare față de cel raportat oficial la nivel mondial. 

Estimarea este cuprinsă într-un raport publicat joi de OMS, cel mai cuprinzător de la debutul pandemiei.

Raportul arată că, de la începutul anului 2020 și până la finalul anului 2021, pe plan mondial s-au înregistrat 14,9 milioane de decese în plus față de nivelul din anii precedenți.

Cu toate acestea, numărul de decese din cauza Covid-19 raportat de către autoritățile naționale din întraga lume a fost, până la finalul anului trecut, de doar 5,4 milioane.

Supramortalitatea indicată de datele OMS include atât decesele provocate în mod direct de Covid-19, cât și cele provocate în mod indirect, cum ar fi decese cauzate de faptul că pacienții nu au mai avut acces la servicii medicale deoarece spitalele erau copleșite de pacienții infectați cu SARS-CoV-2.

Pe de altă parte, de la începutul pandemiei s-a redus numărul de decese din cauza accidentelor rutiere, mai ales în perioadele de lockdown.

Totuși, OMS consideră că multe state nu au avut capacitatea de a raporta numărul real de decese provocate de Covid-19 din cauza capacității administrative reduse.

Astfel, chiar și înainte de pandemie, 6 din 10 decese la nivel mondial nu erau raportate, în principal în statele sărace, cu sisteme administrative slabe.

Raportul OMS estimează că aproximativ jumătate dintre decesele din cauza Covid-19 neraportate au avut loc în India.

În această țară, experții OMS estimează numărul de decese din cauza Covid-19 la 4,7 milioane, cele mai multe în perioada mai-iunie 2021, când India a fost lovită de un val pandemic major.

Cu toate acestea, autoritățile din India au raportat până la finalul anului 2021 doar 480.000 de decese din cauza Covid-19. În prezent au loc discuții între OMS si autoritățile indiene privind statisticile asociate Covid-19.

Raportul a fost realizat de un grup de experți internaționali din cadrul OMS, care a folosit date de la autoritățile naționale și regionale, dar și modele statistice.

Articolul OMS estimează că numărul real de decese din cauza Covid-19 ar putea fi triplu față de cel raportat oficial apare prima dată în 360medical.ro.

Scroll to Top